Zbog Petnjice Skupština mora hitno da zasijeda

0

zbog-petnjice-skupstina-mora-hitno-da-zasijeda-slika-307570Petnjica – Skupština Crne Gore moraće u najkraćem roku da održi vanrednu sjednicu kako bi izabrala Opštinsku izbornu komisiju (OIK) koja će sprovesti izbore u Petnjici.   Predsjednik Filip Vujanovića zakazao je juče za 16. novembar, u subotu, izbore u Petnjici i Mojkovcu.

“Rok za dostavljanje izbornih lista za odbornike Opštinskoj izbornoj komisiji počinje teći od 23. septembra, a završava se 21. oktobra 2013. godine”, precizirano je u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.To praktično znači da bi Skupština Crne Gore morala najkasnije do 23. septembra da održi vanrednu sjednicu na kojoj bi bili izabrani članovi OIK u Petnjici.

“Izbore za Skupštinu opštine Petnjica organizovaće i sprovoditi OIK. Članove OIK, saglasno članu 39 Zakona o teritorijalnoj organizaciji, imenuje Skupština Crne Gore. Biračko pravo je usklađeno Zakonom o biračkim spiskovima, tako da će na izborima glasati birači koji budu upisani u birački spisak.

Opština Petnjica nije imala, a nema ni sada lokalnu vlast da bi vodila spiskove, tako da biračke spiskove za to područje vodi SO Berane”, rekao je “Vijestima” predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić.

Pojednostavljeno, rekao je Kalezić, onaj ko je glasao ranije na nekom biračkom mjestu u Petnjici, glasaće i dalje, ali ovog puta u novoj opštini, osim ako nije promijenio mjesto prebivališta. On je dodao da će novoformirana OIK Petnjice odrediti broj biračkih mjesta, a da će DIK pružiti svu logističku pomoć da se izbori sprovedu kvalitetno.

Funkcioner Socijalističke narodne partije Neven Gošović je kazao da je zakonom propisano da članove OIK bira Skupština, ali da nije predviđen rok do kada to mora da se uradi.

“To se mora uraditi u najskorijem mogućem roku, s obzirom na to da od dana raspisivanja izbora teku i izborne radnje propisane Zakonom o izboru odbornika i poslanika”, kazao je Gošović.

On je izričit da su izbori u Petnjici i Beranama morali da budu održani istovremeno. Skupština je 28. maja odbila amandman SNP-a kojima je traženo da se, osim u Petnjici, organizuju novi lokalni izbori u Beranama. Tada je vladajuća koalicija odbila i amandman SNP da se precizira razgraničenje.

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP), pitanje razgraničenja je riješeno donošenjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

“Odredbom člana 8 ovog Zakona propisano je da su administrativne granice opština određene granicama naselja, dok je odredbom člana 7, istog zakona propisano da opština Petnjica obuhvata Petnjicu kao naselje gradskog karaktera, kao i naselja: Azane, Bor, Dašča Rijeka, Dobrodole, Donja Vrbica, Gornja Vrbica, Godočelje, Javorova, Johovice, Kalica, Kruščica, Lagatore, Laze, Lješnica, Murovac, Orahovo, Paljuh, Ponor, Poroče, Radmance, Savin Bor, Trpezi, Tucanje i Vrševo”, saopšteno je “Vijestima” iz MUP-a.

Može profitirati Bošnjačka stranka

Prema rezultatima parlamentarnih izbora u oktobru oko 10.500 birača iz Berana podržalo je stranke koje su kasnije postale dio vladajuće koalicije, dok je za opozicione partije glasalo 9.400. Među biračima koji su glasali za vlast skoro tri hiljade je sa biračkih mjesta koja pripadaju Petnjici.

Sudeći po rezultatima predsjedničkih izbora, DPS će dominirati u novoj opštini, s obzirom na to da je skoro 1.600 birača podržalo Vujanovića. Dodatnih 600 glasova Vujanoviću je obezbijedila Bošnjačka stranka, dok se manjak od skoro 500 glasova u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora može pripisati socijaldemokratama.

