6. Novembar 2017

zukorlic-6_14855527690.jpg - Muamer Zukorlić za INS: Povezivanje RS-a i Kosova može da vodi u nove sukobe, pitanje Sandžaka je otvoreno

Pitanje Sandžaka nije otvoreno samo pod uslovom da se entitet RS dovodi u vezu s Kosovom, kaže u razgovoru za INS narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Bošnjačke demokratske stranke Muamer Zukorlić komentirajući pokušaje da se pitanje bh. entiteta RS nametne u kontekstu aktuelnih razgovora u Srbiji o budućnosti Kosova.

Zukorlić smatra da pitanje Republike Srpske otvara i pitanje Sandžaka, a povezivanju RS-a i Kosova za INS kaže:

„Ja tada ukazujem na rizik nepriznavanja granica država, i to je dublji nivo problema i može da vodi novim sukobima. Pitanje Sandžaka je otvoreno i kada govorimo i kada šutimo o njemu. To je pitanje statusa jedne historijske regije sa svojim političkim, historijskim, geografskim, kulturološkim, privrednim i svim drugim posebnostima, što je nesporna činjenica, a što treba rješavati dijalogom.  U formi prekogranične, evropske regije, s izvjesnim stepenom samouprave kakvih primjera imamo širom Evrope. Rješavanje statusa Sandžaka u tom pogledu pomoglo bi stabilnosti i Srbije i Crne Gore, regiona…“, kaže Zukorlić.

Pojašnjava da postoje u Srbiji neka promišljanja da u dijalog i rješavanje pitanje statusa Kosova treba uključiti i pitanje bh. entiteta RS.

„Moj odgovor je uslijedio principijelno i logično da je suludo, tendencionozno, te da se ni na koji način se ne može shvatiti da kompenzacija jednog dijela teritorija ili utjecaja na Kosovu treba da se nadoknadi ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne! To je nešto što i u šali, čak i kod minornih ličnosti, ne smije da se prihvati kao normalno. Svako povezivanje RS-a i Kosova znači direktni atak na teritorijalni integritet BiH. Kazao sam da čak i takve teme mogu biti delegirane za neki dijalog. Ali, to nije unutarsrpski dijalog, već dijalog srpsko-bošnjački, odnosno dijalog između države BiH i države Srbije. Ali, u tom slučaju imamo Sandžak kao dio bošnjačkog životnog prostora na prostorima Srbije i Crne Gore, te je logična posljedica uključivanje i pitanje Sandžaka u tu temu“, smatra Zukorlić.

 

izvor: ins.ba

Datum: 11. avgust 2017. godine

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles