Akademik Zukorlić obišao Prijepolje i Brodarevo – Otvaramo novu stranicu budućnosti u Sandžaku

2
163

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić obišao je građane Prijepolja i Brodareva i tim povodom predstavio politički program za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore. Silan doček priredili su mu mještani Brodareva uz poruku da je Brodarevo za Muftiju. Uz akademika Muamera Zukorlića delegaciju su činili i kandidat za predsjednika opštine Prijepolje Samir Tandir, te brojni predstavnici javnog sektora u Prijepolju i predstavnici vjerskog i kulturnog života.

U svom obraćanju prisutnima u Brodarevu gospodin Samir Tandir konstatovao je da je broj okupljenih jasan pokazatelj da su iz tog mjesta uvijek kretale velike pobjede.

“U sve naše pobjede kretali smo iz Brodareva i Komarana i tako će biti i ovaj put. Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Ovo je najbolji dokaz briljantne pobjede koja nas očekuje, ako Bog da, u nedjelju. Ovog puta moramo ubjedljivo pobijediti zbog svih nas, zbog Brodareva, Komarana, zbog naše djece”, kazao je kandidat za predsjednika opštine Prijepolje Samir Tandir.

Ovo je energija koja otvara novu stranicu budućnosti u Sandžaku, poručio je akademik Zukorlić.

“Svaki put iznova, a danas očito sasvim posebno u ovom broju sa ovom energijom ovdje u Brodarevu zajedno sa svim Komarancima otvaramo novu stranicu u našim gradovima, selima i mahalama. Bijelu stranicu, stranicu čistote, bez prašine i blata, stranicu novih ispravnih puteva i ulica, stranicu sela sa svim asfaltiranim putevima. Otvaramo stranicu totalne borbe sa kriminalom i korupcijom. Otvaramo novu stranicu budućnosti u Sandžaku”, kazao je akademik Zukorlić.

Pošto su predstavnici drugih političkih opcija u Sandžaku odbili prijedlog zajedničke bošnjačke liste, jedino što ostaje nakon toga je, navodi akademik Zukorlić, pobjeda SPP-a na predstojećim izborima.

“Ovog trenutka sam sasvim siguran da je ovo bajrak bošnjačkog jedinstva. Vi znate da smo prije tri mjeseca ponudili jedinstvenu bošnjačku listu. Kazali smo da pristajemo da budemo treći i da najmanji dio vlasti da bude naš zarad zaloga za budućnost. Oni to nisu htjeli, a mi nismo ljuti. A znajte da smo kao takvi mogli imati u narednom sazivu od 10 do 12 poslanika. Ovim odbijanjem ostavili su nam samo jednu mogućnost jedinstva, a to je pobjeda Stranke pravde i pomirenja na idućim izborima. Jedino je to opcija, ostale su već isprobane. Svjedoci ste da, kad su oni bili na vlasti, najmanje je bilo jedinstva”, dodao je akademik Zukorlić.

“Tri decenije ih čekamo, nećemo više. Dosta je više, imali su tri decenije da pokažu šta su imali. Dosta je zaista. Da su bili sjajni i da je sve valjalo, da je sve bilo med i mlijeko pa tri decenije pa je dosta. Etički, duhovno, karakterno i odgojno smo potpuni drukčiji od njih. Ova stranka vrijedi samo onoliko koliko služi svom cilju, a to je podizanje ovog naroda, borba protiv korupcije i kriminala, da naši ljudi više ne idu na Zapad da bi mogli preživjeti. Ukoliko vidim da pna ne služi ovoj svrsi, ja ću se povući, a vi je nemojte više nikada podržavati. Neka nam je hairli i berićetno”, zaključio je akademik Zukorlić.

Nakon kolektivnog fotografisanja sa prisutnima uslijedila je posjeta osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Brodarevu. Delegaciju SPP-a predvođenu akademikom Muamerom Zukorlićem dočekao je direktor škole Amel Kurbegović. Tom prilikom se zahvalio akademiku Zukorliću na posjeti, ali i na zdušnom zalaganju za ovu školu i ukazanom sluhu za njene probleme. Konstatovano da se ona treba proglasiti školom od značaja, obzirom sa se u njoj stoprocentno sprovodi nastava na bosanskom jeziku.

“Želim od srca da vam se zahvalim na vašem zalaganju za ovu školu. Naši apeli uz vašu pomoć urodili su plodom. U narednom periodu imamo u planu da dislociramo staru zgradu škole. Prošle godine smo trebali obilježiti jubilej od stotinu godina postojanja škole, ali smo ga pomjerili, jer je ovaj objekat bio zatvoren. Planiramo da stari objekat koji je u jako lošem stanju, jer mora da mu se mijenja i krov i prozori, komplet elektroinstalacija – da ovdje na ovom objektu podignemo još jedan sprat i da objedinimo cijeli nastavu, da bude od prvog do osmog razreda u Brodarevu. Ova naša škola ima devet izdvojenih odjeljenja od sela koja ovdje gravitiraju. Ove godine smo po prvi put u skladu sa zakonom i pravilnikom o prijevozu učenika to organizovali prijevoz u svakom tom mjestu. Ovdje se nije puno ulagalo ranije, ovo je nešto što je poslije dugog niza godina zahvaljujući vama i predsjedniku Samiru Tandiru i njegovim saradnicima uloženo u Brodarevo. Pomozite nam da se onaj stari objekat pretvori u nešto što će nam biti zalog za budućnost”, kazao je direktor škole Kurbegović.

Akademik Zukorlić je podvukao da obrazovanje mora zauzimati čelnu poziciju svih prioriteta.

“Sada sam sve uvjereniji da podršku koju smo vam dali pri imenovanju kako bi škola konačno imala direktora koji će se ponašati zakonito i koji će od jedne obične škole napraviti jednu veliku i pravu školu koja može biti za primjer. Obavljao sam 4 godine funkciju predsjednika Odbora za obrazovanje i imao priliku da, ponajprije, vidim šta su osobenosti tog sistema, a i šta su nedostaci. Ono ključno u našoj političkoj viziji jeste da u svakom gradu ili sredini nađemo po jednu školu sa dobrim ili bar normalnom direktorom pa da se onda fokusiramo da to budu pilot projekti škola za naredni period. Želim da se ova škola uvrsti u sve politički razvojne prioritete na području Prijepolja i Brodareva, jer ja ne mogu da se pomirim sa tim da je obrazovanje kod nas neka parazitska kategorija, da je bitno da funkcioniše, da je bitno da pođe septembar i da prosvjetni radnici ne štrajkuju i nama je to uspjeh, da je, eto, bitno da ima grijanje škola i nama je uspješno obrazovanje. To je, zaista, prevaziđeno još prije 150 godina. Želimo da u svakom gradu i opštini imamo bar jednu školu kojom ćemo pokazati da sve ovo može drugačije. Škole trebaju biti najmoderniji objekti sa najmodernijom opremom i najmodernijim nastavnicima. Mi vjerujemo u to da je obrazovanje treba biti na prvom mjestu i zato sam govorio u nekoliko navrata predsjedniku: “Džaba ti BDP, džaba ti ekonomija, džaba ti sve to ako ti budeš u školama i fakultetima proizvodio ljude gdje će ti oni dobri ići u inostranstvo, a oni loši ostati ovdje da preko korupcije dobijaju pozicije”. I znajte, greške koje napravite u privredi možete ispraviti za 5 godina, a greške koje napravite u obrazovanju ne možete da ispravite narednih 50 godina”, rekao je akademik Zukorlić.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Aferim DR. Akademiče Muftijo Zukorliću! Šteta što nemamo u svakom gradu u Sandžaku i Srbiji po jednog Zukorlića onda nebismo morali ići po Zapadu da radimo na crno i da strahujemo hoće li nas pohvatati i protjerati sa zabranama i do deset godina da memoremo otići u EU.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.