Od izbora u 22. crnogorskoj opštini mogli bi politički profitirati i Bošnjaci. Stranka Rafeta Husovića je, nakon skoro 300 osvojenih glasova na lokalnim izborima prije tri godine, na parlamentarnim porasla na 622.

U studiji opravdanosti, koja je rađena polovinom prošle godine se navodi da opština Petnjica obuhvata površinu od 173 kvadratna kilometra sa 28 naselja u kojima, prema popisu iz 2011. godine, bez radnika na privremenom radu u inostranstvu, živi 6.713 stanovnika.

U studiji opravdanosti, na koju je Vlada dala pozitivno mišljenje, navodi se da je nova opština ekonomski održiva jer bi njeni procijenjeni fiskalni prihodi iznosili 333.269 eura, dok bi rashodi iznosili 207.456 eura. Navodi se da bi se nova opština oslanjala na drvnu preradu i hidropotencijal.

Kako se ističe Petnjici pripada četvrtina poljoprivrednog zemljišta koje je obuhvatala opština Berane, dok je područje Petnjice najuslovnija i najkraća veza Crne Gore sa središnjom Srbijom.

Lokalni izbori u Beranama trebalo bi da se održe najkasnije do kraja maja 2014. godine.

Moguće i da na Cetinju izbori budu 16. novembra

Izbori na Cetinju mogli bi se održati istovremeno sa izborima u Mojkovcu i Petnjici, uprkos tome što je Vujanović juče zakazao izlazak na birališta za 16. novembra u dva grada na sjeveru Crne Gore. Uslov za to je da parlament u Prijestonici, u kojem većini ima Demokratska partija socijalista (DPS), skrati sebi mandat najkasnije do 16. septembra Prema Statutu Prijestonice i pravilniku SO, gradonačelnik može zakazati vanrednu sjednicu Skupštine Prijestonice po hitnom postupku u roku od tri dana, dok pravo da zatraži vanredno zasjedanje cetinjskog parlamenta ima i trećina odbornika.

Zahtjev za vanrednim zasjedanjem, odbornici moraju podnijeti 10 dana prije roka u kojem traže da se održi vanredno zasjedanje. U oba slučaja, ima dovoljno vremena da Skupština Prijestonice sebi skrati mandat radi istovremenog održavanja izbora u tom gradu, u Mojkovcu i u Petnjici i to isključivo zavisi od odbornika DPS-a. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je nedavno da smatra da bi održavanje izbora u Prijestonici istog dana kada i u Petnjici i Mojkovcu bilo ekonomičnije.

Na drugoj strani, predsjedniko SO Cetinje Milutin Vukić se založio da se izbori na Cetinju održe kasnije. Druga polovina januatra je krajnji rok za održavanje izbora na Cetinju.

Gošović: Zašto na radni dan?

Gošović je kao posebno problematičnu naveo odluku Vujanovića da se izbori održe u subotu, na radni dan. “Zaista će biti neophodno da predsjednik države upozna javnost o razlozima koji su ga opredijelili da raspiše izbore tog dane, a ne u nedjelju.

Ukoliko izostane to obrazloženje stvaraće nepovjerenje u izborni proces. Ne postoje neki posebni razlozi, a koliko znam tada nije ni neki vjerski praznik. To stvara bojazan da nekome ko, na primjer, radi u drugom gradu neće biti omogućeno da glasa”, kazao je Gošović.

Vujanović je ranije, u nekoliko navrta, mijenjao datum izbora za dan ili nekoliko dana unazad u odnosu na one termine koje su “Vijesti” objavile na osnovu izvora iz DPS-a ili na osnovu proste računice.

“Vijesti” su prije nekoliko dana objavile da je 17. novembar jedini mogući datum kada se istovremeno mogu održati izbori u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju, računajući da je racionalnije da se oni održe u nedjelju, nego u subotu.

Vujanović je prošle godine morao da mijenja datum lokalnih izbora u Tivtu, nakon što ga je SDP, a kasnije i ostale partije, upozorile da ih je zakazao na katolički Uskrs.

(vijesti.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.