Abdulah Sidran sanja Bosnu bez Bošnjaka

14
294

Piše: Ferid Muhić

U nedavnom TV intevjuu Abdulah Sidran je elaborirao tezu da su Bošnjaci najveća prijetnja za stabilnost i opstanak BiH. Nije on to rekao uzgredno, ni u šali, još manje mu se omaklo. Proslijedićemo njegove argumente za ovu do sada nečuvenu harangu uglednog akademika ANUBIH na Bošnjake kojima i sam pripada, ne dovodeći u pitanje njegovo pravo da on sam ima drugačije mišljenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Njegova elaboracija počinje tvrdnjom  da neuspješni i frustrani intelektualci Bošnjaci, koji zavide Sidranu što njega jesu a njih nisu primili u ANUBIH, osnivaju  udruženja građana koje nazivaju Akademije nauka, samo da bi sebe proglasili za akademike  i tako  uživali u iluziji da su makar po tituli, ravni Abdulahu Sidranu, pravom akademiku jedne prave Akademije nauka. Da je samo to, ni po jada, ne bi  Abdulah Sidran trošio riječi na te kompleksirane jadnike, neka ih, nek’ se igraju akademika.   Međutim, Sidranu je na srcu čvrsta, monolitna državnost BiH, a ova “udruženja građana (Bošnjaka) kao Akademije nauka kontinuiirano rade na razgradnji državnosti BiH“ i ugrožavaju njen opstanak, time što  zahtjev Bošnjaka da imaju svoju nacionalnu Akademiju nauka i umjetnosti, krije opasne  “ambicije razvoja bošnjačkog separatizma“. Za Sidrana, sve dok su mirno prihvatali da budu jedina nacija bez svoje nacionalne Akademije nauka i umjetnosti, ne samo na Balkanu nego i u svojoj matičnoj državi,  državnost BiH nije bila ugrožena.   Time je implicirana tvrdnja da postojanje Akademije nauka i umjetnosti RS (dakle, “Srpske Republike“, kako se danas oficijalno naziva 49% teritorije BiH!), sa sjedištem u Banja Luci, odnosno Hrvatske akademije nauka i umjetnosti u BiH, sa sjedištem u Mostaru, ne samo što ne krije  nikakve ambicije razvoja srpskog i hrvatskog separatizma, nego zajedno sa Abdulahom Sidranom predstavljaju tri  granitna stuba monolitne državnosti BiH koji je štite od “bošnjačkog separatizma“.

Ako je relativno diskretno pohvalio postojanje Srpske i Hrvatske akademije nauka u BiH, Sidran je bez ustezanja osuo drvlje i kamenje po Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti sa sjedištem u Sarajevu. Sam   čin osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – BANU, “čiji izvori sežu u susjednu Srbiju“, za Sidrana predstavlja ‘kukavičje jaje’ podmetnuto Bošnjacima, koje ne samo što potkopava stubove državnosti BiH nego “u stvarnosti ima destruktivni karakter jednak, ako ne  i opasniji nego sve što je učinila velikosrpska ideologija i udruženi zločinački poduhvat kod Hrvata“.

Zanimljivo je da  to što je Osnivačka skupština BANU održana u Novom Pazaru,  Sidrana navodi na sumnju da  osnivači i članovi BANU i nisu Bošnjaci (iako to jesu svi do jednoga!),  nego nekakvi sumnjivci  “čiji izvori sežu u susjednu Srbiju“. Istovremeno, za tog istog Sidrana, Srbi i Hrvati, osnivači Akademije nauka i umjetnosti  u Srpskoj Republici u BiH u Basnja Luci i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti u BiH u Mostaru, nisu nacionalno sumnjivi,  možda zato, što po njegovom saznanju, njihovi izvori na nikakav način  ne sežu ni u susjednu Srbiju ni  u susjednu Hrvatsku?

