Zukorlić – Pozivam nadležne organe da ispitaju prisluškivanje ministra telekomunikacija (Video)

8
8

zukorlic-parlament

Narodni poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić kazao je danas da je lokalna vlast u Novom Pazaru na namještenom konkursu dodijelila novac televiziji ministra Rasima Ljajića, koji je koristi, kako tvrdi, za obračunavanje sa političkim protivnicima.

Zukorlić je, na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, rekao da je konkurs na portalu gradske uprave Novog Pazara bio “skoro skriven”, da je pristup tom dijelu sajta bio tehnički blokiran, kao i da je došlo do sukoba interesa, a da su o dodjeli novca odlučivali najbliži Ljajićevi saradnici.

On se, kako je rekao, žalio na tu odluku zaštitniku građana Saši Jankoviću, koji je odgovorio da nije bilo kršenja procedure i da je dodjela sredstava u visini od 40.000 evra mjesečno bila zakonita.

To je, kaže on, još jedan pokazatelj da Zaštitnik građana ne odlučuje po zakonu, niti po principu zaštite jednakopravnosti svih građana.

Zukorlić je Ljajića optužio i da koristi poziciju ministra kako bi “prisluškivao građane, a zatim te snimke koristio za političke obračune“.


Kako je objasnio, televizija Novi Pazar objavila je snimak navodno prisluškivanih razgovora narodnog poslanika Jahje Ferhatovića sa nekim osobama, kako bi ga kompromitovala da je navodno imao sastanke sa saradnikom Vojno-bezbjednosne agencije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zukorlić je rekao da nije na njemu da utvrđuje da li su ti snimci autentični, već da je, u najboljem slučaju, riječ o nezakonitom prisluškivanju.

– U razgovoru nema ništa senzacionalno, ali je poenta kompromitacija. I naslovi portala i televizija Ljajića objavili su – eto dokaza kako Zukorlićevi saradnici sarađuju sa obavještajnim službama. To je poenta kompromitacije – rekao je Zukorlić i objasnio da se u Sandžaku svaka saradnja sa obavještajnom službom smatra sramotom.

(Tanjug)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  • Nemislis valjda pa prasim ima pristup prisluskivanju?

   Prasimu je samo dato da te snimke koristi u svojim medijima. Nalogodavci su naravno strukture u beogradu koje se bave tim stvarima. Sa jedne strane mame sargarepom a sa druge bockaju upravljajuci tako bezvezejcima ka onoj strani na kojoj hoce da ih imaju. A bezvezejci jadni i naivni pojma nemaju u sta su se upustili. Misle da ako su odze da su svu pamet ovog svijeta pokupili. Zato je sudar sa stvarnoscu ovako brutalan…

   0

   0
 1. Вреди ли изрека ,,Ко другом јаму копа сам у њу пада”?

  ОДШКРИНУТА ВРАТА ИСТИНЕ НАТО ГЕНОЦИДА НАД ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ
  Осиромашеним уранијумом и другим канцрогеним материјама НАТО зауставио будућност грађана Србије и Црне Горе

