16. Mart 2018

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr. Muamer Zukorlić i dr. Branislav Simonović naučni savjetnik Instituta za opštu i fizičku hemiju bili su gosti radija Beograd 2 na temu nauke u Srbiji danas.

Dr. Zukorlić je konstatovao da su nauka ali i ostale profilne, elitne, kulturne vrijednosti društva su zapostavljene. Razlog tome vidi u dekadenciji društva a rješenje u ozbiljnijem pristupu visokom obrazovanju.

“Mislim da bi imali ozbiljan pristup nauci moramo ozbiljnije pristupiti visokom obrazovanju jer to je vrt iz koga se regrutuje elitna vojska za naukom. Mi danas tu imamo nauku kao usputnu stvar, nauka koja se pretvorila u inflaciju doktora, inflaciju naučnih radova. Mentorski odnos se totalno izgubio. Izgubila se vertikala odgovornosti. Za ozbiljne naučne rezultate potrebno je imati ozbiljne budžete. Fokus trebamo usmjeriti inovacije, na talente, na vrijednovanje talenata jer smo rasadnik talenata.” navodi Zukorlić.

Pogledajte cijelu emisiju:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles