Zgrada nasilno sagrađena na vakufu i mezarlucima bošnjačkim

6
24

Novi Pazar – Prije tačno godinu dana, u jeku predizborne kampanje, svečano je otvoren vrtić „Pčelica“ u novopazarskom naselju Hadžet, ali objekat za dnevni boravak 400 mališana, koji je trebalo da uposli 50 radnika još uvijek ne radi.

Prema informacijama do kojih je došao Sto plus radio, vrtić i dalje prazan, jer objekat ne zadovoljava standarde energetske efikasnosti i nema dozvolu za rad Ministarstva prosvjete.

Lokalna samouprava je sa 38 miliona dinara, obezbjeđenih od Evropske investicione banke, žurila da u jeku predizborne kampanje otvori sve što se svečano otvoriti može ali je previdjela moguće izmjene Zakona o građevinarstvu i tako podigla vrtić koji sada zbog toga ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Zvaničnici na tu temu izbjegavaju razgovor, iako bi se reklo da, osim “greške u koracima”, ne snose baš toliku odgovornost.

Direktorka Predškolske ustanove Mladost Dragica Ličina koja je na ovu funkciju postavljena prije dva mjeseca nije imala komentar na naše pitanje o početku rada ove ustanove, ističući da još uvijek nije upoznata sa detaljima vezanim za njeno funkcionisanje.

Prethodni direktor ove ustanove Mehmed Preljević je krajem prošle godine radiju Sto plus potvrdio da ovaj vrtić još uvijek nije dobio dozvolu Ministarstva prosvjete, i izrazio očekivanje da će Gradska uprava obezbijediti tehnički prijem vrtića i nakon toga dobiti dozvolu.

Predstavnici Gradske uprave nisu odgovarali na naše pozive i poruke, pa smo ostali uskraćeni za objašnjenje zašto ovaj vrtić još uvek nije dostupan deci koja u redu čekaju svoje mesto.

Početak izgradnje ovog vrtića bio je i razlog za spor između Islamske zajednice u Srbiji i Gradske uprave, zbog vlasništva nad parcelom na kojoj je podignut.

U tri novopazarska obdaništa koja rade upisano je oko 1.200 mališana, a isti broj dece nalazi se na spisku čekanja za upis.

Podsjećamo da je na Hadžetu streljano prema dokumentima preko 2000 Bošnjaka, među kojima i Aćif efendija Hadžiahmetović.

Gradska vlast na čelu sa Mahmutovićem je nelegalno i na silu, uz pomoć žandarmerije iz Beograda, sagradila vrtić na ovom vakufskom zemljištu.

Vidi više:

Kako se otima Vakuf?

(Radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. ako stoji kadastra.. Ima zk list… IMA U STRAZBUR SUD. pa da nam vrate sve sto je nase…

    a onda za nase zrtve koje su dozivjeli GENOCID da cinimo sve da him rahmetli duse nikad ne bude zaboravljeno…

    i da gradimo spomenik za njih na ta mjesta… sa veliko dzamijom insaALLAH

  2. Hadžet nije jedini slučaj da se na bošnjačkim mezarima i masovnim grobnicama bošnjaka i muslimana podižu tzv.javne ustanove tipa vrtića, bolnica, škola, općinskih i drugih zgrada kako bi zločinci što bolje prekrili zločin. Iste slučajeve imamo širom sandžaka počev od Novog Pazara gde su od kamena mnogih porušenih džamija četnički partizani i domače izdajice, današnji SDP-ovci, napravili općinu i druge zgrade isto je u Sjenici gde je na mjestu masovne grobnici gde je karađorđe zakopao preko 8000 bošnjaka starosjedelaca Sjenice , napravljen dom zdravlja, ambulanta i fabrika raska, od Sjeničke tvrđave i džamije u njoj koja je razidana napravljena je škola Svetozar markovič, koja se fala bogu raspada, općinska zgrada i bioskop i druge zgrade. isto tako je u novoj varoši priboju prijepolju …

    • U MOJEM GRADU ČETNIČKE KOMUNJARE SU NA STARIM GROBLJIMA MUSLIMANA POSADILI ONE ČETINARE KOJI SU SADA KAO SEKVOJE PORASLI I PREVRĆU STARE MEZARE I KOSTI A NADGROBNI SPOMENICI PADAJU I LOME SE. NIKO IZ ISLAMSKE ZAJEDNICE DA POKRENE PRIČU DA SE POSJEČU TI BORIĆI DA BI SE OSTALI NADGROBNI SPOMENICI ZAŠTITILI. OVO SAM PRIMETIO I ŠIROM BOSANSKIH GRADOVA. ALI NIGDJE NISAM VIDEO DA JE TAKO NEŠTO URAĐENO SA PRAVOSLAVNIM ILI DRUGIM GROBLJIMA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.