5. Februar 2018

Stručni žiri Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga” izabrao je juče radove po konkursu o temi „Pregovori” i odmah objavio rezultate, iako se festival održava 1.aprila. Najznačajniju nagradu u oblasti karikature dodelio je Muhamedu Đerleku, iz Novog Pazara, koji je vrlo plastično prikazao pregovarače ispod bičeva svetskih moćnika. Pored osvojenog priznanja, autoru pripada i novčani iznos od 600 evra.

Priznanja pod nazivom „Zlatna kaciga” dodeljena su i za pisane forme. Pobednik za priču, pod naslovom „Ovo je moj potpis, ali…” je Vladislav Vlahović, iz Crne Gore. U kategoriji pesme pobedio je Vojislav Milić, iz Beograda, a u kategoriji aforizma Dragiša Pavlović Rasinski. On je napisao: „Na pregovore ne treba slati pametne. Mnogo popuštaju.” Pobednicima u pisanoj formi pripada nagrada od po 200 evra.

Govoreći, sa ushićenjem, o pobedničkoj karikaturi, član žirija Slobodan Srdić je istakao da karikatura sama po sebi mnogo govori, jer se tu sve vidi, ali se i ostavlja prostor za širu viziju pregovora. Ona se, naime, odvijaju ispod bičeva, a njihov rezultat zavisi od ljudi koji stoje iznad. Pregovarači su, po tumačenju Srdića, poput lavova, osetljivih na udare bičem.

Tumačeći  pobednički aforizam, član stručnog žirija, pesnik Momir Dragićević, kaže da je autor sarkastično i kozerski ukazao da „današnje pregovarači ne koriste svoju sposobnost, pamet i iskustvo, već inat, kapric, posle kojeg svako normalan više nema šta da traži”.

U pobedničkoj pesmi („Pesma o pregovorima”) autor „oslikava naše naravi, naše sopstvene slabosti i slabosti sveta koji nas okružuje i koja nas hrabri da ne zatvaramo oči i da se borimo za ono najbolje“.

Članove žirija za karikaturu činili su: Goran Ćeličanin, Špiro Radulović i Slobodan Srdić; za pisanu formu: Momir Dragićević, Marija Stojadinović i Rajna Marinković Aleksić.

Na konkurs je, inače, po rečima direktorke Kulturnog centra Violete Kaplarević pristigao izuzetno veliki broj i to vrlo kvalitetnih radova iz zemlje i inostranstva. Javilo se čak 227 autora, iz 32 zemlje. Oni su poslali 366 karikatura, 45 priča, 37 pesama i 963 aforizma. Mnogo više o domašajima humorista i satiričara čuće se na završnoj večeri festivala, 1. aprila – na Svetski dan šale.

izvor: Politika

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles