„Žena u sistemu bezbjednosti“

0
0
imagesPljevlja – U organizaciji Foruma žena Bošnjačke stranke 20. jula u hotelu ,,Gold“ organizovana je panel diskusiju na temu „Žena u sistemu bezbjednosti u svjetlu rezolucije UN 1325 i procesu pristupanja Crne Gore evroatlanskim integracijama, žene, mir i bezbjednost“. Učešće u diskusiji pored organizatora uzeli su predstavnici svih političkih partija, NVO koje se bave ovom problematikom, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i predstavnici Centra bezbijednosti Pljevlja .

U Forumu žena smatraju da žena nije adekvatno zaštićena, da su ugrožena njena prava kroz zaposlenje, materinstvo, uopšte položaj u kulturnom, ekonomskom, političkom i društvenom životu, te stoga rezolucija 1325 i njenu implementaciju u Crnoj Gori smatraju veoma važnom u rješavanju ovih problema. Rezolucijom se priznaje da uvažavanje posledica oružanih sukoba po žene i djevojke i efikasni institucionalni aranžmani za garantovanje njihove zaštite i punog učešća u mirovnom procesu može značajno da doprinese međunarodnom miru i bezbijednosti. Ujedinjene Nacije pozivaju sve strane uključene u konflikt i mirovne procese da usvoje rodnu perspektivu. Tu spada i podrška lokalnim ženskim mirovnim inicijativama i autohtonim lokalnim procesima usmjerenim ka razrješavanju sukoba.

Glavna poruka rezolucije 1325 je neophodnost strategije za postizanje jednakosti značaja potreba i iskustva žena i muškaraca, tako da one postanu integralni dio kreiranja, primjene, praćenja i vrednovanja politika i programa u svim sferama života: političkoj, ekonomskoj, socijalnoj. Krajnji cilj je da žene i muškarci imaju jednaki doprinos.

Savjet bezbijednosti Ujedinjenih Nacija je 31 oktobra 2000 godine jednoglasno usvojio Rezoluciju 1325 koja se odnosi na žene, mir i bezbijednost. Njene široke provizije pozivaju žene na puno učešće u svim aspektima izgradnje mira, od pregovora do posleratne rekonstrukcije. Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a 1325 reafirmiše ulogu koju žene igraju u izgradnji mira i isto tako obilježava prvi put da je Savjet bezbjednosti odlučio da riješi pitanje disproporcionalnog i jedinstvenog uticaja koji oružani konflikt ima na žene. Rezolucija Savjeta bezbijednosti UN-a 1325 ukazuje na podcjenjeni i slabo iskorišćeni doprinos koji žene daju u spriječavanju konflikta, održavanju mira, riješavanju konflikta i izgradnji mira, te naglašava važnost njihovog ravnopravnog i punog učešća kao aktivnih aktera u miru i bezbijednosti.

Sprovođenje Rezolucije 1325 znači veću vidljivost žena i učešće u mirovnim procesima, jačanje mehanizma zaštite i uvođenje provizija vezanih za ravnopravnost polova u sklopu demokratskih sistema koji bivaju uspostavljeni kada prodje nasilje.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.