Zašto i kome smeta dr. Mustafa Cerić?

21
17
Dr. Cerić je slobodan građanin Bosne i Hercegovine, a povrh svega, zbog očajne, teške, bezidejne i rastrojene političke scene u Bosni i Hercegovini, a naročito na bošnjačkoj političkoj ravni, kao nezavisni kandidat ima demokratsko ljudsko pravo da ponudi svoje ideje i znanje. Hoće li one biti prihvaćene ili odbijene to će odlučiti građani ove zemlje.
Mr. Mirsen Kovač

U posljednje vrijeme naša scena je šokirana najavom i formalnom kandidaturom dr. Mustafe Cerća za poziciju bošnjačkog člana u Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komentari poslenika javne riječi kreću se od podrške do osporavanja.

I jedni i drugi stavovi su legitimni, no jedan uslov je nužan, a on je da se tvrdnje podastiru argumentima. 

Jer, kada argumenata nedostaje, onda javni prostor obiluje poluistinama, floskulama, neutemeljenim generalizacijama, pa čak i predrasudama. Neki su istaknuti intelektualci u našoj zemlji Cerićevu samu kandidaturu uporedili sa slučajem svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija. 

“Na putu smo, nastavi li vrli reis istim tempom, da dobijemo svoga, bosanskohercegovačkog Mursija. Nedostaju mu samo još Muslimanska braća – a utemelji li i njih, što ne treba isključivati, daleko nismo ni od Egipta pred najnovije klanje,” izjavljuje u svom komentaru profesor Slavo Kukić koji je i sam (gle čuda!) najavljivao svoju kandidaturu. 

Ugledni akademik Esad Duraković, s druge strane, tvrdi kako ovaj čin vodi dezorijentaciji Bošnjaka te da on nanosi “sudbinski ozbiljnu devastaciju bošnjačkog političkog bića i religijskog integriteta”. 

Upravo da bismo demokratskom činu (izborima) pristupili demokratski, smatram da je nužno poštivanje svačijeg stava, ali također je bitno iznijeti činjenice i argumente, a ne gađati se floskulama i nesuvislim i neutemeljenim projekcijama. 

Demokratija svakome daje neotuđivo aktivno i pasivno biračko pravo pa tako i bivšem “kleriku” – da bira i bude biran. Na kraju krajeva, čisto redovnički ili svećenički status (pa i sami termin klerik) nije priznat i naglašen kao izdvajajući/ograničavajući u tradiciji islama. Uopće. 

Bez obzira na eventualni uspjeh ili poraz kandidata na izborima za funkciju za koju se kandidirao, o čemu će naposljetku svoje mišljenje dati slobodni građani ove zemlje, pokušaj svakog medijskog lična i diskreditacije kandidata samo na osnovama činjenice da je neko dvadeset godina predvodio vjersku zajednicu, odudaraju od svakog demokratskog diskursa. 

A argumenti koji se u tom poduhvatu podastiru više liče na napuhane idološke i demagoške konstrukcije koje obmanjuju i čine štetu osnovnim postulatima demokratskih tradicija i praksi. Mnogo korisnije bi od protivnika Cerićeve kandidature bilo čuti argumente koji će osporavati njegove lične i profesionalne kompetencije i postignuća. 

Tek takva kritika i osporavanje imaju smisla, ako govorimo o demokratiji. Jedini relevantan stav, da upotrijebimo termin akademika Durakovića, o “vjerskoj auri” dr. Cerića dao je aktuelni najviši vjerski autoritet Bošnjaka reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. On je unatoč personalnoj rezervi ipak iznio principijelan stav Islamske zajednice koja nema svoga favorita i koja će u izbornom procesu svoje objekte i prostore zadržati za sebe i onemogućiti svaku političku promociju. 

