13. Septembar 2011

Sandžak PRESS – Narodno vijeće Sandžaka je postojalo u vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata na čelu sa Rifatom Buredževićem Tršom. Ono je predstavljalo u to vrijeme vrhovnu političko-vojnu vlast u Sandžaku. Nasilno je ukinuta poslije ubistva Rifata Burdževića Trše.  Zašto se to Vijeće danas obnavlja? Odgovor se nalazi u Deklaraciji o diskriminaciji koju je donio Svebošnjački sabor Sandžaka.

D  E K  L  A R  A  C I  J  A

O DISKRIMINACIJI U SANDŽAKU

I

Diskriminacija u Sandžaku prisutna je u svim sferama života u formi državnog terora.

II

Režimska agresija na Islamsku zajednicu organizirana je sa ciljem urušavanja osnovnog stožera opstanka Bošnjaka u Sandžaku.

III

Napad na islamsku vjeronauku od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete sprovodi se sa ciljem pravoslavizacije muslimanske djece.

Od Mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o vjerskoj validnosti vjeronauke u postojećim okolnostima. Djelovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske vjeronauke neprijateljski je čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda.

IV

Vakufska imovina, posebno zemljište, svetinja su i osnov očuvanja duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka Sandžaka.

V

Osporavanje legaliteta Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane režima sastavni je dio režimskog programa sa ciljem slabljenja i eliminacije bošnjačkog utjecaja i postojanja u Sandžaku. Zato dajemo punu podršku rukovodstvu BNV na putu očuvanja i afirmacije bošnjačkih nacionalnih vrijednosti.

VI

Opstrukcija akreditacije Internacionalnog univerziteta ima za cilj vraćanje bošnjačke djece i omladine u mrak neznanja sa ciljem daljeg porobljavanja pojedinačne i kolektivne svijesti. Internacionalni univerzitet predstavlja glavni stub slobode i razvoja na području Sandžaka.

VII

Diskriminacija nad Bošnjacima kroz politiku zapošljavanja u državnim organima i javnim ustanovama na stepenu je brutalnosti i bezobzirnosti bez presedana, što predstavlja poruku nepoželjnosti bošnjačkog naroda u Srbiji.

VIII

Privredna diskriminacija u Sandžaku obuhvata sve građane bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Do promjene ovog stanja solidarnost i humanost među građanima neminovni je način preživljavanja.

IX

Brutalne kampanje prorežimskih političkih organizacija i medija u Sandžaku imaju za cilj izazivanje straha kod građana kako bi se malobrojna grupa podanika režima uvećala.

X

Od nedležnih međunarodnih institucija tražimo da hitno poduzmu mjere zaštite građana Sandžaka od diskriminacije.

XI

Ukoliko režim hitno ne promijeni ponašanje, nužno je pripremiti građane na opću građansku neposlušnost i masovne proteste.

XII

Od Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti tražimo da pristupi izradi programa nacionalnog opstanka bošnjačkog naroda.

Autor: Rifat Halilagić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles