Akademik Zukorlić o unapređenju izbornih uslova: Potrebna dodatna kontrola biračkih spiskova i glasačkih listića

0
1632

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je učesnick debate “Reč na reč” emitovane na RTS-u. Učesnici debate polemisali su o tome ima li dogovora o izbornim uslovima bez stranih posrednika, kada izbori treba da se održe i šta ne smije da se dešava u izbornom postupku.

Akademik Zukorlić je tokom debate kazao da smatra opozicija treba učestvovati na izborima i ući u Parlament, ali da zajedničkim snagama i od strane vlasti i opozicije treba raditi na poboljšanju izbornog procesa.

– Mi smo spremni da izbore bilo kada i u bilo kojoj formi, ali mislim da treba ipak razdvojiti izbore, da parlamentarni izbori treba da se održe poslije beogradskih i predsjedničkih. Mislim da bi bilo u interesu opozicije, ali i u interesu vlasti da opozicija uđe u Parlament.  Mora da se nađe mjera i tačka susreta i sa strane vlasti i sa strane opozicije. Vlast se mora potruditi da se oformi drugačiji Parlament. Moraju se ukrstiti argumenti. Ipak, opozicija ne može očekivati da je vlast ubaci u Skupštinu. Potrebno je uložiti dosta truda i unaprijediti izborni proces. Mislim da treba da damo doprinos i sa strane vlasti i sa strane opozicije. Sa namjerom da dobijemo i buduću vlast kakvu građani žele iako ni takva nikada neće biti savršena.

O cenzusu, njegovom mijenjaju akademik Zukorlić osvrnuo se na nacionalne manjine i niihovu zastupljenost u Parlamentu.

– Treba zadržati cenzus na 3%, Bilo bi jako neozbiljno tako brzo nakon što je uspostavljen taj princip sada odustajati od toga. U principu prava i sloboda jeste da ono što se ostvari ne treba ukidati. To je naš stav. Sa druge stane treba dovršiti procese afirmacije nacionalnih manjina, njihove mogućnosti da budu vidljiviji u Parlamentu. Dakle, mi u Skupštini sada nemamo pravu sliku prisutnosti 30% pripadnika nacionalnih manjina i tu treba olakšati sa onim brojem potpisa za kandidovanje liste jer je 10.000 ne srazmjerno onome što je prirodan cenzus za nacionalne manjine.  Na posljednjem popisu u ovoj zemlji živi skoro trećina nesrpskog stanovništva. Mi sada u Paralmetu imamo svega 7-8% pripadnika nacionalnih manjina i to samo onih velikih bošnjačke, albanske i mađarske. Neopohodno je nastaviti razviti ovaj prinicip razvoja nacionalnih manjina kako bismo omogućili i ostalim manje brojnih nacionalnim manjinama da imaju svoje predstavnike u Parlamentu.

Akademik Zukorlić kazao da SPP insistira na jačoj kontroli biračkih spiskova i glasačkih listića. Naveo neke od primjera zloupotrebe.

Stranka pravde i pomirenja je dostavila ozbiljnu platformu sa ozbiljnim sugestijama za unapređenje. Mi instistiramo da ovaj dijalog bude za unapređenje procesa. Mora se uozbiljiti izborna administracija i da dobijemo adekvatnu administraciju koja bi kontrolisala izbore. Mi u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici imamo problem sa izbornim procesom upravo zbog takvih stvari. Pored toga važno je prečistiti biračke spiskove i samo kontrolisanje biračkih spiskova. Imamo primjer u Novom Pazaru da se tokom izbora koriste listovi koji nisu isti kao oni koji su kasnije deportovani za ministarstva. Moraju se listići zaštititi pa čak i žigom zbog falsifikovanja. Sve u cilju unapređenja biračkog postupka i korektnih izbora.

Akademik Zukorlić kazao i da je za unapređenje izbornog procesa potrebno bolje urediti kvaliteta način glasanja dijaspore.

– Mi to imamo sada to načelno, ali sa velikim propustimo. Zbog toga imamo mali odaziv iz dijaspore. Potrebno je urediti birački spisak za dijasporu, onako kako se uređuje i u zemlji. Nije dopustivo da tako mali broj dijaspore glasa, a znamo da imamo milionsku dijasporu koja bi glasala i koja je zainteresovana da učestvuje na izborima, kao što je zainteresovana i da investira.

Šta nije dopustivo da se radi tokom izbora, akademik Zukorlić smatra.

-Imamo primjere koji su vama sigurno nevjerovatni. U Tutinu godinama na izbornom mjestu kada se približi termin za brojanje glasova razni banditi, huligani dolaze na biračko mjesto i prekidaju komunikaciju, vrše presing, nasilje. To su stvari koje se moraju eliminisati. U Novom Pazaru ne samo da se mehanizacija javnih preduzeća koristi u predizborne svrhe tokom nekih radova, već se se direktno koriste za stranačke aktivnosti  za kačenje bilborda. Sa tom praksom se mora prekinuti.

Pored Zukorlić u debati su učestvovali Vojin Biljić iz Dosta je bilo, Ljuban Panić iz Stranke slobode i pravde, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije i Zoran Tomić iz Srpske napredne stranke.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.