Zatvaraju banke nakon što su ispumpali novac Pazarcima

0
18

Cyprus Financial Crisis

Novi Pazar – Profesor na Departmanu za ekonomske nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru Borislav Radević smatra da je glavni razlog učestalog zatvaranja pojedinih banaka u ovom gradu pad privredne aktivnosti i nemogućnost naplate kredita.

U Novom Pazaru su u posljednjih šest mjeseci zatvorene ekspoziture Pro Credit, Alfa i EFG banke, a nešto ranije grad je napustila i OTP banka.

Radević je  rekao da je teška situacija u cijeloj zemlji uopšte uticala na loše poslovanje banaka i da smanjena privredna aktivnost dovodi do smanjenja kreditne aktivnosti.

“U Novom Pazaru se organizacije koje dobro posluju mogu nabrojati na prste jedne ruke, a ako bi hteli da analiziramo kad će neki kredit biti vraćen dolazimo do još većih poteškoća”, rekao je Radević.

On je dodao da sve banke dolaze na određena područja da prikupe depozite, iz kojih jedan dio plasiraju privredi, a drugi stanovništvu.

“Sa smanjenjem depozitnog potencijala, koji je osnov bankarskog poslovanja, smanjuje se i mogućnost za plasmane na određenim područjima a time i potreba za osnivanjem filijala koje treba da donose profit”, istakao je Radević.

On je dodao da je prema nekim podacima 2000. godine na području Srbije bilo oko 80 banaka, 2005. se taj broj smanjio na 40, dok ih danas ima oko 27.

(radio 100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.