Akademik Zukorlić: Određene strukture godinama drže visoko obrazovanje kao taoca svojih interesa

1
239

Povodom aktuelnih dešavanja u visokom obrazovanju u Republici Srbiji i slučaju gdje je Nacionalno akreditaciono tijelo izgubilo punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, gost jutarnjeg programa televizije Prva bio je predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić.

Ono što je problem u Srbiji, navodi akademik Zukorlić, jeste činjenica da određene strukture godinama drže visoko obrazovanje kao taoca svojih interesa.

„Mi smo nešto popravili posljednjih zakonom i dobili primjedbe što se država umiješala i mi smo sada na neki način napravili situaciju da se oko visokog obrazovanja sada otimaju država i određene interesne akademske strukture, to je, nažalost, donekle tačno. Vrlo je jasno da suštinski problem jeste da vi imate profesorsku zajednicu koja je, istovremeno, staleški zainteresirana za sve procese u visokom obrazovanju. Onda vi imate samo profesorsku zajednicu koja odlučuje o akreditaciji, posebno u samoj komisiji. Ako pratimo situaciju od ranije koja je bila još gora, a ostali su određeni ostaci i sada, uglavnom su to profesori vezani za određene strukture, određene univerzitete, određene interese, pa onda mi vidimo da tamo određeni univerziteti dobijaju akreditacije brzom trakom bez insistiranju na određenim standardima, kvalitetima“.

Na pitanje da li bez akreditacije koju je država Srbija izgubila sada važe njene diplome u Evropi, akademik Zukorlić je istakao da neovisno da li ste ili niste član ENQA-e određene strukture univerzitetske ili naučne u Evropskoj uniji same po svom mišljenju i suvereno odlučuju da li će prihvatiti diplomu ili ne. Ono što je poruka, dodaje on, jeste da je ovo u najmanju ruku loša preporuka.

„Ovo je loša preporuka, ovo je loš znak i loš signal. U svakom slučaju ovo je negativno, iako nije ovaj događaj nešto što će eksplicitno reći „priznato“ ili „nepriznato“. A diplome Univerziteta u Novom Pazaru važe jako davno, još od osnivanja – 2002. godine prvi je Grac prihvatio, a poslije je lančano to krenulo, jer kada vas jedan univerzitet u Evropi prihvati, onda vas ostali ni ne provjeravaju. Visoko obrazovanje u Evropi je veoma slobodno, pa se suvjereno odlučuje o tome sa kim se sarađuje. I onda oni vas testiraju, bar iskustvo Univerziteta to tako pokazuje. Oni su još od 2002. godine prve diplomce slali prema univerzitetu u Gracu, potom i u Beču, provjerili kvalitet po raznim osnovama i kasnije to više uopće nije bilo upitno. To je jedan aspekt, međutim kada se čuje da je cijela Agencija izbačena iz Evropske asocijacije to onda utiče na ugled, to se onda ne može omalovažiti na način da kažemo kako to sada nije važno. Ponašamo se i po ovom pitanju kao i po ovim drugim evropskim uslovima, kako da se izvučemo? Ne treba nama da bude samo cilj da nas oni natjeraju, neka nam ovo bude signal i simptom da duboko zaoremo i pozabavimo se dubokim problemima u visokom obrazovanju“.

Akademik Zukorlić poručio da je dogovorio zajednički nastupiti sa ministrom Šarčevićem povodom ove problematike.

„Prije tri dana imao sa sastanak sa ministrom Šarčevićem i dogovorili smo se da zajednički nastupimo, ali ja ću upravo zbog toga da moja odgovornost bude potpuno jasna uputiti pismo i predsjedniku države i premijeru i ministru i odgovornima u NATO-u da prosto svoj stav jasno kažem i da on bude zapisan, jer samo medijske izjave nam nisu dovoljne“, zaključio je akademik Zukorlić.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Akademik Zukorlic je jedini koji je smogao snage da se suprostavi “bratskom klanu Arsenijevic” koji su upropastili visoko obrazovanje. Nikada nisu bili jedini problem Srbije iskljucivo privatni fakulteti vec najvise drzavni koji su po principu “ja tebi ti meni” akreditovali sve i svasta a najvise sto su napravili hiperprodukciju doktorskih studija. To je ENQA prigovarala i ranije ali niko nije mario za to pa ni prethodni predsednik predsednik komisije za akreditaciju Cemail Dolicanin. Njemu je bilo bitnije da sacuva svoj odnos sa “bahatim rektorom” osudjenim za korupciju Nebojsom Arsenijevicem nego da sacuva cast komisije za akreditaciju. A zasto je to bitno? Jer njegova kcer Zana Dolicanin nije sposobna da napise ni jedan rad u stranom casopisu pa je Arsenijevicev klan dopisuje kao autora. Pogledajte samo njene radove (koautor je uvek sa Arsenijevic Nebojsom, Tanjom Kanjevac-nevencanom suprugom NA, Acovic Aleksandrom-njenim sinom, Volarevic Vladislavom- taj je bitan za pricu jer im on svima pise radove pa i Miodragu Stojkovicu). Sta je epilog? Ana Volarevic, supruga Vladislava Volarevica radi kod Dolicanina na drzavnom univerzitetu u Novom Pazaru kao docent. Ona ista koja je doktorirala na medicinskom fakultetu kod Arsenijevica na izmisljenoj tezi “Uticaj pravoslavnog katihizisa na psiho-emocionalne osobine ličnosti adolescenata” predaje psihologiju deci u Pazaru. I to Dolicaninu nista ne smeta. Rezultati njene teze:”Rezultati predstavljeni u ovoj doktorskoj disertaciji ukazali su na značaj Pravoslavnog katihizisa i pravoslavne religije na razvoj psiho-emocionalnih osobina adolescenata ukazujući na potrebu učenja pravoslavne religije radi podsticanja razvoja zrelosti religioznosti, altruizma, empatije, eksternalnosti, suočavanja sa stresnim situacijama i emocionalne inteligencije kod mladih.” A 98% njenih radova je iz maticnih celija (pravoslavni psiholog pise o maticnim celijama) gde joj je koautor “cuveni geneticar Stojkovic ukazuje da je samo dopisana na rad da bi ispunila uslove d apostane docent. A kako je ne bi dopisao Stojkovic kada sve te radove u stvari pise njen muz Vladislav Volarevic, desna ruka i zamenik Arsenijevica.
    E tako se visoko obrazovanje survalo u prasinu.
    Istrajte akademice i sve ih pocistite!

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.