Akademik Zukorlić: Cjelovita Bosna je mir Balkana

1
135

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je gost jutarnjeg programa Happy televizije. Na početku emisije akademik Zukorlić je govorio o potenciranju pravde i pomirenja na prostoru Sandžaka.

„Određene potencijale je bitno potencirati upravo onda kada oni nedostaju. Kada govorimo o lijekovima, onda kada ima puno bolesti, kada je puno zdravlja nikome lijekovi ne padaju na pamet. Potenciranju na pravdi i pomirenju upravo na tim vrijednostima koje same po sebi predstavljaju svojevrsnu šifru za skoro sve probleme koje mi imamo. Pravda je odgovor na sve nepravde a ustvari sve što se danas dešava na ekonomskom, socijalnom i svim drugim planovima je zapravo neka vrsta nepravde i ukoliko bismo otklonili nepravde prestalo bi biti bitno koji mi politički program zastupamo.“

U nastavku emisije akademik Zukorlić istakao da nije mogao da podržava osamostaljenje Crne Gore jer je time došlo do cijepanja Sandžaka na dva dijela. Dodao da je u trenutnoj situaciji najbolje rješenje za Sandžak ali i za Srbiju i Crnu Gore formiranje prekogranične regije.

„Ta granica je prošla kroz dvorišta, kroz porodice, jednom sasvim neprirodnom linijom. Ja nisam mogao biti ni mentalno, ni sociološki toliko suicidan da podržavam samouništenje jednog parčeta zemlje na kome historijski žive primarno Bošnjaci sa Srbima i sa ostalima, odatle počinje, a kasnije je eskaliralo kada sam jednom prilikom u Bijelom Polju pozvao gospodina Đukanovića i Rafeta Husovića predsjednika Bošnjačke stranke da sporazum koji su potpisali o prekograničnoj regiji Sandžak sprovedu, jer su oni potpisali sporazum u kome su se dogovorili da uspostave prekograničnu regiju Sandžak i to se krilo od javnosti. To znači ovo što ja govorim i ovo što ja tražim, ono što ja smatram da je normalno, jedna prekogranična regija Sandžak koja bi pošto se desila ta granica, ona je međunarodno priznata, nju negirati znači izazivati sukobe, što ja ne želim i to je ono što se meni spočitava jer ja ako govorim o Sandžaku kao prekograničnoj regiji odmah se kaže to je promjena granica, nije promjena granica, radi se o poštivanju Ustavnih poredaka i u Srbiji i u Crnoj Gori uz sve što mene boli i što meni smeta ali to je jedna politička realnost.“

Osvrnuo se i komentare onih koji mu zamjeraju što se odaziva na pozive Happy televizije koja promovira rijaliti programe.

„Ja ću uvijek osuditi ono sa čim se ne slažem, promociju ovih rijaliti programa i ovog razvrata, to je nešto što je ogavno. Ovo nema ni kod hrišćana, nema ni kod bilo kojih dobrih ljudi, to je evropsko smeće koje vi ovdje reciklirate, to nema veze sa vrijednostima, to ne može da se smesti ni u kakvu vrijednost, nemojte vrijeđati pojam vrijednost. Nema nijedne metropole bez kanalizacije, ali kanalizacija mora biti ispod šahte, ne može kanalizacija biti pod svjetlima i u tome je razlika. Ja ovako stvari postavljam, ja sam bio muftija 23 godine, sada sam političar i za mene je medij šansa da se moja riječ čuje i u slučaju svih mojih rezervisanosti čime se sve taj medij bavi ali ja kada dobijem svojih pola sahata, to je mojih pola sahata i tog trenutka mene 30 hiljada, 500 hiljada ili milion ljudi gleda i sluša i to je šansa da se čuje svijetla strana ove civilizacije.“

Na kraju emisije poručio da je mir u Bosni, zapravo mir za cijeli Balkan, cjelovita Bosna je mir Balkana, podjela Bosne vjerujte nije samo rat u Bosni, to je rat na Balkanu, zaključio je akademik Zukorlić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Bosna i Hercegovina je sastavljena kao jedna država po Dejtonskom sporazumu u kojoj Federacija ima 51% a RS 49% teritorija. To se tako prihvatilo i donelo je mir. RS je u sastavu BiH i nepotrebno joj je oduzimati teritoriju da bi se to pisalo na BiH jer to već pripada BiH jer je RS u sastavu BiH.
    Zašto se čačka mečka. Niko normalan nije protiv ovakve podele u BiH jer narušavanje ovog principa ne podrazumeva ovu BiH nego neku novu, ne dejtonsku i neizvesnu. Želim svo dobro Bošnjacima i Srbima u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.