Zločinci ubili 115 imama i mualima

16
35

Sandžak – Jedan od najbrutalnijih zločina rata 1992-1995. izvršen je nad porodicom efendije Hasiba Ramića u Semizovcu kod Sarajeva. Efendiju Hasiba, njegovu suprugu Šefiku i djecu Muhameda (13), Melihu (10), Ahmeda (4) i Aminu (bebu od  mjesec dana) četnici su ubili 28. 5. 1993. Efendija je uhapšen u maju 1992. godine i priveden u logor “Bunker” u Vogošći.

Efendija je imao šansu da se spasi, ali nije htio ostaviti džematlije. Govorio je: “Dok u Semizovcu postoji i jedan Musliman, moje mjesto je sa njim. Mogu nam uzeti živote, ali  dušu nikada.” – sjeća se Eset Muračević, novinar i bivši vogošćanski logoraš. Pred Efendijinim očima su prvo ubili četvero djece (jedno po jedno), pa onda suprugu, da bi na kraju i njega preklali. Grižnja savjesti jednog od semizovačkih Srba je bila razlog da se uopće pronađe grobnica porodice Ramić. Anonimni Srbin je negdje iz istočne Bosne poslao poruku da je porodica efendije Ramića zakopana pored magistralnog puta, na petom kilometru od Semizovca prema Olovu. Danima se tragalo za ostacima tijela. Kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađene tijela. Ekshumacija je izvršena 17. 10. 1996. Mada nema pouzdanijih podataka, pretpostavlja se da o ovom zločinu mnogo zna ili učestvovao u njemu Rajko Janković, komandant Semizovačkog bataljona Vogošćanske brigade Vojske RS.

Hasib ef. Ramić

Mustafa-ef. Mujkanović iz Bratunca ubijen je nakon teških mučenja naočigled 1.500 zarobljenih Bošnjaka u školi Vuk Karadžić.  Bratunački svjedok sjeća se kako su po naredbi zločinca Miroslava Deronjića, efendiju Mujkanovića četnici  bezuspješno  tjerali da pjeva četničke pjesme i diže tri prsta, a on samo uzvike Allahu ekber! U jednom momentu, prije nego je ubijen, efendiji krvoloci  nasilu guraju pivo u usta, a on otima ruku i steže grlo da je ne proždere. Na kraju su mu odsjekli jezik… Ubili su ga  zločinci Bane Makedonac i izvjesni Dragan. Postoje indicije da se obojica kriju na području Srbije. Nakon predaje Ratka Mladića, zasigurno je da će ova dvojica katila, kao još hiljade njih, živjeti normalno u Srbiji.

Salko ef. Reko

U džematu Klisa kod Zvornika 1992.  službovao je imama Sakib Bajrić. Među 700  Bošnjaka ubijenih  u Bijelom potoku bio je i on. Imao je svega 25 godina. Tijelo mu je pronađeno u masovnoj grobnici Crni Vrh na području općine Zvornik. Osamdesetdvogodišnji Salih-ef. Reko ubijen je, zajedno s pet članova porodice, u selu Gudelj kod Foče 22. 6. 1992. Mrtve   su ih zapalili u porodičnoj kući. S njim su ubijeni: Kademlija, Salih-efendijina žena (75); njegova snaha Šuhreta (51); njegova snaha (bratova žena) Zejnija (75); bratova snaha Dika (35); bratićeva žena Aziza (45); amidžić Ramo (65). Efendija Teufik Đozić iz Srebrenice, nakon pada Srebrenice, posljednji put je viđen u Kravici 13. 7. 1995. Ubijen je u zloglasnoj Zadruzi u Kravici sa još 1300 Bošnjaka. Čuveni mostarski mujezin i imam Karađoz-begove džamije  Salem-ef. Mezit  zarobljen je i ubijen 9. 6. 1993. u Mostaru. Ubili su ga pripadnici HVO koji su ga najprije zarobili, zatočili u logoru i mučili. Tijelo su bacili na deponiju smeća. 19. 7. 2009. godine, reisul-ulema Mustafa.ef. Cerić, na otvorenju obnovljene džamije u Čarakovu kod Prijedora, kazao je da je u džemat Čarakovo došao iz poštovanju prema imamu Sulejmanu ef. Dizdareviću, koji je 23. 7. 1992. sa 12 džematlija strijeljan u dvorištu ove džamije.

Ahmet-ef. Lihović, rođen je 15.2.1949. godine u Dabovcu kod Kotor-Varoša. Ubijen je u junu 1992. u Kotor-Varoši. Prije strijeljanja je natjeran da iskopa grobnicu za sebe i džematlije.

Fikret-ef. Balagić, rođen je l940. godine u Biljanima kod Ključa. Završio Gazi Husrev-begovu medresu 1963. U jutarnjim satima 10. 7. 1992. zarobljen je od srpske agresorske vojske i paravojnih jedinica. Isti dan, zajedno sa 250 komšija, biva izveden pred Osnovnu školu u Biljanima kod Ključa i ubijen. Njihova mrtva tijela o bačena u bezdan Lanište.

Spisak ubijenih imama i mualima tokom agresije na BiH

Škola Vuk Karadžić u Bratuncu gdje je ubijen efendija Mustafa Mujkanović

Hasan-ef. Alekić, Amir-ef. Aljović, Hašim-ef. Atić, softa Adem Bajramović, Sakib-ef. Bajrić, Fikret-ef. Balagić, Osman-ef. Baščelić, Mušan-ef. Bećirević, Ale-ef. Behar, Hasan-ef. Bešlija,  Abdulah-ef. Čelebić, Rasim-ef. Ćeman, Alija-ef. Ćosić, Ćurtović-ef. Nazif, Ahmet-ef. Cvrčak, Mehmed-ef. Delić, softa Fikret-ef. Dizdarević, Sulejman-ef. Dizdarević, Omer-ef. Drkić, Murat-ef. Drinjaković, Hajrudin-ef. Dupovac, Amir-ef. Duraković, Hasan-ef. Duraković, Smail-ef. Džafica, Safet-ef. Đogić, Teufik-ef. Đozić, Redžo-ef. Efendić, softa Reif Fejzić, Fadil-ef. Gadžo,  Mensur-ef. Goga, softa Sabahudin Habibović, Subhija Gramilo, Mehmed-ef. Hajro,  Mehmed-ef. Hafizović, Tenzila Hadžiabdić, Senid-ef. Hajdarević, Nermin-ef. Halilović, Esed-ef. Hasanović, Sadik-ef. Hasanović, Hasan-ef. Hasanović, Emina (r. Pašić) Hodžić, Hašim-ef. Hodžić, Mustafa-ef. Hodžić, Sulejman-ef. Hodžić, Ćerim-ef. Hrustanbegović, Džemal-ef. Humić, Dževad-ef. Huremović, Ejub-ef. Husejnović, Rasim-ef. Jašarević, Hasan-ef. Jusić, Zahid Kabaš, profesor Raif Kadrić, softa Rasim Kaltak, Safet-ef. Karaman, Fadil-ef. Kasapović, softa Armin Kovač, Zijad-ef. Krajina, Abdulah-ef. Kubat, Spaho-ef. Kurtović, Šaćir-ef. Kurtović, Ahmet-ef. Lihović, Ismet-ef. Mačković, Mehmedalija-ef. Mandžić, Junuz-ef. Mekanić, Šaban-ef. Mahmutović, Zahid-ef. Makić, Ahmed-ef. Memić, Munib-ef. Memić, Sakib-ef. Memić, Salko-ef. Memić, Suljo-ef. Memić, Almir-ef. Mešić, Salem-ef. Mezit, Ilijas-ef. Milanović, Ramo-ef. Muhić, Hasib-ef. Mujić, Mustafa-ef. Mujkanović, Fatima Mulić, Hamed-ef. Murtagić, Nurudin-ef. Mušić, Osman-ef. Mustafić, Sado-ef. Mustafić, Sead-ef. Mustafić, Mustafa-ef. Mušinbegović, Muhamed-ef. Novalić, Mehmed-ef. Omerbašić, Hazim-ef. Omerčević, Ševal-ef. Omerspahić, Idriz-ef. Osmanović, Mehmed-ef. Osmanović, Omer-ef. Osmanović, Šemso-ef. Osmanović, Mehmed-ef. Pašić, Sinan-ef. Pašić, Mesud-ef. Pezić, Ferhad-ef. Pirić,  Hasib-ef. Ramić, Salko-ef. Ramić, Ramiz-ef. Redžić, Salko-ef. Reko, Adil-ef. Rizvanović,  Emir-ef. Seferović, Hamid-ef. Softić, Almasa Spahić, Asim-ef. Stupar, Fahrudin-ef. Subašić, Hasib-ef. Šabanović, Sinanudin-ef. Šećerović, Ismet-ef. Šljivo, Nijaz-ef. Šukrić, Fikret-ef. Terzić, Ćamil-ef. Tuzlak, Omer-ef. Tuzlak, Nedžib-ef. Zgrčo.

Autor: Avdo Huseinović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. basic provocira na nekoliko tema sa istim postom.. moderatori ukidaju moje komentare a njega puste…
  ev da i ja kopiram njemu odgovor od maloprije…

  bosnjak izmisljena nacija… hahahahhaha… volim prosrpske viceve…
  tu ste negdje sa humorom k’o i britanci…
  decko pogledaj ko su bili bassi, pogledaj malo histopriju (mimo te iskrivljene srpske) BiH i razmisli ko je izmislio Dobre Bosnjane prije nekoliko stoljeca pa mi javi…
  garant neki islamisti (nije ih tad bilo ovdje ali cete vi njih okriviti za to) i sl…

  a decko sa iluzatornim nikom da nest zivi vjecno…
  nije ni meni jasno.. kako se samo stekaju uz sarajevu ko da je pripišaj hoda od NP do Sa :))))))

  0

  0
  • ne bi pristalo ni region, jer se ne radi o aktuelnim dogadjajima, vec govori o necemu sto se desavalo u proslosti, necemu sto je historija, nebitno sto je u pitanju bosna a ne sandzak jer se radi o istom narodu, bosnjacima.

   bilo bi bolje da si usao u sustinu teksta i zamislio se nad njim nego sto pored ovako stravicnih informacija ti razmisljas o nekim nebitnim formalnostima.

   0

   0
   • Kao prvo DOSADNI ste sa tom izlizanom floskulom genocidna,to je volja naroda ,realnost,ustavna kategorija BIH.Kao drugo usao bih u sustinu teksta da je objektivan ,da pokazuje pravu sliku gradjanskog i vjerskog rata u BIH,DA JE NAPISAN SPISAK SVIH UBIJENIH I IMAMA I POPOVA I FRATARA. SVIH.Onda bi tekst bio objektivan,ovako je obican pamflet sto ne pruza OBJEKTIVNU sliku.Hvala

    0

    0
   • ok nadam se da si tako sirok da su ti u redu pojmovi kosovo republika, sandzak autonomija, nezavisna vojvodina…(iako nemaju slicnosti sa spomenutom genocidnom)

    tekst je istina, cinjenice, realnost, ali je ovo sajt bosnjaka i mi govorimo ono sto se tice nas, a vi istrazujte svoje i ima mnogo nacina da to i dokazete, ali vi za svoje tvrdnje rijetko nalazite argumente i dokaze, a sve sto se dokaze od vasih zlodela negirate.
    hocu samo da kazem da vi imate problema sa ovim sto zameras a ne mi.

    0

    0
   • Naravno,ako nesto trazis za sebe daj i drugima isto pravo.Kosovo je priznata drzava,to je realnost koju moramo prihvatiti.Sandzak autonomija,naravno,sve po zakonu,ako mogu Madjari u Srbiji ili Srbi u Hrvatskoj,ist.Slavoniji mogu i Bosnjaci.Tekst je dvosjekli mac,pisu samo imena,ne i odakle su imami,koliko su ih pobili Hrvati ne pise,pa ispada da su ih sve Srbi ubili.SMISLJENO URADJENO.Ja nemam nikakvih problema,samo skinite amove sa ociju pa gledajte siroko a ne oni su ovakvi ili onakvi a mi samo andjelcici.

    0

    0
 2. Ovom basicu ispran mozak 100% kao i vecini srba. Cita falcifikovanu historiju, jede zagadjenu hranu, ispiraju mu mozak pinkom, cecom i karleusom, dise zagadjen vazduh…pa da je i normalan bio poludeo bi.

  0

  0
 3. Basicu ti kao bolesni srpski fasista treba nekakve stvari da svatis (al nema sanse posto su ti tu ideologiju od malena uglavu trpali) kao :

