Ženka bjeloglavog supa u kanjonu Uvca: Sara doletela iz Izraela

0
0

Više od 2.000 kilometara preletela je, polovinom maja, ženka beloglavog supa po imenu – Sara, dok je sa Golanske visoravni u Izraelu, gde je provela poslednjih pet godina, stigla u svoj “rodni kraj”, kanjon Uvca između Sjenice i Nove Varoši…

Hrabra Sara se odmah priključila ovdašnjoj koloniji beloglavih supova, svakodnevno krstari iznad Uvačkog jezera, a povremeno odleprša do Jadovika, Javora, Zlatara, Zlatibora i Peštera…

Na krilu odašiljač

– Naša Sara u kanjonu Uvca se ispilila, a čim je napunila godinu, ojačala i počela visoko da leti usledili su i pravi izleti do krajeva udaljenih i po 100-200 kilometara. U leto 2012. godine iznenada je nestala, kasnije smo čuli da je prvog novembra iste godine uhvaćena u Izraelu gde je zbrinuta i gde joj je na krilo ugrađen i satelitski odašiljač.

Od tada je pod stalnom pratnjom stručnjaka iz tamošnjeg parka prirode Gamla, koji su nam i javili da je stigla na Balkan i da se vraća svome starom jatu. Baš smo se obradovali njenom povratku – priča Mesko Rebronja, koordinator rendžera (čuvara) u Parku prirode Uvac, gde stoluje najveća kolonija beloglavih supova u Evropi.

Kako su beloglavi supovi zavičajne ptice, a mladunci do polnog sazrevanja imaju običaj da krstare nebom do Bliskog Istoka, pa i dalje, pretpostavljamo da se Sara vratila na Uvac da bi ovde našla partnera, sa njim svila gnezdo i dobila potomke. Na stalnoj smo vezi sa kolegom Odhadom Hodzofeom iz izraelskih nacionalnih parkova koji preko satelita prati Sarino kretanje i javlja nam gde se trenutno nalazi – objašnjava dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i dodaje:

Kanjon tesan

Ove retke ptice jaja legu početkom januara i februara tako da je Sara, iako je polno zrela, za ovu godinu zakasnila, nadamo se da će naći svog “momka” i da će svoju “porodicu” zasnovati idućeg proleća – naglašava Marinković.

Beloglavi sup opstaje još samo u kanjonu Uvca i delom u novoj koloniji na Staroj planini… Retkog lešinara više nema u Rumuniji, Crnoj Gori, Bosni, Albaniji… Od potpunog istrebljenja u Srbiji je sačuvan samo zahvaljujući maksimalnom angažovanju stručnjaka iz više bogradskih naučnih ustanova i udruženja i radnika Parka prirode i rezervata Uvac gde je trenutno registrovano oko 500 ovih ptica, 12 puta više nego pred 10 godina.

Neke su čipovane i satelitom se prati njihovo kretanje. Problem je što je kanjon već postao tesan i što još nije potpuno zaživeo novi rezervat supova na Staroj planini koji je 2009. godine otvoren na predlog Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu….

Odlete i vrate se

Beloglavi supovi uglavnom lete na Istok, retko ili gotovo nikad na Zapad, ni stručnjaci ne znaju zašto je to tako… Najdalje destinacije do koje su stizali supovi iz kanjona Uvca su Izrael, Jordan i Lemen, a u Evropi Estonija… Zanimljivo je da je Sara sedmi beloglavi sup sa Uvca koji se posle nekoliko godina lutanja po svetu vratio u svoj rodni kraj…

Najezda novinara

Zahvaljujući Parku prirode Uvac, koji je lepo uređen i njemu se stalno ponešto novo dograđuje i dešava, postali smo značajna turistička destinacija, zbog kanjona i beloglavog supa u Sjenicu i Novu Varoš dolazi sve više turista iz cele Srbije, sa Balkana, ali i sa raznih strana sveta.

Posećuju nas i vlasnici turističkih agencija i brojni turistički i drugi novinari koji u svet prenose lepu sliku o lepotama Uvca, Peštera, Zlatara i celog ovog kraja. Imali smo grupe iz Amerike, Kanade, Rusije, Australije, tokom leta će biti vrlo živo u kanjonu – ističe Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica, koja, između ostalog, kao i Nova Varoš, svoju razvojnu šansu vidi u turizmu i u “beloglavom supu”.

Pre tri godine kanjon Uvca posetila je poznata francuska novinarka, glumica i voditeljka Polin Delpeš koja je napravila dokumentarni film o našem kraju i emitovala ga na prvom kanalu francuske državne televizije…. Njene reportaže emitovane su i na brojnim drugim televizijama širom Evrope – mnogo smo joj zahvalni – dodaje Mujović i naglašava da će opština Sjenica, kao i dosad, uvek biti uz Park prirode Uvac i da to očekuje i od države.

(vesti-online)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.