Završena posjeta reisu-l-uleme Kavazovića Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

0
6

njemacka-posjeta-reisu-l-uleme-kavazovicaNjemačka – Jučer je završena posjeta reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), nakon čega se delegacija Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine vratila u Sarajevo.

Na prijedlog reisu-l-uleme na završnom sastanku sa imamima usvojeni su Zaključci u kojima se podržava Platforma Mešihata IZBNJ, a kojom se rad ove zajednice izdiže na viši nivo. Izgradnja organizacione strukture i unaprijeđenje djelovanja IZBNJ zasnivat će se na ponuđenoj Platformi, ističe se u saopćenju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Delegacija Islamske Zajednice u BiH predvođena reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, jučer je završila svoju petodnevnu službenu posjetu Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Nakon sastanka sa predstavnicima džemata u Bayernu, zajedničke džume u Ulmu, sjednice Mešihata u Wiesbadenu, sjednice Sabora IZBNJ u Frankfurtu, obilježavanja jubileja 30 godina džemata u Kamp-Lintfortu, reisu-l-ulema se jučer u gradu Maintal susreo i sa imamima IZBNJ.

Susret imama sa reisu-l-ulemom otvorio je muftija Pašo ef. Fetić. Čestitajući najprije Dan državnosti BiH on je istakao moto pod kojim se odvija ovaj susret, «Imam između misije i profesije», a potom je podnio izvještaj o vjerskom životu na području rada i djelovanja IZBNJ. Nakon muftije, imamima se obratio predsjednik Mešihata IZBNJ Edin Atlagić, naglasivši da je uloga imama u našoj zajednici od najvećeg značaja. Atlagić je također naveo da položaj imama nije posve zadovoljavajući i da ne odgovara njemačkim standardima, te je izrazio spremnost da svoje sposobnosti, trud i znanje iskoristi za popravljanje cjelokupne situacije u IZBNJ, a posebno materijalno-pravnog položaja imama.

U svom uvodnom izlaganju reisu-l-ulema ef. Kavazović je govorio najviše o značaju i ulozi imama u očuvanju našeg duhovnog i kulturnog identiteta, ističući da je imam taj koji ne samo da druge podučava, nego i neko ko bi trebao svojim životom da potvrdi ono čemu poziva.

njemacka-posjeta-reisu-l-uleme-kavazovica4

“Bošnjaci, iako razasuti po svijetu i nedovoljno zbrinuti, grade mesdžide, u njima se okupljaju i iz njih djeluju. Naša Islamska zajednica na ovom prostoru vrlo je mlada. Stara je tek dvadesetak godina. To za instituciju nije ništa. Međutim vi ste ipak puno uradili. Hvala vam za to. Najbitnija pitanja koja želim od vas danas čuti je kako da naš rad na ovim prostorima još bolje organizujemo i našu misiju unaprijedimo. Kako da zajedno idemo naprijed. I želim vam odmah kazati, ono što sam rekao i na Saboru IZBNJ, put kojim treba da zajedno idemo je u Platformi koju nam je predstavio predsjednik Atlagić. Ona je najbolja osnova za naš budući rad”, rekao je između ostalog Husein ef. Kavazović.

njemacka-posjeta-reisu-l-uleme-kavazovica2

U svom izlaganju dr. Amir Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetneslužbe IZ u BiH posebno je elaborirao tri faktora koji određuju savremenu organizaciju: ljudski potencijal – mreža odnosa među ljudima, društveni kapital i ekonomska snaga.

Mirsad ef. Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu IZ u BiH, pozvao je imame da Rijasetov Ured za bošnjačku dijasporu koriste kao vlastiti servis.

Obrativši se ponovno imamima, reisu-l-ulema Kavazović je istakao:“Naš rad i djelovanje treba da se odvija pod kur’anskim motom: “O vjernici, brinite se o sebi”. Studiozno, ozbiljno i postupno rješavajmo pitanja i probleme. Platforma rada koju je jučer na Saboru IZBNJ predstavio predsjednik Atlagić dobra je i realna polazna osnova za budući rad. Danas sam predlagao da je uzmemo i ponesemo sa sobom u Bosnu, kako bismo je tamo primijenili. Pozivam vas da gradite međusobno povjerenje kao i povjerenje imama u džematu. Iskoristite vlastite snage u rješavanju svih vaših pitanja. Mi ćemo vam u tome pomoći. Ali, u vašim rukama je ključ”, riječi su reisu-l-uleme Kavazovića.

njemacka-posjeta-reisu-l-uleme-kavazovica3

Na prijedlog reisu-l-uleme jednoglasno su usvojeni Zaključci:

1. Podržava se platforma Mešihata IZBNJ kojom se rad IZBNJ izdiže na viši nivo. Dalja izgradnja organizacione strukture i unaprijeđenje djelovanja IZBNJ zasnivat će se na ponuđenoj platformi.

2. Službe Mešihata IZBNJ će u narednom periodu sastati sa nadležnim službama Rijaseta IZ u BiH i razmotriti pitanja raspodjele sredstava zekata i sadekatu-l-fitra.

3. Mešihat će najmanje jedanput godišnje u saradnji sa Rijasetom IZ u BiH organizirati stručne seminare za imame sa područja IZBNJ.

4. Podržava se ideja o evropskom muftiji za Bošnjake.

(RIjaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.