Akcija čišćenja “Zajedno za čistu Pešter”

0
59

Omladina Gornje Pešteri u saradnji i uz podršku dijaspore, te uspješnog preduzetnika porijeklom iz Leskove, Halila Kuča, od  četvrtka 6. maja akcijom “Zajedno za čistu Pešter”, počinje čišćenje i uklanjanje smeća koje nesavjesni pojedinci bacaju po saobraćajnicama i prirodi. Kako su naveli organizatori, cilj akcije je da se popravi teško stanje i zagađena životna sredina, te da se ona učini čistom i pristojnom za življenje.

“Svi smo svjedoci sve češće nepropisnog odlaganja smeća i raznog kabastog otpada koji osim što predstavlja veliku opasnost po zdravlje čovjeka i svih živih bića, u mnogome narušava izgled lijepe Pešteri kao i ugled samih stanovnika tog kraja. Pozivamo da svi zajedno pomognemo da Pešterska visoravan povrati svoj nekadašnji sjaj. Hajde da Pešter postane turističko odredište, da ljudi požele da dođu i užvaju u ovim prirodnim bogatstvima koja imamo. Trebamo biti odgovorni, zato hajde da opravdamo poznati sinonim koji je nadaleko poznat, “Pešterci su sloga, moramo se svi uključiti kako bi sačuvali prirodu za našu djecu, za sve one koji žive, koji će živjeti ovdje, za sve koji dođu i požele da ostanu, za sva živa stvorenja za koja ćemo biti odgovorni ako im narušimo njihov opstanak kroz neodgovoran odnos prema životnoj sredini. Sačuvajmo zdravlje sadašnjih i budućih generacija naših sugrađana kao i onih do kojih dopire vazduh i voda sa Pešterske visoravni. Osvjestimo se, vrijeme je, ono što je do nas niko drugi uraditi neće. Zajedno možemo mnogo, pokažimo da smo od onih koji su na putu dobra, oni koji vole čisto jer je naš Gospodar Allah takav i voli takve insane”, navedeno je iz organizacionog odbora velike ekološke akcije koja će se sprovesti na Gornjoj Pešteri.

Saopšteno je i to da će za svakog učesnika akcije biti obezbjeđena oprema za čišćenje, a nakon obavljenog posla tokom tog dana svaki od učesnika će dobiti i simboličnu nagradu od dvije hiljade dinara.

Akcija se nastavlja u četvrtak – 6.5.2021, subotu – 8.5.2021. i nedjelju – 9.5.2021 od 10 do 18 časova.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.