Zašto je bolje da imate više djece?,

0
3

pictures-2012_january-Kompjuter_Dijete_969997443Oni se uče kako da rade kao tim i poštuju tuđe ideje, kako pravilno da riješe razmirice i pregovaraju, te šta znači nekoga voljeti i zauzeti se za sebe u ključnim situacijama.

Kako oprostiti onima koje volimo ili kako se izboriti za sebe, djeca uče od svoje braće i sestara. U raznoraznim situacijama koje im život donosi, oni nauče kako da se nose s ljutnjom, grižom savjesti, srećom i tugom, objasnio je američki psiholog dr. Džejms G. Velborn.

KAKO VOLJETI
Braća i sestre međusobno mogu da se nauče šta znači voljeti, a šta biti voljen. Međutim da bi oni znali šta to tačno znači, roditelji treba da im pokažu kako su zagrljaji i nježnost sastavni dio njihove porodice. Tako će naučiti da se međusobno poštuju i štite ono do čega im je stalo.

TIMSKI RAD
Djeca ne mogu da biraju brata ili sestru, ali svejedno treba da sarađuju. Da biste ih naučili timskom radu, podijelite im zadatke koje da bi uspjeli treba da obave zajedno. Ako se bune i protestuju, zadajte im još više zadataka. Na kraju će shvatiti da zajedničkim radom mogu daleko da doguraju, dodao je dr. Velborn.

KAKO BITI TOLERANTAN PREMA DRUGIMA
U djetinjstvu starija braća većinom izbjegavaju mlađu, ali već ih odmalena treba naučiti toleranciji. Iako im se njihov mlađi brat ili sestra čine drugačijim i nezanimljivim, napomenite da takvo ponašanje nećete tolerisati. Najlakši način da to postignete jeste da ih pohvalite dok pričaju o školi. Dajte im do znanja da vas jako raduje što je vaše starije dijete odvojilo vreme za mlađe i pokazalo mu gradivo te da je to jedan od zadataka starije braće.

PRAVILNO SVAĐANJE
Svađe su sasvim uobičajeni dio djetinjstva, ali najbitnije je da na vrijeme nauče civilizovano da ih rješavaju. Nemojte im prepuštati svađe, jer bi one mogle da prerastu u pravu anarhiju već ih umjesto toga okupite i pokažite kako da se nose s novonastalom situacijom. Nakon što se im to objasnili, pustite ih neka probaju sami da riješe sukob. Takva praksa će im dobro doći i ubuduće jer sitnih razmirica zasigurno neće nedostajati.

KO JE VOĐA, A KO SLJEDBENIK
U partnerskom odnosu kao što je to kod braća i sestara, uvijek se neko nameće kao vođa, dok je drugi sljedbenik. Ipak kod takvog odnosa treba pripaziti da se odnos ne pretvori u tiraniju. Odvojite vrijeme i svojoj djeci objasnite da uloge treba da se mijenjaju odnosno da je ponekad jedan od njih vođa, a drugi slijedi, dok je situacija sljedeći put obrnuta.

KAKO SE ZAUZETI ZA SEBE
Djeca se međusobno uče kako da budu odrješiti i ne popuštaju u određenim situacijama što će im pomoći kasnije u životu kada će morati da se zauzmu za sebe. Napravite vježbu s njima i ohrabrite ih da se odupru jedno drugome. Naime, u većini takvih odnosa uvijek je jedan povodljiviji od drugog, pa ga treba naučiti kako reći ne.

VJEŠTINA PREGOVARANJA
Još je jedno ponašanje specifično za braću, a to je da uvijek žele ono što drugi ima. Umjesto da mole ili to zahtjevaju, naučite ih kako uspješno pregovarati. Tako na primjer mogu napraviti dogovor ako pozajme nešto, zauzvrat će onome od koga su to isto pozajmili sređivati krevet sedmicu dana. Tako će naučiti da ništa u životu nije besplatno već se za to treba pošteno potruditi, napomenuo je doktor Velborn.

(haber.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.