  Овом невеликом, али важном књигом, уз велики труд и у пркос отпору несавесних оддгово-рних појединаца, максилофасцијални хирург и медицински менаџер доцент др Алек Рачић јавно-сти је открио истину НАТО злочина осиромашеним уранијумом.
  Приказом књиге ,,ЗДРАВСТВЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999.” примаријуса до-цента др. сци Алека Рачића јасно се види злочин који је почињен Србији и Црној Гори НАТО агре-сијом.
  Др Рачић је резултате својих истраживања изнео у овој књизи као тему своје друге дисертације коју му је научно наставно веће Медицинског факултета у Београду одобрило а етички комитет ос-порио. Циљ му је био да допринесе биолошком очувању нације. Своја истраживања је усмерио на Србију и Републику Српску. Одмах је уочио да су се необична малигна обољења јављала код паци-јената Репубилике Српске 10 година после бомбардовања. Веома драгоцени сарадници и ментори су му били доц. др Светлана Стошић – Дивјак, проф. др Гојко Стоијчић, проф др. Сандра Шипетић. Посебна тешкоћа је био недостатак потребне литературе, недостатак података о сасгтаву садржаја експлодираних бомби да би се утврдили етиолошки чиниоци разних обољења као последица НАТО бомбардовања, лоших база података ових обољења, недостатка националног канцер регистра да би се могла утврдити инциденца малигних обољења, начин бомбардовања. Веома корисно је било искуство стечено хирушким интервенцијама напредовалих малигних обољења поглавине и врата. Аутор је закључио да су ти пацијенти жртве НАТО бомбардовања од 24. марта до 10. јуна 1999.
  Одлуку и план циљева о бомбардовању СРЈ донео је савет НАТО коју је прихватило 19 чланица Нато алијансе. Наређење је спровео у дело амерички генерал Весли Кларк са 464 авиона, 450 крстарећих ракета са флоте из Средоземног мора уз сателитско ввођење. План циљева бомбардовања временом се проширивао, увећавала су се средства за разарање. Бомбардовње је било свакодневно 78 дана, са 36.219 налета за 10.484 војних и цивилних циљева. Лансирано је 420.000 пројектила, са 1.300 крстарећих ракета укупне масе 22.000 тона.
  Са војних циљева у почетку, прешло се на цивилне циљеве, објекте привреде, електроенерге-титике, лука, мостова, путева, школа, обданишта, стамбених зграда, возова, цркава, цивилног стано-вништва на мостовима и аутобуским стајалиштима, покренут је безобзирни пропагандни рат. Уку-пна војна машинерија је временом интезивирана и проширена.
  Муниција са осиромашеним уранијумом је први пут коришћена у Заливском рату 1991. а сада 1999. на СРЈ топовском муницијом од 20 и 120 мм са 70 и 85 грама ОУ и авио муницијом и ракетама Томахавкама од 25 кг ОУ, произвођача из Масачусетса, Тенеси, Калифорније, Минеаполиса из САД. У свом наоружању ОУ поседују Русија, В. Британија, Француска, Саудијска Арабија, Израел, Укра-јина, Турска, Пакистан, Иран и Тајланд.
  У Србији, Македонији, посебно на КиМ је коришћена је радиоактивна муниција од 30 мм за уништавање оклопних и утврђених циљева у наоружању 7-цевним топом пуњења 1174 метка јури-шних авиона ,,А-10 Трандерболт”. 20 % муниције пуњена са високо разорним експлозивом и 80 % пројектила пуњена пенетраторима ОУ. Топ испаљује 35-70 метака у секунди, уништи циљ за 2- 4 секунде. У СРЈ је испаљено 31.000 до 40.000 комада пројектла ове врсте. Противоклопна зрна садрже 282,18 грама ОУ, сачињен од легуре са ОУ (У 238), челика, цирконијума, титана, никла, ци-нка, бакра.
  Активност једног метка је 3,4 Mbq алфа зрака У 238 и 6 Mbq бета зрака што је 4 – 5 пута већа од природног зрачења. ОУ гађано је 113 локација у СРЈ. Непознат је број лакација на КиМ. Нису познати подаци о броју испаљених пројектила, процене се крећу од 9 до 45 тона. Српска Војска Србије процењују да је на СРЈ бачено 15 тона ОУ, а руска 45 тона канцерогеног материјала. Гађане су и локације у Македонији и Албанији. Џорџ Роберстон каже да су 112 гађане локација на КиМ и 89 ван КиМ са 15 до 396 килограма ОУ по једној локацији, или 3 до 80 тона ОУ укупно у СРЈ, а почели су већ 30. марта 1999. против оклопним гранатама са уранијумским језгром калибра 30 мм и крстарећим ракетама Томахавк којима су масовно гађани цивилни објекти у СРЈ што је утврђено још у току рата јонизујућим коморама под притиском, контаминационим коморама сондама осе-тљивости Bq/cm2 за бета зрачење. Узимани су узорци терена и гелера за гамаспектрометријску ана-лизу: ,,НИС Рафинерија Панчево”, ,,Петрохемија”, ,,Југопетрол”, Прахово, Лучани, ,,Слобода ” Ча-чак, ,,Застава” Крагујевац, у Дољевцу, Бадњевцу, објекти ВЈ, МУП-а, РТС-а, ,,Ушћа”, Кинеске ам-басаде. Али нису пронађени трагови ОУ, само природни радионуклеиди у природном износу. У узорцима је утврђен Cs137 као последица Чернобилске незгоде. Контролисани су узорци воћа, пов-рћа, воде, али нису утврђени остаци ОУ, само трагови Cs137 Чернобила.
  Стручна комисија је потврдила да је агресор користио радиоактивна убојна средства калибра 30 мм око Призрена и Бујановца. Употребом антитенковске муниције калибра 30 мм на бази ОУ до-шло је до контаминације тла која ће имати дугорочне последице по живот и здравље људи. ,,Завод за превентивну медицинску заштиту” је потврдио ниски ниво јонизујућег зрачења употребом противоклопних пројектила калибра 30 мм са ОУ. У пројектилима са ОУ је утврђено присуство знатне количине радионуклеида веома канцерогенога плутонијума PU чији је период полураспада 24.360 година и 236U поректила из рециклираног нуклеарног отпада.
  Осиромшени уранијум је веома опасан по људско здравље, па је суд у Њујорку забранио рад фабрике за производњу пројектила са ОУ јер је емитована радиоактивност била већа од 150 микро кирија.
  У СРЈ 1999. године НАТО је водио специјални хемиски рат. НАТО је посредним начином и средсвима водио овај рат тако што је бомбардовањем рушио индустријска постројења, складишта хемијских сировина, запалио бројне нафтне резервоаре и нафтна постројења (30 рафинерија), угља, како војних тако и цивилних постројења и тиме изазивао ефекте правог хемијског рата у СРЈ, као што су локације Панчево, Крагујевац, Нови Сад, Лучани, Прахово, Бор, Барич. Погођено је укупно 78 оваквих објеката и 45 електропостројења. Тако је дошло до цурења опасних хемијских супстанци, принудило 70.000 људи на евакуацију. Опасно је загађена и загрејана атмосфера, водени токови, зе-мљиште, подземне воде врло отровним хемијским материјама као што су хлор и његови деривати, мономери винилхлорида, етилендихлорид, жива, више врста киселина, фенол, пирален, амонијак и други отрови у окружењу, уништено је све од 50 до 200 км од објекта. Петрохемијки објекти су складиштили по 500.000 тона угљоводоничког горива, еквивалента енергије 3-4 мегатона тротила. Опасни пожари су формирали облаке до помрачења сунца због чађи, тешких метала, сумпордиок-сида, азотних оксида, оксида угљеника, доксина, ароматичних угљоводоника, бензопирена са кан-церогеним својствима.
  У Панчеву је 9 пута нападана и запаљена ,,Азотара, ,,НИС”, просуто је и сагорело 80.000 тона нафтних производа, 3.000 тона алкалних материја, 1400 тоне винил хлорида, 21.000 тона етилен дих-лорида и 800 тона хидрохлорне киселине. У ваздух је испуштено 20 тона винил хлорида, изливено је 8 тона живе. У ,,Петрохемији” у Панчеву гађан је резервоар са винил хлоридом за израду плас-тичних маса, сагоревањем је отврован и канцероген, са оксидом угљеника, чађи, настаје хлорово-донична киселина и бојни отров фозген. У средини хипоксије под дејством светлости настаје бојни отвов фозген оксид, отровнији од фозгена. После три дана ове облаке густог дима са чађи ветар је однео на северозапад до краја Европе, Шведске и Норвешке.
  У Крагујвцу је разрушена фабрика ,,Застава”, излило се у Лепеницу неколико тона трансфор-маторског уља са ПХБ – полихлорид бифенилом и тешким металима, загађене су подземне воде и речни токови, резервоари воде.
