Žrtve genocida zahtijevaju od Kanadskih vlasti da se srpskom zločincu Čedomiru Kljajiću uskrati sloboda kretanja

0
28

Cedomir-Kljajic300713Kanada, BIH – Kljajić je imao zapaženu ulogu u kreiranju i izvršavanju politike zločina agresije i genocida, odnosno udruženog zločinačkog poduhvata.

Pored istražiteljama Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, Kljaić je slagao i kanadske imigrantske državne subjekte. Kada je osumnjičenom za agresiju i genocid Radovanu Karadžiću trebao u svojstvu svjedoka, promijenio je svoje iskaze lažući da je 10 godina bio advokat. Internacionalni i kanadski pravni sistem ne bi ni jednog trenutka trebali tolerisati laži onih koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je na kraju 20 stoljeća u eri demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda, u srcu ujedinjene Evrope imao za cilj uništenje čitavog jednog starog, autohtonog, evropskog naroda, Bošnjaka.

Respektovane ekselencije,

Pismo je upućeno na sljedeće adrese kanadskih institucija i zvaničnika:

Poštovani Peter Gordon MacKay
Ministar pravde Kanade

Poštovani John Baird
Ministar vanjskih poslova Kanade

Poštovani Chris Alexander
Ministar za imigraciju Kanade

Svestranačka parlamentarna grupa za sprječavanje genocida i drugih zločina protiv čovječnosti
Kanadski parlament

Centar za žrtve
Odjela ministarstva pravde Kanade

Centar za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine
Odjela ministarstva pravde Kanade

Ovo pismo ima za cilj da vas informiše i upozori u vezi ozbiljanog slučaja osumnjičenog ratnog zločinca koji živi u Kanadi, koji je lagao o svojoj prošlosti i svojoj ulozi za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u 1990. Osumnjičeni ratni zločinac se zove Čedomir Kljajić, bivši policijski inspektor iz Sarajeva. Bio je podsekretar za javnu bezbjednost na Vracama i treća osoba u Ministarstvu unutrašnjih poslova takozvane Republike Srpske. Prema presudama međunarodnih i domaćih sudova policija takozvane Republike Srpske je odgovorna za organiziranje i obavljanje etničkog čiščenja i genocida počinjenih u kampanjama u Bosni i Hercegovini, posebno u 1992, kada je 70% svih ratnih zločina počinjeno protiv civilnog stanovništva. Srpska policija je direktno odgovorna za formiranje srpskih kriznih štabova koji su izvršavali naredbe ratnih zločinaca Radovana Kradžića i Ratka Mladića za masovna ubijanja, silovanja, mučenja u koncentracionim logorima smrti, nasilna protjerivanja, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid. Srpska policija je potpuno kontrolisala mnogobrojne koncentracione logore smrti u Bosni i Hercegovini kao što su Omarska, Trnopolje, Keraterm, Manjača i drugi.

Prvostepenim presudama Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije u Hagu, Mićo Stanišić, ministar za unutrašnje poslove takozvane Republike Srpske i Stojan Župljanin, načelnik regionalnog centra službi bezbednosti u Banjaluci, član Kriznog štaba takozvane Republike Srpske i savjetnik predsjednika takozvane Republike Srpske za unutrašnje poslove, su osuđeni na 20 godina za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem uništavanje Bošnjaka Bosanske Krajine.

Kljajić je imao zapaženu ulogu u kreiranju i izvršavanju politike zločina agresije i genocida, odnosno udruženog zločinačkog poduhvata.

Pored istražiteljama Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, Kljajić je slagao i kanadske imigrantske državne subjekte. Kada je osumnjičenom za agresiju i genocid Radovanu Karadžiću trebao u svojstvu svjedoka, promijenio je svoje iskaze lažući da je 10 godina bio advokat. Internacionalni i kanadski pravni sistem ne bi ni jednog trenutka trebali tolerisati laži onih koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je na kraju 20 stoljeća u eri demokratije i zaštite ljudskih prava i sloboda, u srcu ujedinjene Evrope imao za cilj uništenje čitavog jednog starog, autohtonog, evropskog naroda, Bošnjaka.

Iako još nije zvanično optužen za ratne zločine, Kanada ne smije biti sigurna luka za osobe koje su povezane sa najtežim zločinima protiv čovjeka i civilizacije u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, zločina genocida u Bosni i Hercegovini. Nezamislivo je da više od 60 hiljada kanadaskih građana bosanskohercegovačkog porijekla, uglavnom žrtava agresije i genocida nađu utočište u državi koja pruža azil i kreatorima i izvršiocima navedenih strašnih zločina. Nezamislivo je da se Kljajić može oprati od zločina utočištem u Kanadi.

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovini i genocida nad njenim građanima tražimo da ne prljate ugled velike kanadske nacije okretanjem leđa i ignoriranjem ovog ratnog zločinca. Tražimo da ne povrijedite žrtve agresije i genocida dopuštanjem da se Kljajić slobodno kreće kanadskom zemljom.

(bosnajci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.