Akademik Zukorlić o oporezivanju: Inspekcija progoni male privrednike, a velike kompanije se izvalče

2

Skupština Srbije počela je danas novu sjednicu na čijem su dnevnom redu 20 poreskih i finansijskih zakona. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić kazao da kada je riječ o oporezivanja dobiti fokus treba staviti na posjednike velikog kapitala, posebno onog koji je u sprezi sa kriminalom, a ne na progon malih privrednika.

–  Istina, ovo što danas radimo i usvajamo ove zakone, ono će u značajnoj mjeri učiniti efikasnijim funkcionisanje sistema, međutim, ono na šta treba ukazati jeste da se nije dovoljno držati nas tome što je nužna forma, ali kvalitet jednog sistema pored ovog formalnog aspekta kojim se modernizuje i sistem čini efikasnijim, nikada ne smije da se zaboravi da su pravda i pravičnost ono što jeste osnovna dimenzija kvaliteta svakoga sistema. Društvo i država dok god budu ostali dosljedni tom idealu, a danas nimalo nije lahko ostati dosljedan idealima, jer su oni nekako postali demode, prevaziđeni i kada pokušate govoriti o idealima, ma koliko to radili sa ubjeđenjem, nekako se ostavlja efekat demagogije ili populizma, međutim uprkos tome mi u SPP-u ne želimo se odreći toga, kroz naš politički diskurs želimo stalno potencirati nužnost održanja balansa i ravnoteže između onoga što je formalni i proceduralni kvalitet sa jedne strane, te onoga što je stvarni i suštinski kvalitet. Tu svakako možemo spomenuti primjer oporezivanja dobiti. On je, svakako, jedan od najbitnijih i gorućih pitanja, ne samo kod nas već i u cijelome svijetu. Nije teško donijete dobre zakone, ali je najteže natjerati moćne, prebogate, vlasnike kompanija, odnosno posjednike velikog kapitala da oni plate porez na dobit. Uglavnom žrtve budu oni najsitniji, ona sirotinja i tu imamo najčešće dosljednost raznih inspekcijskih službi da se olako progoni taj mali prodavac ili proizvođač, a on najčešće jeste najažurniji i najdosljedniji u plaćanju poreza dok oni krupni uvijek nađu načina da izbjegnu plaćanje poreza na dobit, pa otuda imamo čestu pojavu u svijetu da su multi-milijarderi osnivači humanitarnih organizacija i fondacija, pa nam kroz to ostavljaju utisak kako čine velika i dobra djela, a ustvari, kada bi oni platili porez ne bi bilo potrebe za njihovim humanitarnim djelima, nego je problem što obično ne plate pa onda kroz humanitarne fondacije peru sopstvenu savjest. Na tim lekcijama želim da učimo i da mi nastojimo svim kapacitetima se podići iznad tog sitnog, malog, siromašnog poreskog obveznika i nastojati da nam fokus budu oni veliki krupni, a pogotovu oni koji koketiraju sa kriminalom, jer smo u prošlom mandatu jako puno govorili o kladionicama. Ja dobijam informacije da u Novom Pazaru najveći broj kladionica radi apsolutno bez ikakvih dozvola i papira. Dakle, mi imamo takve informacije. Ne možemo ih do kraja propitati, provjeriti, ali pozivamo nadležne organe da to provjere, dakle, ukoliko imamo takve pojave, onda je to poruka građanima pogotovo ovim običnim, malim, sitnim, običnim ljudima koji se bore da prežive i prehrane svoje porodice da imamo te dvojne standarde koji su jako štetni.

– Ono što želim isto da pomenem, a danas je pred nama, je pitanje restitucije, odnosno nadoknada. Mi smo imali kašnjenja u odnosu na vraćanje imovine Islamskoj zajednici, ali, istina, i želim to da istaknem u prošlom mandatu ova Vlada kroz nadležnu direkciju je učinila značajan iskorak. Imamo početak procesa vraćanja te imovine, to je dobro i u tom smislu treba nastaviti”, kazao je akademik Zukorlić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.