Ipak, kod nas se uvijek nađu “veći katolici od Pape” pa onda svojim opservacijama pokušavaju dodatno narušiti demokratsku klimu. Upravo ovakav trend u našem društvu, kada se jednom slobodnom građaninu u demokratskom društvu osporava utrka i prije nego što je počela, izaziva potrebu da se podastru argumenti koji se oslanjaju na demokratske akreditive. 

Dr. Mustafa Cerić je skoro dvadeset godina uspješno vodio Islamsku zajednicu. Neki će to s pravom osporavati, ali da krenemo redom: 

Zatekao ju je devastiranu u ratnom periodu, sa znatno razorenom administracijom i stalno narastajućim razaranjem koje će na koncu iznositi: 614 potpuno srušenih džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. 

Na dan njegovog razduženja Islamska zajednica je imala obnovljene 452 džamije i izgrađenih novih 367. Dakle, više od 80 procenata srušenih i oštećenih džamija je obnovljeno. Uz to, ova institucija je u toku mandata dr. Cerića otvorila niz obrazovnih srednjih i visokih škola, organiaciono doživjela veliki razvoj, a danas školuje hiljade učenika i studenata. Na kraju svoga mandata on je organizaciju koju je preuzeo sa bukvalno praznim računom ostavio solventnijom od mnogih državnih institucija koje novac dobijaju izravno od poreza građana ove zemlje. 

Dr. Cerić je prvi reisu-l-ulema u povijesti Islamske zajednice koji je u jednoj krajnje korektnoj i “demokratskoj” proceduri predao ovlasti i razdužio se obaveza i poslova u zajednici iskoristivši pravo ranog penzionisanja. 

Do slučaja dr. Cerića poglavari IZ su sa funkcija ispraćani na groblja ili su odlazili zbog propadanja političkih sistema i država. Dr. Cerić je funkciju koju je obnašao izdigao na najviši međunarodni nivo. 

Uvjeriće se u to svako ko prisustvuje bilo kojem značajnijem međureligijskom skupu u svijetu. Dr. Cerić je priznat i pozvan i na drugim najvažnijim ekonomskim i političkim forumima današnjice od Davosa do Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Carneige vijeća za etiku u međunarodnim odnosima, UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama, Svjetske konferencije religija za mir (WCRP), Svjetskog savjeta za mirovne studije UNESCO-a, i mnogih drugih.

Dr. Cerić je dobitnik najvećih svjetskih priznanja i nagrada: od UNESCO-ve mirovne nagrade “Felix Houphouet-Boigny” iz 2003., preko nagrade Theodor-Heuss fondacije, Nagrade za životno djelo od strane Asocijacije muslimanskih učenjaka društvenih nauka Velike Britanije, nagrade Eugen-Biser fondacije iz Njemačke, nagrade i ordena jordanskog kralja Abdullaha II, do nagrade za mir Fondacije “Ducci” iz Italije. 

Jedina adresa s koje dr. Cerić nije dobio nikakvo značajnije priznanje ili nagradu za svoj dugotrajni rad i doprinos jeste Bosna i Hercegovina. 

Dr. Cerić u personalnom kapacitetu je uspio spojiti znanja i iskustva Istoka i Zapada. Svršenik je najstarijeg univerziteta na svijetu, čuvenog Al-Azhara u Kairu, a doktorat je stekao na jednom od najprestižnijihuniverziteta današnjice – University of Chicago. Govori, piše i, što je veoma važno, izrazito elokventno prezentira svoje stavove i ideje na dva najvažnija svjetska jezika današnjice, engleskom i arapskom. K tome, njegove misli i ideje aktivno se danas citiraju u najrelevantnijim djelima svjetskih autora. 

Dr. Cerić je prvi muslimanski lider koji je posjetio zgarište Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i ukazao na potrebu borbe protiv svjetskog terorizma. Uz to, dr. Cerić je prvi muslimanski lider koji je predvodio muslimansku delegaciju u historijskom susretu s Papom i dijalogu s Vatikanom. Također, dr. Cerić je pokretač slične inicijative otvaranja muslimansko-jevrejskog dijaloga kroz i priznat je sugovornik od strane Svjetskog jevrejskog kongresa. Već dugi niz godina međunarodna publikacija “Top 500 najutjecajnijih ličnosti muslimanskog svijeta” dr. Cerića svrstava u listu 50 najutjecajnijih lidera. 

Dr. Cerić je autor Deklaracije evropskih muslimana koja je uveliko pomogla muslimanskim zajednicama u Evropi da se suoče sa porastom anti-muslimanskog sentimenta nakon bombaških napada u Madridu (2004) i Londonu (2005). Također, dr. Cerić je ključni akter iniciranja i donošenja Evropske rezolucije o genocidu u Srebrenici, a svojim ličnim angažmanom je najzaslužniji da danas postoji Memorijalni centar 

Potočari upravo u Potočarima u Srebrenici. Dr. Cerić je idejni začetnik simbola “Cvijet Srebrenice” kojeg danas na svojim reverima nose najvažnije ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života svijeta.

Dr. Cerić je najviše napadani i osporavani lider u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine i unatoč bestijalnosti napada i optužbi, snagom svojih pluralističkih uvjerenja i demokratske orijentacije nikada nije posegnuo za mjerama suzbijanja drugačijeg mišljenja ili stava kako unutar Islamske zajednice tako i izvan nje.

Dr. Cerić je dokazani patriota, demokrata i domoljub koji nije prihvatao nepravde koje se na lažnim premisama i uz lažna obrazloženja plasiraju protiv njegove države i njegovog naroda. Otvoreno i javno je dizao glas protiv svake vrste diskriminacije, posebice one koja udara na temeljna ljudska prava, slobodu djelovanja i mišljenja. 

Dr. Cerić je javno dizao glas protiv svakog nasrtaja na državnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i na atake koji su dugi niz godina dolazili sa raznih adresa. Također je konstantno kritikovao odstupanja domaćih političara i upozoravao na opasnosti od korupcije i kriminala.

I na posljetku. Dr. Cerić je slobodan građanin Bosne i Hercegovine, te upravo zbog svega gore kazanog, a povrh svega, zbog očajne, teške, bezidejne i rastrojene političke scene u Bosni i Hercegovini, a naročito na bošnjačkoj političkoj ravni, kao nezavisni kandidat ima demokratsko ljudsko pravo da ponudi svoje ideje i znanje. Hoće li one biti prihvaćene ili odbijene to će odlučiti građani ove zemlje.

Kažu da je demokratiju u najkraćem definirao američki predsjednik Abraham Lincoln (1809-1865) riječima da je ona “government of the people, by the people, for the people”. U prijevodu ova definicija demokratije glasi: “Vladavina narodom, od strane naroda, za narod.” 

Stoga, u ovakvoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini dobrodošao je svaki kandidat koji će ponuditi realan program i doprinos da se stanje promijeni i da vlast ljudi nad ljudima učini njenom ključnom demokratskom odrednicom: da ona bude u interesu ljudi.

(Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva)

Autor: mr. Mirnes Kovač


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

21 KOMENTARI

 1. O Bosnjaci ,dodzite k sebi urazumite se nas moze najbolje prestavljati lice Koje je vjerski visoko obrazovano.Visokog morala poput Dr. Cerica,Muftije Zukorlica i njima slicni druga Vrsta podleze i najmanjoj kusnji.
  O ljudi, Mi smo Vas stvorili od jednog oca ,Adema i majke Have i podijelili smo Vas na narode i plemena da se upoznajete i pomazete ,a ne da se mrzite i jedni druge napadate tlacite.Hudzurat 13.

  0

  0
 2. Olivera, jesi li ti njegova advokatica?
  Ne nego nek postave onog spodobu Dodika…
  Smeta vam Ceric sto jedini ima hrabrosti da vam kaze da ste genocidna nacija.Navikli ste na onu hijenu Radoncica da vam igra kako svirate.
  Ti kad si toliko tolerantna sto ne nauci one tvoje vodje da ne ubijaju neduzne, pa sada njih 85% pate od ratnog sindroma I ubijaju svoje porodice.

  0

  0
  • Muradif živi u BiH, on bolje zna od tebe prilike u svojoj državi. Većina bošnjačkog naroda kao i njegova inteligencija nisu za Cerića. To će se i videti u oktobru.

   0

   0
   • Ti kao srpkinja znas sta misle BOSNJACI? Smijesno. Jos malo ces da nam kazes sta da radimo. Vodi brigu za tvog Genocidski narod i pusti nas Bosnjaci da se izmedju nas dogovorimo.HVALA

    0

    0
   • Evo oboje znamo šta na primer misli Muradif iz Živinica. A on nije usamljen. Ovde ne treba da solite pamet Bošnjačkom narodu u BiH vi iz Sandžaka i dijaspore. Oni biraju svog predstavnika.

    0

    0
   • Podizanje svjesti naroda je globalno pravo Olivera. Mislim da i ti poput tvoje imenjakinje princeze Olivere u svojoj podsvjesti zudis za Islamom. Imam utisak da ti veoma prijaju kontakti sa sandyackom muskom stranom i da bi trebala da uzmes u obzir i to da svoju duhovnost prosiris i rodis i vaspitas kojeg muslimana…mislim da ce ti to prosiriti horizonte. Ponekad si i manipulativna na portalu…ali simptomi ukazuju da se ustvari pripremas na brak sa sandzaklijom i da trazis uputstva. Svjest boshnjaka je jos u fayi evolucije Olivera…a ti si nam bas od koristi svojim komentarima.

    0

    0
   • Samire, slažem se da je svest kako Bošnjaka, tako i drugih naroda u okruženju u fazi evolucije, ali kod izvesnog broja musafira je i u fazi revolucije. Ovde se mogu uočiti različite struje u mišljenju, ali me najviše fascinira netolerancija i isključivost kod nekih. Ko je umeren, tog ismevaju, vređaju, deklarišu za izdajnika itd. Ako se javi neko iz srpskog korpusa dajući svoje mišljenje na neki događaj, retko kad je pobijen argumentima. Mene su naprimer X puta terali, u stilu šta ću ja tu, nije mi tu mesto, nazivali plaćenikom, a o pogrdama neću ni da pišem. A ne shvataju da je baš dobro što možeš čuti i nekog iza plota.Koliko sam mogla da zaključim na ovom sajtu se javljaju ljudi iz SAD, iz zapadne Evrope, cele BiH, CG. Pa zašto bi onda bio problem da se javi i neko iz Srbije, a nije nastanjen u Sandžaku. Zato mi je tvoja konstatacija da sam od koristi sa svojim komentarima, najbolje što sam danas čula, a nadam se i ne poslednje, jer se nadam i Đokovićevoj pobedi na RG. Pozdrav.

    0

    0
   • …..uz propratno objasnjenje:
    Bradata zena iz sumadije sopstvenim primjerom svjedoci evoluciju!
    🙂 🙂 🙂

    0

    0
   • Oliva, ti si u mene zaljubljena!
    Evo testiraj se:
    Sta je Ljubav?

    Da li te srce boli, i sve se u tebi lomi, kad je on tuzan?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li te privlace drugi, ali ipak ostajes sa njim, bez trunke pokajanja?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li prihvatas njegove greske samo zato jer su one deo njega?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li zaplaces zbog njegovog bola, mada ga on dobro podnosi, jer je jak?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li on oseca tvoje srce, i DIRA TE DUBOKO U DUSU, TAKO DA TE BOLI JAKO?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li si sa njim zbog te slepe, neshvatljive mesavine bola, srece i uzivanja, koja te privlaci k njemu, i cvrsto te drzi?
    – Da, to je Ljubav.
    Da li bi mu dala svoje srce, svoj zivot?
    – Da, to je Ljubav.
    Onda, zasto, zasto volimo kad je Ljubav tako BOLNA, i predstavlja takvo MUCENJE?
    Zasto u svojim zivotima svi tragamo za Ljubavlju? Za tom boli i agonijom? Tim mucenjem, koje nas RAZARA?
    Zasto?
    Zato sto je to LJUBAV.

    0

    0
   • Baterije su ti pri kraju Oliva!
    Nadam se da uvidjas do koje mjere cetnistvo obogaljuje!
    I duhovno i intelektualno!
    Srbi, bre, srpski, crkvu bre, cvarci bre…tuc, muc…..
    i na kraju kvrc!
    Ostavljajuci po strani tvog oca o kome “zahvaljujuci” tebi imam posredna saznanja i kome ide na dusu tvoje cetnistvo, zeleo bih da ti nesto kazem o srbijanskim partizanskim prvoborcima i “prvoborcima”.
    Do kraja 1944. godine u srbiji je tek par desetina hiljada partizana, da bi se januara 1945. godine kada je bilo jasno da Hitler i njegove cetnicke sluge gube rat, ta brojka volsebno uvecala na par stotina hiljada!!
    Isto, ali u suprotnom pravcu, se desilo 1990. godine kada je fasisticka JNA preko noci mutirala u najvecu teroristicku organizaciju koju je svijet ikada vidjeo tako sto su “komunisti” preko noci zvjezdu petokraku zamjenili kokardom!
    Takvi su “prvoborci” na celu sa Djurom Pucarem 6. aprila 1945. godine ” oslobadjali” Sarajevo, bez obzira sto ga je 5. aprila vec oslobodila 16. muslimanska brigada.
    Vladimir Peric koga Bosnjaci i danas slave je zloglasnoj OZNI predao spisak 7000 “narodnih neprijatelja”. Na osnovu njega je poklan ostatak bosnjacke elite pretekao ispred cetnicke kame.
    Slicno se desilo u Novom Pazaru na Hadzetu kada su “prvoborci” kojima je na uvrnutom djelu subare jos uvijek stajala kokarda sudili Bosnjacima.
    Vecinski deo sumadinaca zaludjen ubitacnom propagandom svoje kvazipoliticke elite i SPC-SANU krugova masta da ce rasparcati BiH i stvoriti malu veliku srbiju.
    A to ce se desiti kad mis zakukurice!
    Hocu reci, krajnje je vrijeme da shvatite da je fasisticki projekat velike srbije koji je naneo ogromno zlo Bosnjacima historijski porazen.
    Mogu sumadinci vodjeni politickim iracionalnostima jos neko vrijeme usporavati opravak BiH, ali im je vec sada jasno da je ona vjecna!
    Poziv na kafu i dalje vazi Oliva!
    Ljubi te hugo!!

    0

    0
   • Hugo kvantitet ne mora da znači kvalitet. Moj stil nije da se udaljavam od teme, navodeći naširoko i nadugačko istine i poluistine, kao i insinuacije. Ne bavim se poput tebe kopiranjem raznih članaka sa interneta, kao što si mogao i da zaključiš. Za stanje baterija se varaš, troše se ali se i pune. A varaš se i kada me povezuješ sa Šumadijom, koju doživljavam kao deo Srbije, baš kao što je to i Sandžak.
    Moj otac je bio malo dete u toku II sv. rata, ali su zato njegov otac i najstariji brat bili prvoborci, nosioci spomenice. I poginuli u toku rata u borbama sa Italijanima, tako da ne sumnjaš da su slučajno ubijali Bošnjake.
    Obzirom da je uveliko noć, a sutra je radni dan, odoh na spavanje. Želim ti laku noć, lepo spavaj i ne sanjaj četnike. oni su više vaša paranoja, nego naša stvarnost.

    0

    0
   • Da, sigurno su “paranoja” sve one silovane žene, ubijena djeca i mučeni muškarci tokom rata…

    Sve kaljava “paranoja” četnička.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.