Zašto Prizren nije čistiji?

0
11

Kosovo – Od oko 18.000 klijenata, koliko ima Ekoregion u Prizrenu, usluge sakupljanja smeća plaća oko polovinu njih. To nije dovoljno za normalno funkcionisanje preduzeća koje se suočava i sa starom i dotrajalom mehanizacijom.

Prizren je mnogo čistiji nego što je to bio do prije 10-ak godina, ali na tome treba još dosta da se radi, jedinstveni je stav stanovnika ovog grada, ali i putnika namernika koji ovde dolaze raznim povodom. Smeće se, naročito, u večernjim satima može vidjeti i na glavnim ulicama. Milazim Çovanaj, jedan od menedžera Ekoregiona koje se do nedavno zvalo “Higijena” kaže da ni on nije zadovoljan, ali da je jedan od razloga za to loša naplata njihovih usluga.

“Stanje naplate iznosi oko 51 odsto. Vlasnici preduzeća  placaju od 35- 40 odsto. To je tako zato sto mnogi lokale uzimaju pod zakup, nemaju toliku zaradu, često vrše zamjenu lokala pa im ističe ugovor o zakupu. Kod državnih institucija realizacija naplate iznosi između 70 i 80 procenata”, kaže Çovanaj pojašnjavajući da su njihovi klijenti 15.400 vlasnici domačinstava, 2440 lolala i 300 institucija, računajući i škole.

U Ekoregionu razumeju trenutnu finansiskju situaciju građana, ali napominju da i oni imaju svojih obaveza, kako prema zaposlenima, tako i onima od kojih nabavljaju gorivo, auto djelove i ostale potrepštine.

“Sa 51 procentom naplate je veoma teško preživeti. Najveći deo se koristi za naša lična primanja a tu su i druge obaveze računajuci i one prema državi. Tu su dobavljači nafte i autodjelova. Bez toga mi smo blokirani, grad je nekada zbog toga prljaviji a naši klijenti ne izmiruju svoje obaveze. Sve je dakle povezano jedno sa drugim”.

Sa druge strane količina smeća se povećava iz godine u godinu. Primjera radi na regionalnu deponiju kod Ljandovice dopremi se mjesečno oko 2350 tona smeća.

“Mi smo obavezni da plaćamo 6,10 centi po toni smeća zaposlenima u deponiji, u suprotnom ne možemo da tamo odnosimo smeće. Kada se tome dodaju obaveze prema dobavljačima autodjelova i nafte, loša naplata i plus loša dotrajala i neadekvatna mehaniziacija koju posjedujemo, onda se donekle moze steči slika naše situcije sa jedne i čistoća u gradu sa druge strane”, završava Çovanaj.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.