  1. ovde je tema ubijajnje nevinih ljudi od srpke fasisticke strane znaci (civili nenauruzani musko,zensko,djeca )
  2.mi smo znaci izmisljen narod mozete da nasim familijama radite sta hocete, to je ta srpska fasisticka ideologija,i 90% srba tako podrzavaju one vase u Haagu
  3.srpski fasisam je 1:1 kopiran od njemackog (kad si vec nemacku pomenuo) nemci su imali ruku gore vi tri prsta,nemci su bili arijska rasa vi nebeski narod,nemci ubijali nevine jevreje vi nevine muslimane,nemci celi veliku nemacku vi veliku srbiju do tokija,nemci imali logore i srbi po bosni…….. kada uzmes nekom pravo da je covjek mozes da mu radis sta hoces kao nemci jevrejima,za njih je jevrej bila psovka,isto kao za vas turcin
  4.i to je isto perversno prihvatali kao svoj narod i zato ubili 200.000 nevinih ljudi
  5.Islam nije samo na balkanu nego sirom svijeta,bio je prije osmanskog carstva na balkanu i ostace do smak svijeta
  6.jos jedno srpsko falsifikovajnje cinjenica,nije to bio rat izmedju srba (eto da je vam je srbin vjera) i muslimana,vec izmedju slobode i fasisma,i poneki srbi su se borili protiv tog fasisma npr. kao General Jovan Divjak (pravoslavac) koji je branio taj Sarajevo od Fasista
  5.nismo mi ni malo slicni nas od malena uce sta znaci biti covjek,imati moral,dusu
  6.primetio sam taj fenomen isto kod nemaca,nekog napadaj na sve moguce nacine (rasisticki,vjerski,nacionalni…) da bi se sam osecao “bolje” i ako im je zivot u kanalizaciju jadni alkoholicari

  balkan je isto kao israel tu se prave svetski ratovi

  0

  0
  • Сваки злочин је страшан и сваки ко је учинио било шта што није по законима,без обзира на околност,треба да одговара.Имам реплику на одређене чланове.
   2.Није истина да Срби подржавају оне у Хагу,истина је да Срби желе да СВИ који су учествовали у злочинима буду тамо,а не само Срби.
   3.Фашизам никада није имао упориште у Србији.Ту Велику Србију,о којој причаш,а немаш појма,су Срби платили са 3 милиона живота само у 20. веку,преживели геноцид(Али прави геноцид,јер је у Сребреници почињен злочин,масакр,срамно дело или како хоћеш,али не геноци) у НДХ,па су с тога имали и жељу да сви живе у једној држави.Понављам да не подржавам ни један злочин.
   4.Не играјте се бројкама,када је утврђено да је у рату страдало 100 000 људи,од тога 60 000 муслимана.
   5.Ислам није био на Балкану пре Османлија,једино ако су га донеле роде.На територији данашње Босне је било раширено богумилство,а ваши квазиисоричари њих користе као основ Бошњачког народа,што нема везе са реалношћу.
   6.Погледај заступљеност Загреба и Сарајева у Београдским медијима и обрнуто,па ћеш видети ко кога напада и ко је киме оптерећен.
   Молим за реплику,без псовања,вређања и помињања чланова породице

   0

   0
 4. Pa bolje piŠite o tome da su u Sarajevu Srbi bili pre ovog antisrbskog genocidnog rata VEĆINA! Svi znaju da je Alija radio za interese NEmačke i zato vam je i izmišljena nacija Bošnjaka. Dosada su vas zvali POTURICE, TURCI ILI MUSLIMANI! A ko vas najviše uništio to su HRVATI jer su vas nahuškavali na srbe da izginete u samoubilačkoj neravnopravnoj borbi (imali ste čak i ogromnu džamiju usred Zagreba – a kad ste u 2 sv ratu odlužili svoje onda je SRUŠENA). Iskreno da sam na vašem mestu ja bih u Tursku ili bi se odrekao islama na Balkanu. Živi bili pa videli. A do 1991 su vas Srbi prihvatali kao deo svog naroda a sada sami sebe ukopavate i sve to za tuđe interese…

  0

  0
  • nisu nas zvali, vec ste nas samo vi srbi tako zvali inace svako ko imalo istrazuje zna porijeklo bosnjaka.

   nisi na nasem mestu, ali u tursku bi mogao da odes da se raspitas za dedu.
   turci znaju da su ostavili svoja kopilad po srbiji pa mozda zbog toga ponovo stupaju u kontakt sa vama.
   eeee krv nije voda!

   0

   0
 5. Nista novo cetnicka politika,srbi to rade po sistemu,prvo ubijaju skolovane da bi narodu uzeli pamet pa imame da bi zaboravili vjeru,pa rusi dzamije…… i na kraj placenici fikret abdic,ugljanin,zilkic…… da bi svoj narod zamrzeo,svaki drugi narod bi odavno kapitulirao Islam nas uci da imamo dalje osmjeh na licu

  Sehidi ce vjecno da zive

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.