  У Новом Саду разрушена је Рафинерија нафте, поред реке и филтрационих бунара пијаће воде. Уништено је 100 резервора Рафинерије нафте, са великим пожарима, облацима чађи и сумпор диоксида, излилло се у сабирни канал и реку Дунав 130 тона сирове нафте и нафтиних деривата.
  У руднику бакра у Бору бомбрдовањем су унуштена 3 велика трансформатора са по 25 тона уља, око 100 кондензатора са уљем у коме се налази ПХБ – полихлорид бифенил, оштећена је електромрежа и прекинута производња сумпорне киселне, испуштене су велике количине сумпор диоксида.
  У селу Богутовац поред обале Ибра уништено је скадиште нафте и исцурело 565 м3 дизел го-рива и загадило подземне воде и ток реке Ибар.
  У Новом Београду је уништена топлана и електроцентрала непосредно уз реку Саву, уништено 8 резервоара тешког уља и 1 резервоар бензина, део уља је изгорео а део се излио у околно земљиште и загадио подземне воде и ток реке Саве.
  У Прахову је оштећено складиште нафте поред реке Дунава, нафта се излила у Дунав и дани-ма се видела нафтна мрља како путује за Црно Море. У земљи су остале и неексплодиране бомбе.
  У Приштини су бомбардоване стамбене зграде, војни објекти, фабрика пластике и складиште нафте ,,Југопетрола”. Због заосталих минско експлозивних средстава није могло да се утврди за-гађење окружења.
  Ово је само део НАТО разарања СРЈ који је уништио еко систем СРЈ са опасним последицама по здравље њених грађана, смртоносним повредама, тровања опасним хемиским и канцерогеним материјама, масовним пострауматским стресним пормећајима и сакаћењем, социопатолошке дест-рукције и јасним изменама психичког статуса бројног грађанства, мутација флоре и фауне, смањење имуног статуса грађанства (мутације гена, учесталост алергијеа, смањења отпорности на средства контаминације).
  У овом рату НАТО је користио и касетне бомбе на 1.072 локације из 2.300 контејера са 37.000 пројектила. По своме дејству касетне бомбе су запаљиве, противпешадијске, за уништавање писта, за полагање као мине, хемијске, пропагандене, уништење електро мреже. На Копаонику је бачен огроман број касетних бомби, посејане су као жито, изгинуло је 200 особа а рањено више од 450 особа, 33.000 касених бомби није експолодирало при паду, остале су као мине на тлу, минирано је 290 области Србије, у 16 општинских атара ван КиМ.
  Коришћене су и тзв графитне бомбе за уништвање електро мреже, које паучинастом мрежом ситних каблова изазивају кратке спојеве, развијају високу темпреату електролукова од 4.0000 С0 са пожаром. Из атмосфере пада киша праћена електричним пражњењем, и град чворавог облика који се тешко топи; верује се да тиме се утиче на промену климе, постојање радиоактивности и токсич-ности контјнера и влакана, за шпијунско извиђање беспилотних летилица, изазивања психолошких ефеката код грађана. У СРЈ је на овај начин уништено 70% електо мреже.
  Бомбардовањем СРЈ 1999. године извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, са 1.150 борбених авиона лансирано је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона, уништно 78 индустријских и 45 енергетских постројења, испуштено је на хиљаде тона канцероге-них, мутагених и токсичних хемикалија, десетак отровних материја са листе забрањених хемикалија „Стокхолмском декларацијом“, запаљено око 150.000 тона нафте и нафтних деривата око 367.000 тона, уништено је више од 20.000 цивилних зграда и испаљено је најмање 31.000 пројектила са ОУ.
  Дакле, припремљена је и буквално изведена геноцидна акција над становништвом СРЈ.
  НАТО је 1995. у близини Хан Пијеска и Хаџића у Босни испалио 5.800 пројектила са ОУ по извешају НАТО, а по Миодрагу Пантелићу 10.800 пројектила ОУ.
  Због тога је против починиоца кривичног дела покренут кривични поступак, али је обустав-љен. Кривичном пријвома није обухваћено штетно дејство отровних материја по здравље грађана, нису постојали озбиљни подаци о томе, непознат је прецизан податак о саставу бачених бомби, а постојало је више штетних сатојака поред осиромашеног уранијума, плутонијума. Истраживање је отежало недостатак прнецизног регистра канцер обољења, ваљане литературе, познавање касних последица продуженог дејства ОУ, плутонијума и других штетних материја на здравље људи.
  Код лечених пацијената од малигних болести као последица НАТО бомбардовања разли-ковала се клиничка слика од пацијената лечених до 1999. Године. Тумори врата и главе на отво-реним деловима су брзо напредовали: планоцелуларни карцином образа је брзо напредовао и ме-тастазирао у паротидну ложу, што је захтевало радикалан поступак, карцином носне преграде је брзо напредовао захватајући хрскавичава ткина, пенетрирајући у коштани део, тумор образа се ја-вио на нетипичној анатомској локацији, малигни тумор доњег очног капка за кратко време је захватио ткива ока, малигни тумори образа код старијих становника као последица дејства ОУ су нетипично, некарактеристично напредовали. Сви ови тумори су захтевали радикални захват и оте-жану реконструкцију оштећених анатомских структура. Малигни тумори поглавине пенетрирали су у коштана ткива, млигни тумор горње вилице пенетрирао је у све кости вилице, доспео до средње лобањске јаме, што је захтевало обиман радикални хиушки захват са жртвовањем анатомских органа.
  Према личној статистици аутора види се да је број малигних тумора у Србији од 2002 до 2010 повећао до 168%. Запажено је да се анатомски положај малигних тумора ових пацијента разликовао од пацијената опреисани од истих тумора до 1999. гоине. Време преживљавања оболелих разлико-вало се код пацијената оболелих до 1999 : од базоцелуарног карцинома после хирушке интервенције сви оболели пре 1999. су преживљавали, јер не метастзирају, док само 85% преживљава оболелих од 2002. до 2010. године. Прживљавање оболелих од планоцелураног карцинома код пацијената оболелих пре 1999. је 80%, а код пацијената после НАТО бомбардовања само 60%. Повећање мали-гнитета је дошло због промене патохистолошке структуре самих карцинома, агресивинији су, брже напредују и раније метастазирају.
  А шта је са малигним болестима дисајних, дигестивних, уринарних, хематопоетских и других система и менталним здрављем људи? И они су страдали и страдаће.
  Инциденца малигних болисти код становника СРЈ и Р. Српске је евидентно повећана. Државни органи и институције са мандатом да истражују и верификују малигна обољења због НАТО бомбар-довања СРЈ безочно избегавају да се изјасне да су ова обољења последица контаминације ОУ, плу-тонијумом и других канцеригених материја као последица НАТО бомбардовања СРЈ. То је неморал-но. Једино Скупштина АП Војводине преко посланика Зорана Вранешевића се обратила ЕП са чи-њеницама о последицама НАТО агресије на СРЈ са захтевом за међународну помоћ у санацији. Ова књига аутора др. А. Рачића је први, пионирски, рад једног медицинског стручњака Србије који је скренуо пажњу на огроман проблем последица по здравље НАТО агресије на СРЈ са очигледним геноцидним намерама агресора са далекосежним последицама које угрожавају биолошки опстанак становника СРЈ и Р. Српске. Апсолутно је оправдана иницијатива др. Рачића да се оснује НАЦИО-НАЛНИ ИНСТИТУТ ЗА ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ. Аутор ове важне књиге је урадио што је могао и са ентузиастима је основао Развојну академије Србије РАС за биолошки опстанак нације.
  Канцерогене материје којима је НАТО агресор загадио наше тло, воде, биолошки свет имају огромно дуго време полурапада, природним процесима круже од ваздуха, тла, воде, биљног и живоињског света, преко хране и воде допирући до сваке живе ћелије нашег организма, утичнући на генетску структуру доводећи до масовних ко зана каквих нових болести и телесних поремећаја геноцидни размера до биолошког нестанка нације. Зар може постојати већи проблем и важнији задатак једне нације и државе? Не. А ми сви жмуримо пред катасгрофом која тек долази.