Abdulah Sidran ima svoj stav o BiH: Sve dok je bila prepuštena na volju samo Srbima i Hrvatima, budućnost Bosne i Hercegovine bila je svijetla a njena državnost čvrsta poput stijene.  Ako se dopusti da se Bošnjaci umiješaju, ode Bosna helać! Zato Sidran sanja Bosnu bez Bošnjaka! Jer čim su Bošnjaci (uzgred, ali ne i nevažno: najbrojniji i jedin autohtoni narod na teritoriji BiH), pokazali namjeru  da ostvare ista prava koja u BiH imaju Srbi i Hrvati, počelo je razgrađivanje državnosti BiH, javile su se ambicije razvoja bošnjačkog separatizma,  dok sam čin osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti BANU,  “…u stvarnosti ima destruktivni karakter  jednak, ako ne i opasniji od velikosrpske ideologije i njihovih saradnika zločinačkog poduhvata kod Hrvata“.

Dakle, vjerovali ili ne, ali za Abdulahu Sidrana, osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti BANU, u stvarnosti  je, po svom destruktivnom karakteru, bilo  jednako, ako ne i opasnije od svih razaranja, zločina i genocida  koje su srpski i hrvatski agresori počinili u BiH tokom 1992-95, uključujući i sve što su uradili prije i poslije toga??

Uistinu, nikad opasnija, poganija, ni zlobnija riječ na račun Bošnjaka nije javno izgovorena!

Zato Sidran sanja Bosnu bez Bošnjaka!

Sanjaj ti Sidrane, Bosnu bez Bošnjaka. Pitaj se javno, po ko zna koji put: “Mora li Bošnjak biti musliman?“ –  ne bi li unijeo što veći razdor među upućene i neodumicu među neupućene Bošnjake. Čudim se samo jesi li slučajno ili namjerno zaboravio da pitaš: “Mora li Srbin biti pravoslavac i mora li Hrvat biti katolik?“ Stvarno, šta misliš, može li neko biti Srbin a da nije pravoslavac, i Hrvat a da nije katolik!?

Pred kraj TV intervjua kaže Sidran da mu je “…bila ponuđena i pristojna cifra da prihvati funkciju sekretara BANU, ali mu je njegovo moralno osjećanje naložilo da ne ulazi u takve projekte“. Kakve to projekte, Sidrane? Šta je to toliko nemoralno u funkciji sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, da ti tvoje moralno osjećanje nije dozvolilo da prihvatiš tu funkciju, čak ni za ‘pristojnu cifru’ koliko god ona iznosila za tebe?

Ovo pitam u svojstvu prvog predjsednika BANU.  Od samog početka, dakle od ideje da Bošnjaci, makar i kao poslednji u Evropi, dobiju svoju nacionalnu Akademiju nauka i umjetnosti,  bio sam uključen u sve faze procesa osnivanja i registracije  BANU.  Veoma se ponosim time i smatram osnivanje BANU jednim od najznačjanijih datuma  u novijoj  kulturnoj istoriji Bošnjaka. Nije mi poznato da je neko Abdulahu Sidranu  nudio ni takvu funkciju ni “pristojnu cifru“ za njeno obavljanje, a ako jeste, bilo je to bez moga znanja. Sve funkcije, od predsjednika, do svih članova BANU,  od prvog dana osnivanja, obavljaju se apsolutno volonterski.

Bilo bi zanimljivo čuti kakve su cifre ponuđene onima koji tvrde da su Bošnjaci najveća prijetnja za državnost BiH i zagovaraju totalnu de-nacionalizaciju Bošnjaka  odricanjem  od njihovog istorijskog imena, etničke pripadnosti, kulturne i duhovne tradicije u zamjenu za praznu teritorijalnu odrednicu “Bosanci“!? Recite nam vi, koji se zalažete za Bosnu bez Bošnjaka, da to čujemo iz prve ruke!

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

14 KOMENTARI

 1. “Jer čim su Bošnjaci (uzgred, ali ne i nevažno: najbrojniji i jedin autohtoni narod na teritoriji BiH) …”

  Bošnjaci su znači jedini autohtoni narod na teritoriji BiH?

  Ovim zapanjujućim nivoom neznanja (ili zle namjere), gospodine Feride Muhiću, samo potvrđujete tezu koju svojim tekstom pokušavate da osporite – da su zapravo Bošnjaci poput vas najveća prijetnja za stabilnost i opstanak BiH.

