30. Januar 2011

Novi Pazar – Povodom pristiglog zahtjeva Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da demantira navode iz saopćenja o malteretiranju i zastrašivanju bošnjačke djece u sandžačkim osnovnim i srednjim školama koji se odnose na profesora fizike u novopazarskoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ Veroljuba Staševića, dajemo na uvid izjavu učenika koji je izvor ovoj informaciji:

Oni Srbi nastavnici što su pravolsavni oni su vikali da mora da se dođe, i razredni. Ovi što su muslimani rekli su ne mora uopšte da se dođe. Razredni je reko da da neopravdane ko ne dođe. Ko beše razredni? Veroljub. A prezime? Stašević. Škola? Rifat Burdžević Tršo.

Bošnjačka kulturna zajednica daje na uvid, također, i audio snimak ovog razgovora. Čudi nas neprofesionalizam i pristrasnost školske uprave koja bespravno štiti Staševića umjesto da istog pozove na odgovornost i pokrene disciplinski postupak protiv njega. Ukoliko školska uprava i dalje ima sumnji u vjerodostojnost naših navoda, spremni smo iste braniti pred pravosudnim i drugim organima. Ali isto tako, očekujemo profesionalizam i odgovorno ponašanje direktora Zukovića koji potpisuje zahtjev za demantij.

Prema našim saznanjima, prozvani nastavnik je kandidat za budućeg direktora škole Rifat Burdžović Tršo“. Ukoliko i poslije ovakvog incidenta Stašević postane rukovidlac škole sa 90% polaznika bošnjačke nacionalnosti, to će biti još jedna u nizu dokaza da se i dalje kontinuirano sprovodi tiha asimilacija Bošnjaka kroz srbijan ski obrazovni sistem.

Izvor: BKZ.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles