Akademik Zukorlić održao prvu besjedu nakon vanrednog stanja – „Vjera i politička svijest“

6
66

U prvoj besjedi nakon vanrednog stanja akademik Muamer Zukorlić govorio na temu „Vjera i politička svijest“. Istakao da je ova tema veoma aktuelna i treba se tretirati kroz pitanja koja se otvaraju, kroz polemike koje se vode u raznim krugovima, prije svega vjerskim ali isto tako i džematskim. Akademik Zukorlić se osnvrno na to kako islam tretira sekularizam, kazavši da je sekularizam agresivna ideologija koja je nastala u pogledu zaštite vlasti i dominacije jednog svetonadzora i to materijalističkog. Dodao da sekularizam ne može biti prihvatljiv pozitivna pojava, te da

“Islam na sekularizam uopće ne gleda kao na nešto što je njemu izazovno. Ne, to je nešto što nas se ne tiče. Mi jedino sekularizmom možemo da se bavimo kao muslimanske manjine u nemuslimanskim većinama, ali ne sa aspekta kvalitativne ocjene već sa aspekta realnog stanja na tu pojavu. Prema tome sekularizam, kao i sve ono što je on iznjedrio od sistema, uključujući i samu demokratiju, sa aspekta realnosti u kojoj se nalazimo, treba posmatrati kao vodu kojom plovi naš brod. Ta voda je negdje čista, najčešće prljava, negdje mirna, najlešće nemirna. Zato je besmisleno raspravljati o toj vodi, mnogo je bitnije baviti se svojim brodom. Baviti se kvalitetom svoga broda. Nedopustiti da neka daska protruhne na njemu, da probije voda, nedpustiti putnicima na brodu da vam probijaju brod. Baviti se brodom a ne vodom i govoriti e zašto ti muftija ploviš tom prljavom vodom koja se zove sekularizam, koja se zove demokratija.”

Naglasio da su neznalice oni koji govore da islam nema veze sa politikom.

„Taj nema nikakve veze o islamu. Kaže, ovo je vjera, ovo je dawa, pusti politiku. Tako samo džahili govore, to su neznalice, mogu da budu proglašeni kakvim god alimima, to nisu alimi, to alim ne može da izgovori osim ako se ne radi o ljudima koji dolaze iz škola koje su zbog svojih političkih okolnosti profilirale određene šejhove, daije, predavače da na taj način vjeru našu čine impotentnom u pokušaju da to podijele. Nažalost, pojam politika je toliko oprljan, pa ako kažete da sa tačke islama nije moguće odvojiti vjeru i politiku, vi osjetite prljavost u ustima što spajate te stvari, ali to je prosto tako i cjelokupno učenje islama i doktrinarno, akaidsko i svi drugi aspekti, tretira pojedinca kao osnovnu komponentu zajednice a potom tretira zajednicu. Da li je moguće tretirati zajednicu bez politike, šta je zapravo politika? Politika je disciplina, aktivnost, djelovanje i bavljenje zajednicom, to je politika. Politika je viši stepen djelovanja, baviti se politikom znači ne biti životinjski sebičan.“

Među građanima koji su postavljali pitanja bilo je i onih koji su tražili rješenje za probleme koji se tiču kompozicije vlasti. Akademik Muamer Zukorlić istakao da je jedini način da se na narednim izborima glasovima porazi postojeća struktura vlasti u Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima, te da se postignu odlični rezultati na nivou republike i pokrajine, a da onda se sa te pozicije sve istraži.

„Zašto postoji ovoliki strah od SPP-a na vlasti, zato što znaju da kad SPP dođe na vlast, neće se desiti i ne može se desiti kao što se desilo sa aktuelnom vlašću SDP-a koja je bila u sukobu sa vlašću SDA pa kad je došla na vlast, organizirala je istrage. Sjećate li se izvještaja o milionima ćevapa, o milionima kilometara pite i milionima novca koji su pojeli činovnici stranke SDA dok su bili na vlasti ali to je trajalo dok su bili u sukobu, onom krvavom, dok su se ubijali, pucali i tako dalje, šta se onda desilo, izračunali su da im je opasnost koja se zove SPP veća nego njihovi međusobni sukobu, izgrlili se, izljubili se, danas su kao rođena braća i u BNV-u, i u Gradskoj Upravi Novog Pazara, i Tutina, i Sjenice i zajedno pljačkaju ovaj narod, zajedno mu piju krv kroz korupciju, zajedno ispumpavaju sredstva, odgovorno vam to tvrdim. Oko 20 miliona eura je budžet grada Novog Pazara, odgovorno vam tvrdim da od četvrtine do trećine tog budžeta curi u privatne džepove političkih grupacija koje su na vlasti, samo to da zatvorite, četvrtina od 20 miliona je 5 miliona eura, 5 miliona eura koje idu u privatne džepove na razne načine, zaustavite i imate procvat ovog grada, imate procvat svake mjesne zajednice, jučer su mi saradnici dali jednu informaciju, u budžetu grada imate 1.700.000 eura za nevladine organizacije, zamislite 1.700.000 eura, od svih nevladinih organizacija koje su dobile taj novac, dvije 2,3% je standardno da eto narod zna da postoje ma kakve bile, a znamo kakve su ali apsolutna većina tih NVO su fiktivne, fantomske čiji su vlasnici najbliži saradnici vlasti i one se koriste za ispumpavanje novca građana u privatne džepove. Zamislite ovaj grad Novi Pazar ima oko 17 mjesnih zajednica, zamislite da je oko 1.700.000 eura dato mjesnim zajednicama a ne izmišljenim nevladinim organizacijama, svaka mjesna zajednica bi dobila po 100.000 eura, zamislite šta bi oni mogli od 100.000 eura da urade, da urede razne površine zelene, korita, igrališta za djecu, čistoću, zamislite to, ovo je samo jedan primjer.“

 

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Puna podrska gos.Zukorlicu samo se bojim da 60%gradjana Sandzaka nerazume sta on kaze .Sekularizam,Demokratija .Politicka elita ,Brodovi ,prljve vode itd.Izneste prigram ili platformu sta vi nudite i obecavate za Sandzak ovaj narod.
  Vi ko vjernik data obecanja morate ispuniti ako to neuradite onda pravite grijeg prema Gospodaru a sebe svrstavate u red dosadasnih munafika i laziva.politika je najveca laz i borba za svoje intetese koristeci rec demokratija sto znaci sloboda politickim liderima da sprovode diktaturu nad svom narodom.

 2. MUTIJO__
  JA SAM pre svega drzavljanin KOSOVA i uljudno je da kada posetis kosovo besedis na jeziku koji svi na kosovu razumiju ALBANSKOM_drugacije ces samo besedit i besedit i nista neces kazat_a po kupton mut kupton ee mir MUT_ME LJULJE__

 3. fetva;

  Rasimu ljaicu ne sme da fali dlaka sa glave_ostali kao i uvijek neka se tepaju cije su tarabe .jasno_odlicno.tako volimo kada vam je jasno_pa kada se malo bolje potepate videce se cije su tarabe.

 4. Politika je INTERES Naroda ( partije ) koju predestavljas , ODGOVORNOST & POSTOVANJE prema Narodu kojeg predstavljas , veoma civilizirana i LJUBAZNA KOMUNIKACIJA sa prijateljima i protivnicima.
  REZULTAT mora biti bolja buducnost Naroda kojeg predstavljas u ekonomskom, socijalnom i vjerskom pogledu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.