  Др. Добросав Никодиновић

  0

  0
  • Efendijo nikodinovicu – pa NATO bombardovanje je najbolje sto vam se moglo desiti! Sprijecilo vas je da pocinite jos jedan geocid i jos dublje uronite u glib fasizma u kom jos uvijek plivate te na sebe navucete jos vecu ljagu i sramotu u regionu ali i u svijetu.

   Inace to sto pisete sadrzi mnostvo neistina i gresaka koje svako pismen moze odmah otpisati a to je priznacete dobra vijest! 🙂 Ono sto vas ubija je neizzivljeni fasizam koji vas razjeda iznutra a to hoce i da se ispolji prvenstveno na epidemiji psihosomatskih bolesti – vise od pola srba je na lijekovima za smirenje i protiv depresije – a onda se pojavljuju i kardiovaskularne bolesti kao i rak.

   Sto se tice hrane ona se uzgaja od strane ljudi koji uglavnom pojma nemaju sta rade a osim toga danas imaju na raspolaganju citavu lepezu otrova koji se prodaju i koriste i kapom i sakom bez ikakve kontrole. Zato su rusi i zaustavljali neke isporuke hrane iz srbije zbog nedozvoljenih kolicina pesticida. A sta srbenda u sebe sve natrpa bog ce ga znati. Ljudi nemaju nikakve kulture sto se tice zastite okoline itd. Deponije smeca su pored rijeka. Hemikalije iz industrije se redovno ispustaju u prirodu. Nema nikave regulative koja to nadgleda i sankcionise. Kratko receno BANANA DRZAVA koju ste sami skrojili po vlastitoj mjeri…

   …uzivajte.. 🙂

   0

   0
 2. Вреди прочитати.

  ОДШКРИНУТА ВРАТА ИСТИНЕ НАТО ГЕНОЦИДА НАД ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ
  Осиромашеним уранијумом и другим канцрогеним материјама НАТО зауставио будућност грађана Србије и Црне Горе

