Životna sredina u Pljevljima jako zagađena

0
7

Pljevlja – Svi pokazatelji iz informacije o stanju životne sredine u 2011. godini, koju je objavila Vlada Crne Gore za opštinu Pljevlja, govore da Pljevljaci žive u ekološki teškim uslovima.

Bolesnici kojima je mir najpotrebniji izloženi su, prema zvaničnim podacima, najvećoj buci. Brine podatak da su prekoračenja dozvoljenih vrednosti buke kod bolnice najveća u noćnim časovima.

Nivo srednjih izmjerenih vrijednosti buke u dnevnim intervalima na području opštine Pljevlja prelazi dozvoljene granice i na još dvije lokacije: u blizini Osnovne škole “Salko Aljković” i kod Gimnazije.

Pljevljake više od velikih prekoračenja nivoa buke treba da brine ocjena o stanju kvaliteta vazduha. Srednje dnevne vrijednosti PM10 (praškastih čestica) su 193 od 334 dana validnih mjerenja, prelazile propisanu graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom. Granicu tolerancije od 90 mikrograma prelazile su čak 119 dana. Dozvoljeni broj prekoračenja je 35 dana.PM10 čestice su po ocjeni lekara opasne i duža izloženost velikim koncentracijama može loše da utiče na zdravlje. Srednja godišnja koncentracija koja je 95,61 mikrograma značajno je iznad propisane norme. U informaciji o stanju životne sredine za 2011. godinu, koja je objavljena na sajtu Vlade, zaključuje se da se na osnovu izmjerenih vrijednosti može konstatovati zagađenje vazduha u Pljevljima.

Podaci o prisustvu opasnih materija u zemljištu na području opštine Pljevlja takođe su poražavajući. Rezultati ispitivanja zagađenosti zemljišta ukazuju da na pojedinim lokacijama postoji odstupanje od norme propisane za olovo, bakar, cink, arsen, flor i bor.

Da Pljevljaci ne griješe kada kažu da imaju ozbiljnih ekoloških problema potvrđuje i ocjena iz informacije da je kvalitet vode reke Ćehotine loš. Ocjena da je vodotok lošeg kvaliteta znači da se ta voda može upotrebljavati za navodnjavanje, a nakon prečišćavanja i u industriji, osim u prehrambenoj.

(Novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.