Zukorlić u Sjenici: Zavjetujemo se da ćemo braniti čast i dostojanstvo Bošnjaka

19
29

7

Sjenica – U prepunoj Sali Doma kulture u Sjenici nosilac Liste „Muamer Zukorlić – BDZ Sandžaka“ održao Tribinu „O pomirenju“ čime je zaokružen ciklus predavanja o kako ga naziva  – kopči dijaloga i jedinstva.

O politici Liste, koju naziva novom i originalnom,  već je govorio u Novom Pazaru, Tutinu, Priboju i Novoj Varoši. Da podsjetimo, Zukorlić za ideju Pomirenja kaže da je originalna jer ni od koga nije prepisana već je iskustvo ovog naroda da ponovo ustane i hoda dostojanstveno. Pomirenje je, poručio je, između ostalog iz svih gradova ideja koja i sandžačkom i bošnjačkom, i srpskom i srbijanskom, i svim narodima na Balkanu nedostaje.

Sjenica grad koji opstaje na hiljadama metara nadmorske visine i odakle ljudi, kako kažu, daleko vide. Hiljade ljudi kao i dosad došlo podržati gradnju, kako je nazivaju,  Zgrade pomirenja čiji je arhitekt Muamer Zukorlić.

Odlučnost koja se dokazuje u Sjenici sa svim koji su došli od Kladnice, preko Sjenice, pa do kraja Pešteri.

– Čovjek kada god hoće da se osvježi ide na visinu, po snagu. S vama i pred vama razmjenjujem pozitivnu energiju, misli, ideje i sve sto treba kako bi, ovaj put, prema pobjedi uspješno nastavili, riječi su kojima se Zukorlić na početku obratio prisutnima.

Više je susreta, kaže on, bilo u borbi nego u miru sto ne čudi jer ono sto se dešavalo ovom narodu zahtijeva mnogo truda i borbe da se posljedice očiste. Činilo se to kroz Islamsku zajednicu pune 23 godine za njenu odbranu.

– Ovaj put tačno znam šta me čeka, ali sam u izvjesnoj prednosti jer nakon 23 godine iskustva ulažem u novi projekt i pokret, odlučan je Zukorlić.

Zna, kaže da iza sebe ostavlja stabilan, izgrađen sistem u kojem njegove kolege bez imalo brige mogu voditi IZ.

– Postupkom kandidiranja za političku funkciju predvodeći Listu BDZ Sandžaka očekujem dvije stvari. Idem na polje gdje sam se uvjerio da Bošnjaci nemaju svog političkog predstavnika 25 godina. Nema vise prava ne čekanje. Ovaj narod nakon sve patnje zaslužuje da ima predstavnika u Beogradu koji će jednako govoriti kako u Sandžaku, tako i u parlamentu. Ovaj narod zaslužuje političkog predstavnika i predvodnika koji će se ponositi s tim stoje Sandžaklija, sto je Bošnjak, sto je musliman i koji će svojim uvjerenjem, ponašanjem i govorom u najljepšem svjetlu u Beogradu u Parlamentu iz svih pozicija predstavljati islam, bošnjačku kulturu i identitet na najljepši način, poručuje Zukorlić.

Ovaj narod zaslužuje da bude predstavljen u vrijednostima u kojima jeste.

– Imao sam priliku sarađivati s jednim državnikom prije 15 godina. Nakon nekoliko susreta rekao je promijenio sam mišljenje o Bošnjacima nakon našeg poznanstva. S jedne strane je laskalo, a s druge strane sam shvatio da su nam se mnoga zla desila jer nismo imali prave predstavnike od politike do medija, ističe nosilac Liste „Muamer Zukorlić – BDZ Sandžaka“

Šta je onda, pita Zukorlić, mogao da zaključi čak i prvi komšija. Nije, kroz historiju, prvi put da je elita jednog naroda odlučila uništiti drugi. Kad god bi se to dešavalo uvijek je traženo opravdanje. U svim teorijama postoji zajedničko – nastojanje da se taj narod predstavi kao divljački, nekulturan, neciviliziran narod koji ne zaslužuje da živi. Uz sve to, bošnjački predstavnici, svejesno ili ne, pomagali su takvoj slici jer su bili na mjestima gdje nisu trebali ističe Zukorlić.

U takvoj situaciji, u četvrt stoljeća, previše je propušteno, u vremenu raznih ekonomskih i političkih prekomponiranja.

– Razvivši bajrak pomirenja, neću da govorim loše o svojim političkim protivnicima. Čuvat ćemo jezik kako dolikuje našoj vjeri i kulturi. Ono sto mi odaberemo kao put nije pitanje trenda, več nova stranica. Kritizirat cu postupke, a ne imena. Ne pada mi napamet da, pritom, bilo koga uvrijedim, kaže Zukorlić.

Ističe, dobro poznaje svoje protivnike koji su za 25 godina propustili da educiraju mlade generacije za vrijeme koje dolazi.

– Generacije rođene 90-te nisu naučile gotovo ništa. I za to sam morao skočiti. Dao sam ponudu, ali nije jasno zašto se sve odbija. Jer se moj narod davi, zato sam skočio jer ne mogu to da gledam. Da li cu pobijediti ne znam. Oni koji unaprijed govore moguće da su i pripremili krađu, kaže Zukorlić.

Pored bajraka pomirenja razvio je i bajrak vraćanja etike u politiku. Vlast u ovoj državi, a posebno u Sandžaku nema kaže Zukorlić, pravu definiciju. Ovdje, naglašava, vlast radi protiv svog naroda, a za lične interese.

Da li je slučajno da među narodom u Sjenici baštine čast, obraz, dostojanstvo da se s pozicija vlasti promovira nečast i da svi savijaju glave kao nojevi u pjesak, pita Zukorlić.

– Kod naroda kod kojeg je ostao čast, pocrveni se kad je sramota. Ima li još u Sjenici, Kladnici, Pešteri još vitezova spremni da se bore za čast ili su prihvatili da vlast udara na obraz i otima imovinu. Ja šutjeti neću, a za vašu čast borit ću se s vama, ne bez vas, poručuje Zukorlić.

Treba li prihvatiti da vlast bio u opštini, policiji, UDBI, može uzeti svaku djevojku koju pogleda, pita Zukorlić.

– Šta treba biti odgovor da se snimaju pa puštaju, ali ni to nije normalno. Protiv toga ćemo se boriti časno. Hoću da se zakunemo ovdje u Sjenici da nečasno nećemo prihvatiti, poziva Zukorlić.

I onda, kaže Zukorlić, pitanje, zašto je Sjenica siromašna. Odgovara, dopustili smo prljavštinu a ubila nas hrđa.

– Ne damo čast, vjeru, i nećemo ni pred kim kleknuti. Zato ćemo nasu sudbinu na ovim izborima uzeti u svoje ruke, odlučan je Zukorlić.

Zašto da koristi od ovog naroda koji ima bereket i prirodne ljepote, imaju stranci, pita on.

– Nije problem kad se omakne pa neko ukrade na vagi, već kad se naštima vaga da mjeri krivo stalno. Ovdje je vaga naštimana i u opštini, policiji, pravosuđu, inspekciji, ističe Zukorlić.

Ne može se teror zaboraviti nad Bošnjacima na Pešteri.

– Miri se onaj ko nije zaboravio, ali ko želi da se okrene prema budućnosti. Hoćemo da se mirimo na novoj bijeloj stranici. Miriti se, a nastaviti isto je porobljavanje. Hoćemo da policija bude u službi, a ne strah za narod.

U ratu se vrijednosti brani puškom, u miru olovkom. Jedan kružić, kaže Zukorlić, mijenja tok historije.

– Hoće li nečija kćerka, sestra, majka biti žrtva nekog izopačenog uma na vlasti, odlučuje se 24. aprila.

Nema, kaže Zukorlić, ambiciju tjerati ljude da glasaju, već svima približiti istinu da znaju i shvate šta ih čeka ako glasaju za ovu ili opcije koje se samo smjenjuju na vlasti 25 godina.

Na ovim izborima odlučuje se ko će vaspitavati djecu u školama, kakvo će biti stanje u zdravstvu gdje se diplome dobijaju po partijskoj liniji. Ovo nije partijska borba već mnogo vise od toga, kaže Zukorlić.

Pita, također, ko bi se osim njega, u Parlamentu mogao suprotstaviti Šešelju.

– Nakon presude Šešelju, Bošnjaci nemaju razloga za brigu. On je više srpska briga. Narod koji ne zna kako će, šta će i s kim će, treba da brine. Mi smo izrasli na svim poljima i nema više niti pojedinca, grupe, institucije da nam može nauditi na bilo koji način. Nema onih koji bi nam se suprotstavili, jasan je Zukorlić.

Odgovarajući, kaže očekuje i od srpskih birača da glasaju za Listu „„Muamer Zukorlić – BDZ Sandžaka“ koja ima vrijednosti, ne na štetu bilo kog naroda.

– Ni Šešelj, ni kriminalac bilo koji neće moći vrijeđati ovaj narod jer će imati ko da mu odgovori, poručuje Zukorlić.

 
SANA – A.Sofić
1 2 3 4 5 9 6

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

19 KOMENTARI

 1. BDZ DJELUJE U DUHU POMIRENJA

  Jedino gospodin Zukorlic moze pomiriti Bosnjake, Srbe i Albance Nezavisne Republike Kosova!

  0

  0
  • To je tačno!
   Srbi su naša etnička (slavenska) braća a Albanci verska braća.
   Samo Bošnjaci mogu da žive zajedno i sa Srbima i sa Albancima dok se od Srba i Albanaca očekuje barem da mogu da žive jedni pored drugih.
   Bez toga nema članstva u EU ni jednima ni drugima.
   Kažu, “Ako ne možete da živite jedni pored drugih, kako možete živeti sa nama”?
   Uzgred, svi balkanski narodi su sličnog mentaliteta i smatraju se tako kako se smatraju- Balkanci.
   Doduše to baš i nije kompliment, s obzirom na to šta su radili jedni drugima ali i to će otići u istoriju a valja graditi novu istoriju za novo, Evropsko, doba.
   Evropa želi da skine problem Balkana, jer ima mnogo veći i ne zna šta da radi sa najezdom sa Bliskog istoka i Afrike, pa bi joj “samo falio” još i Balkan.
   Kad ako ne sad?

   0

   0
 2. Evo ga u prvom redu i g-din “otac” koji se pominje u razgovorima sjenickog slavuja – predsednika opstine. Pa ko koga onda prevari.

  0

  0
 3. i poslednji korak je ucinjen sve sto ostaje da proglasimo pobedu svih bosnjaka pobedu koju ce predvoditi muftija brao bosnjaci neka vam je srecna pobeda i srean novi historiski pocetak pocetak nove ere za bosnjake

  0

  0
  • Molim te nauči da pišeš, pa onda ovdje komentiraj!
   Ovakvim pisanjem se naša omladina i dalje zaglupljuje!
   Još jednom molba za sve koji žele ostaviti komentar: ” Obratite pažnju na pravopis!”
   Hvala!

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.