  Овом невеликом, али важном књигом, уз велики труд и у пркос отпору несавесних оддгово-рних појединаца, максилофасцијални хирург и медицински менаџер доцент др Алек Рачић јавно-сти је открио истину НАТО злочина осиромашеним уранијумом.
  Приказом књиге ,,ЗДРАВСТВЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999.” примаријуса до-цента др. сци Алека Рачића јасно се види злочин који је почињен Србији и Црној Гори НАТО агре-сијом.
  Др Рачић је резултате својих истраживања изнео у овој књизи као тему своје друге дисертације коју му је научно наставно веће Медицинског факултета у Београду одобрило а етички комитет ос-порио. Циљ му је био да допринесе биолошком очувању нације. Своја истраживања је усмерио на Србију и Републику Српску. Одмах је уочио да су се необична малигна обољења јављала код паци-јената Репубилике Српске 10 година после бомбардовања. Веома драгоцени сарадници и ментори су му били доц. др Светлана Стошић – Дивјак, проф. др Гојко Стоијчић, проф др. Сандра Шипетић. Посебна тешкоћа је био недостатак потребне литературе, недостатак података о сасгтаву садржаја експлодираних бомби да би се утврдили етиолошки чиниоци разних обољења као последица НАТО бомбардовања, лоших база података ових обољења, недостатка националног канцер регистра да би се могла утврдити инциденца малигних обољења, начин бомбардовања. Веома корисно је било искуство стечено хирушким интервенцијама напредовалих малигних обољења поглавине и врата. Аутор је закључио да су ти пацијенти жртве НАТО бомбардовања од 24. марта до 10. јуна 1999.
  Одлуку и план циљева о бомбардовању СРЈ донео је савет НАТО коју је прихватило 19 чланица Нато алијансе. Наређење је спровео у дело амерички генерал Весли Кларк са 464 авиона, 450 крстарећих ракета са флоте из Средоземног мора уз сателитско ввођење. План циљева бомбардовања временом се проширивао, увећавала су се средства за разарање. Бомбардовње је било свакодневно 78 дана, са 36.219 налета за 10.484 војних и цивилних циљева. Лансирано је 420.000 пројектила, са 1.300 крстарећих ракета укупне масе 22.000 тона.
  Са војних циљева у почетку, прешло се на цивилне циљеве, објекте привреде, електроенерге-титике, лука, мостова, путева, школа, обданишта, стамбених зграда, возова, цркава, цивилног стано-вништва на мостовима и аутобуским стајалиштима, покренут је безобзирни пропагандни рат. Уку-пна војна машинерија је временом интезивирана и проширена.
  Муниција са осиромашеним уранијумом је први пут коришћена у Заливском рату 1991. а сада 1999. на СРЈ топовском муницијом од 20 и 120 мм са 70 и 85 грама ОУ и авио муницијом и ракетама Томахавкама од 25 кг ОУ, произвођача из Масачусетса, Тенеси, Калифорније, Минеаполиса из САД. У свом наоружању ОУ поседују Русија, В. Британија, Француска, Саудијска Арабија, Израел, Укра-јина, Турска, Пакистан, Иран и Тајланд.
  У Србији, Македонији, посебно на КиМ је коришћена је радиоактивна муниција од 30 мм за уништавање оклопних и утврђених циљева у наоружању 7-цевним топом пуњења 1174 метка јури-шних авиона ,,А-10 Трандерболт”. 20 % муниције пуњена са високо разорним експлозивом и 80 % пројектила пуњена пенетраторима ОУ. Топ испаљује 35-70 метака у секунди, уништи циљ за 2- 4 секунде. У СРЈ је испаљено 31.000 до 40.000 комада пројектла ове врсте. Противоклопна зрна садрже 282,18 грама ОУ, сачињен од легуре са ОУ (У 238), челика, цирконијума, титана, никла, ци-нка, бакра.
  Активност једног метка је 3,4 Mbq алфа зрака У 238 и 6 Mbq бета зрака што је 4 – 5 пута већа од природног зрачења. ОУ гађано је 113 локација у СРЈ. Непознат је број лакација на КиМ. Нису познати подаци о броју испаљених пројектила, процене се крећу од 9 до 45 тона. Српска Војска Србије процењују да је на СРЈ бачено 15 тона ОУ, а руска 45 тона канцерогеног материјала. Гађане су и локације у Македонији и Албанији. Џорџ Роберстон каже да су 112 гађане локација на КиМ и 89 ван КиМ са 15 до 396 килограма ОУ по једној локацији, или 3 до 80 тона ОУ укупно у СРЈ, а почели су већ 30. марта 1999. против оклопним гранатама са уранијумским језгром калибра 30 мм и крстарећим ракетама Томахавк којима су масовно гађани цивилни објекти у СРЈ што је утврђено још у току рата јонизујућим коморама под притиском, контаминационим коморама сондама осе-тљивости Bq/cm2 за бета зрачење. Узимани су узорци терена и гелера за гамаспектрометријску ана-лизу: ,,НИС Рафинерија Панчево”, ,,Петрохемија”, ,,Југопетрол”, Прахово, Лучани, ,,Слобода ” Ча-чак, ,,Застава” Крагујевац, у Дољевцу, Бадњевцу, објекти ВЈ, МУП-а, РТС-а, ,,Ушћа”, Кинеске ам-басаде. Али нису пронађени трагови ОУ, само природни радионуклеиди у природном износу. У узорцима је утврђен Cs137 као последица Чернобилске незгоде. Контролисани су узорци воћа, пов-рћа, воде, али нису утврђени остаци ОУ, само трагови Cs137 Чернобила.
  Стручна комисија је потврдила да је агресор користио радиоактивна убојна средства калибра 30 мм око Призрена и Бујановца. Употребом антитенковске муниције калибра 30 мм на бази ОУ до-шло је до контаминације тла која ће имати дугорочне последице по живот и здравље људи. ,,Завод за превентивну медицинску заштиту” је потврдио ниски ниво јонизујућег зрачења употребом противоклопних пројектила калибра 30 мм са ОУ. У пројектилима са ОУ је утврђено присуство знатне количине радионуклеида веома канцерогенога плутонијума PU чији је период полураспада 24.360 година и 236U поректила из рециклираног нуклеарног отпада.
