Zulum je nadebljao

1
48

almedin hamzic

Zulum  je braćo i sestre jedan od velikih grijeha, koji je prisutan u različitim oblicima, vremenu i prostoru, a svojstven je samo zlim pojedincima i grupama.

Zulum (nasilje) možemo podijeliti u tri vrste:

1. Prema Allahu, subhanehu ve te’ala, kroz širk (pripisivanje druga), što je najteži oblik nasilja;
2. Prema samome sebi, kroz slijeđenje strasti i činjenje grijeha;
3. Prema drugim ljudima, kroz nasilje u raznim oblicima;

 
Ja ću se osvrnuti na ovaj treći oblik zuluma.


Kada se rasprostrani nasilje u jednom društvu, onda se podiže bereket i umanjuje dobro, a rasprostranjuju bolesti i kazne. Nasilje je odvratno i štetno, a posebno kada dolazi od onih koji su odgovorni i koji su na vlasti, jer bi oni trebali da štite svoje podčinjene od nasilja, a ne da ga sprovode.

”A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade zulumćari! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene, i kada će žureći uzdignutih glava, netremice gledati; a srca će im prazna biti.”( Sura Ibrahim. , 42-43 )

Draga braćo i cijenjene sestre svjedoci smo da se poslednjih godina  zulum nadebljao, svi znamo da je trenutno stanje u Novom Pazaru alarmantno po pitanju nezaposlenosti, drogi, alkoholu, kockarnicama, nemoralu itd. Živimo u vremenu gdje su sve ove stvari postale normalne, koje su ustvari izvor svakoga zla u našem društvu. Imamo vlasti u Novom Pazaru koji se uopće ne bore protiv ovog zla, već koji su proizvođači zla u Sandžaku. 
 
Zulum je nadebljao draga braćo i cijenjene sestre, zar ćemo i dalje živjeti u ovakom halu u kojem se trenutno nalazimo gdje nam se iseljavaju naša braća, sestre, očevi pa čak i porodice, zar će majka željkovati sina ili sin oca?! Pa hoćemo li dalje sebi dozvoliti da živimo u vremenu gore spomenutih stvari, zar želimo da naša djeca rastu u takvom stanju grada i da se brinemo da li će našem djetetu neko ponuditi drogu, alkohol ili da ga neko pozove da ode u kockarnicu ili diskoteku?! Pa da li želimo da nam djeca rastu u takvoj sredini?!
 
Imamo takvu vlast koja prijeti, vrši pritisak nad državnim ustanovama, uposlenicima, firmama i sl. Draga braćo ovom zlu treba stati na put, Mi kao narod smo ti koji možemo stati ovom zulumu na put, još koliko ćemo dugo trpeti ovu nepravdu?!  Zar mi nismo slobodni u našem Sandžaku, naš Sandžak treba biti slobodan za sve nas, naši preci su krvlju natopili ovo parče zemlje da bi mi slobodno gazili Sandžakom.

Draga moja braćo i cijenjene sestre svi vi koji ste ucijenjeni od strane vlasti od doktora do biznismena pa do običnog građanina Novog Pazara recite “NE“ ne želimo više, mi kao narod smo oni koji mijenjaju stanje odnosno vlast, stoga nemojte dozvoliti da vas zastrašuju, mi Sandžaklije smo ponosan i neustrašiv narod. Skinimo te okove i ustanimo protiv zuluma. 
Allah dž.š.  motri nasilnike i ostavlja ih do određenog roka, a na Sudnjem danu, će dobiti zasluženu kaznu, kao što stoji u hadisu: Prenosi Ebu Musa El-Eš’ari, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah uistinu pušta nasilnika, ali kada ga zgrabi, ne ostavlja ga!” Pa je proučio: Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno. (Suretu Hud: 102) (Buharija)
Ono što možemo i trebamo kao muslimani da uradimo jeste da ustanemo protiv zuluma odnosno zulumćara. “Rekao je Allah, dželle še’nuhu: “Moji robovi,  Ja sam zaista zabranio sebi zulum i učinio Sam ga zabranjenim među vama, pa ne činite nasilje!…” (Muslim)
Izbori će biti raspisani braćo i sestre vakat je ustati i osvijestiti se protiv nasilnika, a mi  smo ta snaga koja može i inshaAllah hoće skinuti te okove i krenuti ka jednim normalnim i zdravim putem. Imamo koga izabrati Allahu hvala i osloboditi se ove vlasti ovih zulumćara, imamo časne, poštene vjernike političare koji će stati na put ovom zulumu, ovoj nepravdi, korupciji, kriminalu, ucenjivanju itd. Hvala Allahu pa imamo i našega uvaženog Muftiju koji brani čast svih nas muslimana Sandžaklija.
 
Molim Allaha da nam podari snage da spoznamo istinu a udalji nas od neistine, da nam podari snage da se okanimo zulumćara.

Amin

 
Autor: Almedin Hamzić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Almedine sinko, molim Uzvišenog s.a.w. da te nagradi za tvoj trud da pomogneš našem narodu da otvori oči i vidi što dosada nije i da otvori srce i prihvati što do sada još nije a onda neće pogriješiti KAD BUDE BIRAO IZMEĐU DOBRA I ZLA, inša Allah.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.