Akademik Zukorlić: Aparati su u Novi Pazar mogli da dođu i bez pompe i političara

0
72

Od samog početka sam podržao mjere preduzete u borbi s virusom korona i pozvao građane da ih poštuju, bez obzira na neke svoje rezerve, jer ugrožavanjem sistemskog djelovanja izazivamo mnogo veću štetu nego što bi je mogla izazvati pogrešna i, možda, pretjerana mjera, kaže akademik Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja. Misli, kaže, da vlast u Novom Pazaru, koji je postao novo žarište, nije spremno dočekala ovu situaciju, „pa se sada moraju preduzimati ubrzani koraci, ali drago mi je što ima najava da će nedostaci biti otklonjeni i nadam se da će tako biti”.

Kako je Novi Pazar došao u ovu situaciju, jesu li ljudi poštovali mere?

Mislim da su ljudi, generalno, poštovali propise, pogrešan je utisak u medijima da nisu. Zaraza je stigla od čovjeka koji je došao iz Slovenije, sa granice sa Italijom, on nije poštovao mjere, družio se sa dvije-tri porodice i skoro svi iz tih porodica su pozitivni na testiranju. Pogrešno je davati paušalne ocjene o cijelom narodu i gradu, ovdje sam od početka vanrednog stanja, građani poštuju pravila. Ima izuzetaka, naravno, kao što se dešava širom zemlje.

Da li je Novi Pazar spremno dočekao ovu situaciju?

Mislim da krizni štab, s gradonačelnikom i direktorom opšte bolnice na čelu, nije spremno dočekao ovaj problem, govorili su da je sve pod kontrolom. Međutim, kad smo se suočili sa ovim, vidjeli smo da nije baš tako, pa se ubrzano moraju preduzimati mjere. Trebalo je odmah pripremiti prostore za privremene bolnice kao u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, tim pre što ovde žive muslimani, koji u slučaju takvog smještaja imaju posebne vjerske potrebe, smještaj žena, ishranu… Ovi koji su smješteni na sajmu iz Novog Pazara sada se suočavaju sa tim problemom, a ovdje ima prostora za te bolnice. Drago mi je što se sada ubrzano pripremaju ti prostori ovdje. Određeni kapaciteti bolnice bili su u lošem stanju, drago mi je što je stiglo 13 respiratora, ja sam pisao predsjedniku i ministru zdravlja drugog dana vanrednog stanja da obezbijede respiratore, jer smo imali samo dva, vjerujem da je ovo reakcija i dobro je što je država reagovala. Mada ima problema sa električnim instalacijama za priključenje tih respiratora, ali to što su stigli je najbolja vest.

Imate li utisak da se ova situacija koristi u političke svrhe, mada su i vlast i opozicija rekli da je samo zdravlje važno?

Možemo biti samo neiskreni pa reći da se to ne dešava. Ne znam koji to političar ne pokušava da ovo iskoristi za politički poen. Volio bih da se ne dešava, ali to se dešava. Evo, ova primopredaja medicinske opreme u Novom Pazaru je bespotrebno napravljena sa tolikom pompom. Aparati su mogli da dođu i bez te pompe i političara.

Kad to kažete, imate li utisak da i vi koristite priliku za političke poene?

Vi ste me pitali. Da sam ja to prvi rekao, mogli biste da me optužite, ali ja sam se suzdržao da iznesem svoj stav, koji bi mogao imati politički prizvuk, dok me niste pitali. Zahvalio sam se iako nisam na toj listi, na istoj strani u ovim izborima…

Svi se kunu da ne koriste, ali koriste…

Svaka izjava nas koji smo u politici je politička. Ja se maksimalno suzdržavam, iako, na kraju krajeva, to ne može da se odvoji. I ako pohvalite i ako kritikujete, to ima političke konotacije.

Pozivate građane na poštovanje mera, kako?

Svako drugo veče imam besjede u svom domu koje se direktno prenose na Sandžak televiziji i na drugim platformama društvenih mreža, tako uživo komuniciram s građanima i pozivam ih da ostanu u kućama i poštuju mjere.

Izvor: Politika


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.