Želim Sandžak u kojem će svako biti to što jeste i u kojem će svako slobodno ispoljavati svoju vjeru

10
77

044137b9-7346-4f2d-b50f-91b91c12b55fNe smijemo se prepustiti nemaru, i nećemo to učiniti. Moramo u miru dovršiti započeto djelo i postići ciljeve za koje smo se borili u nametnutom i nepravednom političkom režimu. Mir pruža takvu mogućnost i sada budućnost zavisi od nas. Istina, mi nismo jedini faktor od kog to zavisi, ali jesmo ona ključna snaga bez koje se više ništa u Sandžaku ne može i neće moći odlučiti.

Pokrenut ćemo sve naše snage kako bismo popravili teško stanje našeg naroda i svih građana koji Sandžak smatraju svojom domovinom. Zbog složenih prilika moramo biti uporni i strpljivi, kako to prejudicira veliki čovjek, čovjek kome pripada zasluga za naš čvrsto utemeljeni politički ideal, čovjek progresivnih ideja, čovjek koji se grčevito, argumentovano i do kraja dosljedno u borbi ostao… niko drugi, do naš uvaženi, do nedavno muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji je boreći se za jedinstveni bošnjački korpus ostavljao bez daha sve neistomišljenike, sve one koji su pokušali da mu na bilo koji način oponiraju, praveći ih minarnim, parodičnim u svom predvidljivom djelovanju, raskrinkavajući ih u sinove izdaje.

Dobra je prilika da spomenem, da se mi od početka borimo za Sandžak, u kojem će svako biti to što jeste i u kojem će svako slobodno ispoljavati svoju vjeru i slaviti Allaha, dž.š., kako ga je njegova majka naučila. To pravo tražimo za sebe i to pravo priznajemo i drugima. Naše djelovanje podsjeća na dobro i poziva dobru svakog čovjeka. Naš strateški cilj je jasan, mi njemu težimo sigurno i uporno savladavajući  iz dana u dan prepreke i pokušavajući ponovo. Taj cilj se nalazi na generalnom pravu ljudskosti civilizacije i mi na tom putu ne možemo izgubiti.

Ali, ako se u punoj slobodi vraćamo svojoj slavnoj i mučeničkoj historiji, moram, nažalost, reći da je pred nama još uvjek dug put do potpune slobode. Naš narod se napatio i još uvjek pati, a oni kojima je vrlo teško počinju da gube nadu..

Zato treba da se sjetimo – da bismo povratili reaktivirali nadu, i da bismo u ovom historijskom trenutku podsjetili da nismo od juče, da smo ovdje stotinama godina, da su prohujale lahke i teške godine, one site i one gladne, da su ovim prostorima prošle bure i orkani, a da smo mi opstali, i da nikada nismo bili jači.

Stoga, podignimo visoko naše zastave, odbacimo strah i sumnje, umjesto toga radimo vrijedno i kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša sudbina, nisu u njihovim, nego u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i, ako Bog da, naša pobjeda!

Autor: Sumeja Smailagić – MBDZ


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

   • Morgene, a da ti posetiš doktora za oči? Devojka je diskretno našminkana, najlepše na njoj su upravo oči, vidim da si to i sam primetio. I ko je taj majčin sin koji će da sudi šta je haram u šminkanju. A pogotovo kada je ono diskretno. Samo da čujem još nekog kako komentariše i meša se u ženske stvari, ima da ga spržim ovde. Niko ne komentariše tekst, svi ste se zablenuli u sliku, ko da žensko čeljade niste skoro videli. Što me ne bi čudilo.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.