Zdravstveni aspekt rađanja

0
20

Novi Pazar – Pred prepunom Velikom salom Mešihata a u organizaciji Merjema ginekolog hanuma Aiša Hajrović održala je veoma zanimljivo i upečatljivo predavanje o značaju reprodukcije za zdravlje žene.

Tribinu je otvorila jedna od učenica Medrese učenjem Kur'ana, nakon čega se predsjednica Misala Pramenković zahvalila ženama na odzivu i interesovanju kao i doktorki na trudu i vremenu koje je izvdojila za učešće na ovoj tribini.

Udruženje žena Merjem organizovalo tribinu „Zdravstveni aspekt rađanja“ na kojoj je govorila ginekolog hanuma Aiša Hajrović

PREPORUČUJEM RAĐANJE OD TROJE DO PETORO DJECE

Pred prepunom Velikom salom Mešihata a u organizaciji Merjema ginekolog hanuma Aiša Hajrović održala je veoma zanimljivo i upečatljivo predavanje o značaju reprodukcije za zdravlje žene. Tribinu je otvorila jedna od učenica Medrese učenjem Kur'ana, nakon čega se predsjednica Misala Pramenković zahvalila ženama na odzivu i interesovanju kao i doktorki na trudu i vremenu koje je izvdojila za učešće na ovoj tribini.

Najbolja pauza u rađanju je do dvije godine

Doktorka Hajrović se detaljno osvarnula na biološki život i sat žene kod koje reproduktivnost počinje prvom menstruacijom odnosno pubertetom pa do menopauze. Objasnila je štetnost preranog stupanja u brak, tačnije prije 18 godina, i rađanje u tom periodu gdje djevojka nije psihički spremna da bude majka i da se suoči sa svim što majčinstvo nosi. Spomenula je i velik broj pobačaja koji maloljetnice izvrše prije punoljetstva u privatnim klinikama i ordinacijama usljed preranog i nelegalnog stupanja u odnose, što također jako negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje žene.
Kada je riječ o rađanju, doktorka je napomenula da je najbolji period kada žena treba roditi od 20. do 35 godine života, odnosno do 37.najkasnije i da se u periodu poslije toga rađaju djeca sa određenim anomalijama te stoga ovaj reproduktivni period svaka žena treba iskoristiti na vrijeme. Doktorka je preporučila rađanje od troje do petoro djece, s napomenom da se može roditi i preko petoro ali su češći zdravstveni problemi poput istanjivanja materice i sl.

Abortus – nikako!

Posebno oduševljenje kod islamski opredijeljenih žena doktorka Aiša izazvala je konstatacijom da je jedna od malo ginekologa koji ne rade namjerne abortuse, protiv je abortusa u potpunosti, jedino kada je zdravlje žene u pitanju. Potresan je bio momenat koji je kod svih prisutnih izazvao suze, kada je jedna od žena u publici, sa slikom djevojčice u ruci,  ustala i rekla: „Doktorka, ne znam da li me se sjećate, prije 7 godina lekari su mi preporučivali da izvršim abortus a vi ste slučajno naišli hodnikom i rekli – nikako! Zahvaljujući Vama, ja sam se predomislila i danas imam ćerku koja ima 7 godina i koja nosi Vaše ime – Aiša!“
Što se planiranja porodice tiče, doktorka je naglasila da podržava planiranje u smislu da žena planira kada će zatrudnjeti a ne da joj se to spontano  desi, kako bi bilo više voljene i željene djece a ne neplanirane. Najbolji način da se zaštiti žena koja ne želi da više rađa jeste putem spirale mada ni ona ne pruža stopostotnu zaštitu od začeća i da i ona ima određene negativne strane.

Jedinstvena prilika za postavljanje pitanja

Upravo su ove Merjemove tribine idealna i najvjerovatnije jedinstvena prilika ženama da postave pitanja o zdravlju žene i informišu se o onom što ih zanima. I ovu priliku su dobro iskoristile a doktorka Hajrović im je maksimalno izašla u susret svojim odgovorima. Doktorka je objasnila i šta znači period menopauze za ženu i kakve promjene izaziva u organizmu žene te period senilnosti koji slijedi poslije toga i koji je završna faza u biološkom životu žene kada je rađanje u pitanju.
Merjem planira da u narednom periodu održi niz tribina i predavanja o promociji rađanja i ispunjavanja te blagodati i zadaće ženama koje su mlade, zdrave i sposobne za rađanje upozoravajući na pomodarstvo i rađanje maksimalno do 3 djece što ne bi trebalo da bude praksa vjernica i reproduktivno sposobnih žena. U sklopu tih tribina rađanje će biti obrađeno sa više aspekata počev od zdravstvenog, vjerskog i td.

Merjem podsjeća zainteresovane da se mogu učlaniti u ovo udruženje u kancelariji u zgradi Ženske medrese u Lugu svakodnevno kako bi blagovremenije bile obaviještene o aktivnostima Merjema.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.