  0

  0
 2. imam ,profesor ,naucnik ,muftija ,akademik ,sta mislis jos koja bi titula trebala da pridjes samo ovom coveku da bi razgovarao sa njim ,covek je institucija za razliku od tebe koji si u stanju majku sa decom da posvadjas ,ja mislim da si ti muamere od orlja najvece zlo koje je moglo sa se desi ovom narodu ,ko je god pomenuo tvoje ime taj je najgori covek na svetu ,i ovi tvoji maloumnici koji su skoro pa pismeni podrzavaju sve to ,nemaju svoj mozak isprao si im ga ,sve to radis onako kako si naucio od diktatora na bliskom istoku …….

  1

  1
 3. Veoma cijenim filozofa Muhića i njmeu je po znanju mjesto u svakoj akademiji. I ovaj prilog o Sidranu je na svom jakom mjestu, jer je Sidran jedna mutivoda od insana, uvijek je imao neke kavge sa kolegama, pa se poslije mirio ( sa Nemanjom Kusturicom, npr.) i niko mu nije bio dobar, osim dok mu čini ustupke i usluge.
  Lijepo je da Bošnjaci imaju svoju akademiju, ali ugled akademije nije u imenu već u sastavu. Ja smatram da u BANU ima akademika bez iole potke i osnove i da svojim članstvom umanjuju ugled i svoje akademije. Neki što su sebe proglasili akademicima ne bi bili dobro primljeni ni u svojoj esnafskoj komori.

  9

  1
 4. Ima smisla dosta sidran
  cerić Alija su podržali cijepanje Bosne dobili fildžan državu ni ugovor nema IZ u Bosni sa državom.
  sandzak press nije vam ok što brišete komentare ljudi koji imaju drugo mišljenje stim pokazujete da niste na put demokratije.
  Svako treba dobro sve da izpita

  5

  3
 5. jedini koji sanjaju Bosnu bez BOSNJAKA su VUCIC njegovi cetnici i nasi domaci izdajnici koji im sluze..Za rad sitnog cara.Avdo Sidran to nije

  4

  3
 6. U Bosni se ide preko zena da kinu Bisnjake i Islam . Zar ne vidite da svaka 10 muslimanka je za drugu naciju udata .nemam nista protiv druge nacije . ali taj brak je nikakva. dok su mladi fino je a kada prodje neko vreme prozore de na nacijonalnoj bazi .nema sta bolje nego svoju naciju uzimati .

  10

  3
 7. Ako je i od Sidrana, previshe je tuuzno i zalosno.
  Boshnjaci, kao da su kaznjeni da sami sebe napadaju , ponizavaju i prave od sebe mentalne sakatinje.
  Pitam se, hoce li ikad medju Boshnjacima zazivjeti najbolji recept za opstanak…..
  SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE……….?

  9

  2
 8. “Sanjaj ti Sidrane, Bosnu bez Bošnjaka.”

  Sanjajte te vi Sandžaklije da ce te ikad imat neka prava što se tiče BiH. Bosanskim Muslimanima je sad najvažnije da sklone Hrvate i Srbe sa političkoj funkciji u BiH. Ukidanje konstitutivni naroda, što je u cilju Abdulah Sidrana, je najbolje oružje u borbu za republiku Bosnu i Hercegovinu, jer će tada Hrvati i Srbi biti u identitetskoj krizi, i izgubit će sva prava što imaju sad kao konstitutivni narod.

  Ukidanje identitet “Bošnjak” smeta vama Sandžaklijama jer bih to značilo vaše integraciji u Srpskim i Crnogorskom nacionalnost. A to što vi hoćete da se Srbi i Hrvati u BiH izjasne kao “Bošnjaci Katoličke/Pravoslavne ispovijest,” i to možete sanjat.

  Da ste se ’93 izjasnili kao “Bosanci,” a ne “Bošnjaci,” nebi došlo do ovog. Kad Srbin iz BiH može da se izjasni kao Srbin samo zato što je Pravoslavac, iako nema nikakve veze sa Srbijom, mogli ste i vi Sandžaklije se izjasniti kao “Bosanci,” iako nemate nikakve veze sa Bosnom, a kasno je sad.

  5

  7

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.