  Осиромшени уранијум је веома опасан по људско здравље, па је суд у Њујорку забранио рад фабрике за производњу пројектила са ОУ јер је емитована радиоактивност била већа од 150 микро кирија.
  У СРЈ 1999. године НАТО је водио специјални хемиски рат. НАТО је посредним начином и средсвима водио овај рат тако што је бомбардовањем рушио индустријска постројења, складишта хемијских сировина, запалио бројне нафтне резервоаре и нафтна постројења (30 рафинерија), угља, како војних тако и цивилних постројења и тиме изазивао ефекте правог хемијског рата у СРЈ, као што су локације Панчево, Крагујевац, Нови Сад, Лучани, Прахово, Бор, Барич. Погођено је укупно 78 оваквих објеката и 45 електропостројења. Тако је дошло до цурења опасних хемијских супстанци, принудило 70.000 људи на евакуацију. Опасно је загађена и загрејана атмосфера, водени токови, зе-мљиште, подземне воде врло отровним хемијским материјама као што су хлор и његови деривати, мономери винилхлорида, етилендихлорид, жива, више врста киселина, фенол, пирален, амонијак и други отрови у окружењу, уништено је све од 50 до 200 км од објекта. Петрохемијки објекти су складиштили по 500.000 тона угљоводоничког горива, еквивалента енергије 3-4 мегатона тротила. Опасни пожари су формирали облаке до помрачења сунца због чађи, тешких метала, сумпордиок-сида, азотних оксида, оксида угљеника, доксина, ароматичних угљоводоника, бензопирена са кан-церогеним својствима.
  У Панчеву је 9 пута нападана и запаљена ,,Азотара, ,,НИС”, просуто је и сагорело 80.000 тона нафтних производа, 3.000 тона алкалних материја, 1400 тоне винил хлорида, 21.000 тона етилен дих-лорида и 800 тона хидрохлорне киселине. У ваздух је испуштено 20 тона винил хлорида, изливено је 8 тона живе. У ,,Петрохемији” у Панчеву гађан је резервоар са винил хлоридом за израду плас-тичних маса, сагоревањем је отврован и канцероген, са оксидом угљеника, чађи, настаје хлорово-донична киселина и бојни отров фозген. У средини хипоксије под дејством светлости настаје бојни отвов фозген оксид, отровнији од фозгена. После три дана ове облаке густог дима са чађи ветар је однео на северозапад до краја Европе, Шведске и Норвешке.
  У Крагујвцу је разрушена фабрика ,,Застава”, излило се у Лепеницу неколико тона трансфор-маторског уља са ПХБ – полихлорид бифенилом и тешким металима, загађене су подземне воде и речни токови, резервоари воде.
  У Новом Саду разрушена је Рафинерија нафте, поред реке и филтрационих бунара пијаће воде. Уништено је 100 резервора Рафинерије нафте, са великим пожарима, облацима чађи и сумпор диоксида, излилло се у сабирни канал и реку Дунав 130 тона сирове нафте и нафтиних деривата.
  У руднику бакра у Бору бомбрдовањем су унуштена 3 велика трансформатора са по 25 тона уља, око 100 кондензатора са уљем у коме се налази ПХБ – полихлорид бифенил, оштећена је електромрежа и прекинута производња сумпорне киселне, испуштене су велике количине сумпор диоксида.
  У селу Богутовац поред обале Ибра уништено је скадиште нафте и исцурело 565 м3 дизел го-рива и загадило подземне воде и ток реке Ибар.
  У Новом Београду је уништена топлана и електроцентрала непосредно уз реку Саву, уништено 8 резервоара тешког уља и 1 резервоар бензина, део уља је изгорео а део се излио у околно земљиште и загадио подземне воде и ток реке Саве.
  У Прахову је оштећено складиште нафте поред реке Дунава, нафта се излила у Дунав и дани-ма се видела нафтна мрља како путује за Црно Море. У земљи су остале и неексплодиране бомбе.
  У Приштини су бомбардоване стамбене зграде, војни објекти, фабрика пластике и складиште нафте ,,Југопетрола”. Због заосталих минско експлозивних средстава није могло да се утврди за-гађење окружења.
  Ово је само део НАТО разарања СРЈ који је уништио еко систем СРЈ са опасним последицама по здравље њених грађана, смртоносним повредама, тровања опасним хемиским и канцерогеним материјама, масовним пострауматским стресним пормећајима и сакаћењем, социопатолошке дест-рукције и јасним изменама психичког статуса бројног грађанства, мутација флоре и фауне, смањење имуног статуса грађанства (мутације гена, учесталост алергијеа, смањења отпорности на средства контаминације).
  У овом рату НАТО је користио и касетне бомбе на 1.072 локације из 2.300 контејера са 37.000 пројектила. По своме дејству касетне бомбе су запаљиве, противпешадијске, за уништавање писта, за полагање као мине, хемијске, пропагандене, уништење електро мреже. На Копаонику је бачен огроман број касетних бомби, посејане су као жито, изгинуло је 200 особа а рањено више од 450 особа, 33.000 касених бомби није експолодирало при паду, остале су као мине на тлу, минирано је 290 области Србије, у 16 општинских атара ван КиМ.
  Коришћене су и тзв графитне бомбе за уништвање електро мреже, које паучинастом мрежом ситних каблова изазивају кратке спојеве, развијају високу темпреату електролукова од 4.0000 С0 са пожаром. Из атмосфере пада киша праћена електричним пражњењем, и град чворавог облика који се тешко топи; верује се да тиме се утиче на промену климе, постојање радиоактивности и токсич-ности контјнера и влакана, за шпијунско извиђање беспилотних летилица, изазивања психолошких ефеката код грађана. У СРЈ је на овај начин уништено 70% електо мреже.
