Zilkić najavio povlačenje – ‘Država nas nije priznala, to će imati kobne posljedice’

0
8

Sandžak, Srbija – Kako prenosi Agencija Anadolija, čelnik paravjerske tvorevine Adem Zilkić je rekao u prisustvu predsjednice srbijanskog parlamenta Maje Gojković, predstavnika Vlade Srbije ali i više ambasadara i predstavnika crkava i vjerskih zajednica, saopštio da je Ustavni sud.

“Ustavni sud Srbije je odbio treću tužbu koja se odnosila na upis Islamske zajednice (paravjerske tvorevine) u registar crkava i vjerskih zajednica, odnosno ispravljanje greške iz 2006. godine, ne unijevši u registar Islamsku zajednicu. Na taj način smo mi iscrpeli sva pravna sredstva pred svim instancama suda i time ostali neupisani”, istakao je Zilkić.

“To za nas predstavlja kobne posljedice. Ako nemamo IZ (paravjersku tvorevinu) kao pravni subjekat ne možemo da počnemo sa restitucijom i vraćanjem vakufske imovine. S druge strane, mi ne uživamo jednakopravna institucionalna prava kao što uživaju pripadnici drugih crkava i vjerskih zajednica”, istakao je Zilkić rekavši da su zbog toga protiv Srbije podnijeli tužbu u Strabsbourgu uz oštetni zahtjev od 2,5 miliona eura.

Kako je istakao, ako se pridoda da ni jedan centimetar vakufske imovine nije vraćen IZ-u govori da je situacija još lošija nego što to izgleda na prvi pogled.

Zilkić je podsjetio i na “napade huligana” i nedovoljnu brigu države da zaštiti vjerske objekte i muslimane od kolektivnih napada.

Govoreći o predstojećim izborima unutar paravjerske tvorevine, Zilkić kaže da je tokom priprema za izbore došlo do kršenja Ustava IZ (paravjerske tvorevine), pa je to usporilo proces.

Zilkić kaže i da je uslovno prihvatio da bude ponovo kanditat za čelnike paravjerske tvorevine i da će najvjerovatnije povući svoju kanditaturu iz razloga što ne prihvata obnašanja te dužnosti bez korjenitih promjena unutar, kako je rekao, u pravcu zbližavanja svih muslimana, pogotovo u Sandžaku.

“IZ u ovom vremenu mora da bude i fleksibilna, brza, snažna i jedinstvena, a ovakvim unutarnjim ustrojstvom se to sigurno ne može postići”, smatra Zilkić koji je na poziciji reisa (paravjerske tvorevine) od 2008. godine, odnosno ponovnim izborom od strane Vrhovnog sabora IZS od 2010.

Bekir Makić nasljeđuje Adema Zilkića?

Medžlis Sjenica paravjerske tvorevine na svojoj sjednici, održanoj u nedjelju, 19.aprila 2015. godine donio je jednoglasnu odluku, kojom predlaže kandidata, Bekira  Makića za izbor reisul-uleme paravjerske tvorevine.

U obrazloženju ove kandidature stoji da bi njegov izbor doprinio poboljšanju stanja ukupnih prilika među muslimanima Srbije na putu ujedinjenja.

Capture11 (1)
Vijest sa web portala paravjerske tvorevine

 

Paravjerska tvorevine iz ruku Sulejmana Ugljanina u ruke Rasima Ljajića?

U subotu 30. maja 2015. godine, u Novom Pazaru, održana je savjetodavna sednica paravjerske tvorevine u proširenom sastavu. 

Sjednici su prisustvovali svi ključni funkcioneri i imami paravjerske tvorevine, na čelu sa Muhamedom Jusufspahićem i Hasibom Suljevićem. Sjednici nije prisustvovao Adem Zilkić, ali je prisustvovao njegov protivkandidat za čelnika paravjerske tvorevine, Bekir Makić.

“U bratskoj atmosferi, sabornici su kroz iskrenu, direktnu i otvorenu diskusiju ukazivali na postojeće probleme s posebnim akcentom na nerazumevanja pravila izbornog procesa te se usaglasili o načinu pronalaženja najboljih rešenja. Na kraju, potpisan je zahtev za zakazivanjem vanredne sjednice Vrhovnog sabora (paravjerske tvorevine) u najkraćem mogućem roku.

11140142_800107333430426_7274491678267099362_o

11270287_800108216763671_7154562128228801057_o

SP


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.