Žene osvajaju političku scenu Kosova

0
18

atifete_jahjagaKosovo – Na lokalnim izborima održanim 3. novembra samo je jedna žena, bivša ministarka Mimoza Kusari-Lila, ušla u drugi krug izbora za gradonačelnika opštine Đakovica.

Luljeta Vuniqi, izvršna direktorka Kosovskog centra za rodno istraživanje, kaže da pozicija žena u politici na Kosovu izgleda dobro, samo zahvaljujući zakonskoj kvoti.”Mislim da smo daleko od toga da možemo reći da smo postigli neki nivo ravnopravnosti.

Još uvijek većinu partija vode muškarci. Imamo dvije partije na Kosovu koje vode žene i to su jako male partije”, kaže Vuniqi. Da položaj žena na Kosovu nije najbolji smatra i Teuta Sahatqija, predsednica Grupe žena poslanica u Skupštini Kosova.

Ona u izjavi napominje da se žene još uvijek bore za svoje mjesto u društvu, politici i svim ostalim segmentima života. ”Danas imamo kvotu od 30 posto, ali nas je više od 30 posto u Parlamentu.

To znači da je ta kvota sa svakim izborima donijela više žena i ta kritična masa od 30 posto već daje efekte i imamo više žena nego što je kvotom određeno. Međutim, mislim da imamo još puno toga da radimo”. Sahatqija ponosno ističe da je Grupa žena poslanica u Skupštini Kosova uspela da prevaziđe partijske, nacionalne i vjerske razlike.”Mislim da je to nešto veoma dobro zbog čega nas zovu po cijelom svijetu da ispričamo kako smo mi to uspjele i kako ćemo raditi.

Moram vam reći da se grupa žena parlamentarki u Srbiji, Ukrajini i, sada, prije nekoliko nedelja, u Albaniji, formirala pod influencijom Grupe žena parlamentarki s Kosova”, napominje Sahatqija. I Flora Brovina, poslanica Skupštine Kosova, smatra da su žene političarke na Kosovu svakoga dana sve svjesnije svoje strateške uloge u izgradnji demokratskog društva, a da je Grupa žena poslanica najbolji primjer koliko su političarke jake.

”Na naše insisitiranje promijenio se parlamentarni govor, što je jako važno. Ne dozvoljavamo da se vrijeđaju žene i da se koristi rječnik koji ne priliči narodnim poslanicima u Parlamentu”, kaže Brovina.
”Podsjetila bih vas na vrijeme ’90. kada smo izgradili takozvane paralelne ili ilegalne institucije, u vrijeme kada je srušen sistem kosovske autonomije. Žene su bile te koje su otvorile paralelne škole, koje su otvorile bolnice i koje su izdržavale porodice kada su ljudi bili bez posla”, kaže Brovina.

Istovremeno, Luljeta Vuniqi ocenjuje da Kosovo bolje izgleda sa ženom predsjednicom, ali da to nije dovoljno.
”Puno se priča o tome kvalitet, kvantitet, bolje pet žena koje su kvalitetne nego 30 njih koje nisu kvalitetne.
Šta to znači? Da li se ikada diskutovalo o kvalitetu 70 posto muškaraca u politici?”, pita Vuniqi.

Ona zaključuje da je rad žena u politici i dalje pod lupom i da im je potrebno duplo više rada nego muškarcima kako bi se dokazale i pokazale da su vrijedne svojih pozicija.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.