  Бомбардовањем СРЈ 1999. године извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, са 1.150 борбених авиона лансирано је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона, уништно 78 индустријских и 45 енергетских постројења, испуштено је на хиљаде тона канцероге-них, мутагених и токсичних хемикалија, десетак отровних материја са листе забрањених хемикалија „Стокхолмском декларацијом“, запаљено око 150.000 тона нафте и нафтних деривата око 367.000 тона, уништено је више од 20.000 цивилних зграда и испаљено је најмање 31.000 пројектила са ОУ.
  Дакле, припремљена је и буквално изведена геноцидна акција над становништвом СРЈ.
  НАТО је 1995. у близини Хан Пијеска и Хаџића у Босни испалио 5.800 пројектила са ОУ по извешају НАТО, а по Миодрагу Пантелићу 10.800 пројектила ОУ.
  Због тога је против починиоца кривичног дела покренут кривични поступак, али је обустав-љен. Кривичном пријвома није обухваћено штетно дејство отровних материја по здравље грађана, нису постојали озбиљни подаци о томе, непознат је прецизан податак о саставу бачених бомби, а постојало је више штетних сатојака поред осиромашеног уранијума, плутонијума. Истраживање је отежало недостатак прнецизног регистра канцер обољења, ваљане литературе, познавање касних последица продуженог дејства ОУ, плутонијума и других штетних материја на здравље људи.
  Код лечених пацијената од малигних болести као последица НАТО бомбардовања разли-ковала се клиничка слика од пацијената лечених до 1999. Године. Тумори врата и главе на отво-реним деловима су брзо напредовали: планоцелуларни карцином образа је брзо напредовао и ме-тастазирао у паротидну ложу, што је захтевало радикалан поступак, карцином носне преграде је брзо напредовао захватајући хрскавичава ткина, пенетрирајући у коштани део, тумор образа се ја-вио на нетипичној анатомској локацији, малигни тумор доњег очног капка за кратко време је захватио ткива ока, малигни тумори образа код старијих становника као последица дејства ОУ су нетипично, некарактеристично напредовали. Сви ови тумори су захтевали радикални захват и оте-жану реконструкцију оштећених анатомских структура. Малигни тумори поглавине пенетрирали су у коштана ткива, млигни тумор горње вилице пенетрирао је у све кости вилице, доспео до средње лобањске јаме, што је захтевало обиман радикални хиушки захват са жртвовањем анатомских органа.
  Према личној статистици аутора види се да је број малигних тумора у Србији од 2002 до 2010 повећао до 168%. Запажено је да се анатомски положај малигних тумора ових пацијента разликовао од пацијената опреисани од истих тумора до 1999. гоине. Време преживљавања оболелих разлико-вало се код пацијената оболелих до 1999 : од базоцелуарног карцинома после хирушке интервенције сви оболели пре 1999. су преживљавали, јер не метастзирају, док само 85% преживљава оболелих од 2002. до 2010. године. Прживљавање оболелих од планоцелураног карцинома код пацијената оболелих пре 1999. је 80%, а код пацијената после НАТО бомбардовања само 60%. Повећање мали-гнитета је дошло због промене патохистолошке структуре самих карцинома, агресивинији су, брже напредују и раније метастазирају.
  А шта је са малигним болестима дисајних, дигестивних, уринарних, хематопоетских и других система и менталним здрављем људи? И они су страдали и страдаће.
  Инциденца малигних болисти код становника СРЈ и Р. Српске је евидентно повећана. Државни органи и институције са мандатом да истражују и верификују малигна обољења због НАТО бомбар-довања СРЈ безочно избегавају да се изјасне да су ова обољења последица контаминације ОУ, плу-тонијумом и других канцеригених материја као последица НАТО бомбардовања СРЈ. То је неморал-но. Једино Скупштина АП Војводине преко посланика Зорана Вранешевића се обратила ЕП са чи-њеницама о последицама НАТО агресије на СРЈ са захтевом за међународну помоћ у санацији. Ова књига аутора др. А. Рачића је први, пионирски, рад једног медицинског стручњака Србије који је скренуо пажњу на огроман проблем последица по здравље НАТО агресије на СРЈ са очигледним геноцидним намерама агресора са далекосежним последицама које угрожавају биолошки опстанак становника СРЈ и Р. Српске. Апсолутно је оправдана иницијатива др. Рачића да се оснује НАЦИО-НАЛНИ ИНСТИТУТ ЗА ПОСЛЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ. Аутор ове важне књиге је урадио што је могао и са ентузиастима је основао Развојну академије Србије РАС за биолошки опстанак нације.
  Канцерогене материје којима је НАТО агресор загадио наше тло, воде, биолошки свет имају огромно дуго време полурапада, природним процесима круже од ваздуха, тла, воде, биљног и живоињског света, преко хране и воде допирући до сваке живе ћелије нашег организма, утичнући на генетску структуру доводећи до масовних ко зана каквих нових болести и телесних поремећаја геноцидни размера до биолошког нестанка нације. Зар може постојати већи проблем и важнији задатак једне нације и државе? Не. А ми сви жмуримо пред катасгрофом која тек долази.

