606 Ramazanskih paketa Podgorici od iz Plav i Gusinje iz New Yorka

0
24

Svake godine pripadnici muslimanske vjere isčekuju početak svetog mjeseca Ramazana, mjesec u kojem se kroz vjerovanje iskazuju posebne vrline i vrijednosti vjerujućeg bića.

Ono što je posebna karakteristika za vjernike muslimane jeste da je to mjesec dokazanog vjerovanja, i ličnog požrtvovanja i slobode duše kroz odricanje svega onoga što je tišti i tjera na pohlepu, kojom se uslovljava sreća svakog čovjeka.

Ličnim primjerom Islamska zajednica Plav i Gusinje iz New Yorka na čelu sa predsjednikom Hdž. Smailom Srdanovićem godinama unazad svoju humanist i solidarnost iskazuje kroz razne projekte širom svijeta.

Jedinstveni projekti ukazuju da se radi o najbolje organizovanoj dijaspori koja prednjači u mnogim dobrima gdje god se ukase prilika za to.

Obzirom da su u fokusu njihove misije države i društva u kojima žive, a sve to kroz izgradnju bogomolja, kuća socijalno ugroženim porodicama, stipendiranje i školovanje djece bez jednog ili oba roditelja kao i pomoć mnogim zemljama pogođenim prirodnim katastrofama, argumentovana činjenica je da izosi ovih projekata dosežu milionske donacije širom svijeta.

Brza reagovanja u vidu donacija urgentne pomoći državi Bosni i Hercegovini u gradovima zahvaćenim velikim poplavama i ne davnog zemljotresu u Albaniji čija je vrijednost projekta preko 100,00,00 dolara.

Činjenica i fascinatan podatak je i to da je ova zajednica odmah na početku pandemije korona virusa,  svojoj matičnoj zemlji Crnoj Gori poslala pomoć od 88, 500,00 dolara, zatim Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu 21, 500, 00 dolara, što je ukupno 110,000,00 dolara.

Posebna radost ovih dana u našoj multi konfesionalnoj Crnoj Gori jeste i donacija od 10,000,00 dolara u mjesecu Ramazanu koja je obradovala sve građane  bošnjačke, crnogorske, srpske i romske nacionalnosti bez obzira na vjeru ili lično opredeljenje u vidu 606 velikih paketa bogato popunjenih raznim namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu potrebnim za normalan život.

Donacija je sprovedena u djelo i dostavljena na adrese građana širom opštine Podgorica kao i opštine Tuzi sa svim prigradskim naseljima i oni koji su prvi dobili velike pakete su bili stara, bolesna i iznemogla lica, zatim samohrane majke, djeca bez jednog ili oba roditelja i ostale socijalno ugrožene porodice.

Određen broj paketa je doniran kao čast vjerskim licima, kao i građanima koji volontiraju i pomažu pripadnicima svojih nacionalnih zajednica.

Velik broj paketa je dostavljen i institucijama Domu Komanski Most gdje su smještene osobe sa velikim mentalnim i fizičkim oštećenjima u razvoju, Sigurnoj ženskoj kući i Centralnom domu slijepih u Podgorici.

Vidno ushićeni i srećni građani na doniranoj donaciji su izrazili sve riječi hvale donatorima koji su ih se sjetili u ovim teškim vremenima za sve nas.

Rukovodstvo Islamskog kulturnog centra Podgorica na čelu sa predsjednikom Džihadom Ramović je imalo čast i zadovoljstvo da bude  realizator ovako divnog projekta u namjeri da sudjeluje u izgradnji dobrih odnosa države i dijaspore rođenih humanista naše lijepe Crne Gore.

Uzvišenog Boga nama svima jedinog, jedinog molimo da donatora obaspe blagodatima oba svijeta i donirano im vrati ljepšim, većim i vrednijim, amin.

Informativna služba web portala ikcpg.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.