  Др. Добросав Никодиновић

  0

  0
 3. Rasimu Ljajicu nikad nijedan novinar nije uputio nijedno nezgodno pitanje, to je vlaski ljubimac. Nikad ga niko nije pitao je li podigao stranku od trgovine heroinom, a ceo Pazar zna da mu je brat bio glavni finansijer i ko je on bio. I treba da si posebno djubre kao on pa da objavljuejes ove snimke kad ceo grad zna da su Goca carinarka i njegov brat radili zajedno !!!

  0

  0
 4. Zašto ne pustite gostovanje predsjednika opstine Sjenica na TV Melos Kraljevo od 15.04.2016 GOD .imate u dva dela gđe govori o njegovom pokušaju da mu se digne djip u auto pucanje zastrašivanje od odbornika SDP sjenickog narko dilera i imate od 22 min njegovog intervjua gđe prica oko i kako je prisluškivao njegove privatne razgovore i pustijo ih u javnost pomenuo je ministra za telekomunikacije
  A ko je puštao iste snimke i reketirao gradjane pomenuo je Kasima Zoranica čak kaze da sve to moze da dokaze.Od naručenih pokušaja ubistava paljenja automobila itd
  Mislim da ce tada narodu Sandjaka i Srbije biti mnogo jasnije ko je ko

  0

  0
 5. Ево ми сад ништа није јасно, има ли неки мр др Техничка Грешка да мало појасни ову “обавештајну или контраобавештајну заједницу”? Јесу ли Суљкан Немањић и Рашко у БИА или у ВБА, а војвода санџачки само у ВБА или је он у обе? Мени је логичније да војвода буде ближи ВБА!? 🙂 Или то Рашкова телевезија прислушкује и једну и другу службу, па их војвода санџачки на време упозорава да се заштите?

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.