Zaštitnik građana nije dovoljno posjećen u Novom Pazaru

0
92

Novi Pazar – U republici Srbiji samo 10 gradova u svojim lokalnim bibliotekama ima kancelariju u kojoj elektronskim pristupom gradjani mogu razgovarati sa pravnicima kancelarije Zastitnika gradjana. Novi Pazar ima ovakvu kancelariju u prostorijama Narodne biblioteke Dositej Obradovic, koja radi dva puta nedjeljno, ponedjeljkom i utorkom u vremenskom periodu od 9 – 11 casova.

Zaštitnik građana, po pritužbi građana ili sopstvenoj inicijativi, u posebnom postupku provjerava da li je u radu organa uprave bilo ili ima propusta. Ako ih utvrdi,Zaštitnik građana traži od organa uprave da propuste ispravi i preporučuje način za to. Organ uprave mora obavestiti Zaštitnika o tome šta je uradio po preporuci i, ako nije, obrazložiti zašto.Osim pokretanja i vođenja postupka, Zaštitnik građana može da posreduje, daje savjete i mišljenja i utiče na unapređenje rada organa uprave i zaštite ljudskih sloboda i prava. Tako Zaštitnik građana djeluje preventivno (sprečava buduće slučajeve kršenja prava) i edukativno (obrazuje građane, ali i zaposlene u organima uprave o ljudskim pravima i njihovoj zaštiti).
Ako smatrate da ste u ostvarivanju prava oštećeni pošto organi uprave nisu korektno (ili uopšte nisu) primenili propise Republike Srbije i ako ste predhodno u odgovarajućem pravnom postupku pokušali a niste uspjeli da prava ostvarite  ili zaštitite pred nadležnim državnim organima, obratite se telefonom, mejlom ili pismom Zaštitniku građana ili dođite u naše prostorije. Ukoliko je problem na koji ukazujete u nadležnosti Zaštitnika građana, zaposleni u Stručnoj službi uputiće Vas kako da podnesete pritužbu. Ceo postupak za vas pred Zaštitnikom građana je besplatan.

Molimo Vas da obratite pažnju na to da Zaštitnik građana ne smije pružati besplatnu pravnu pomoć, pisati drugim organima u Vaše ime niti Vas zastupati. Ako, na osnovu podataka i okolnosti koje ste izneli u pritužbi, Zaštitnik građana ocijeni da je moguće da postoji propust u radu organa i organizacija koje vrše javna ovlašćenja, on će nepristrasno, u javnom interesu,  utvrditi sve činjenice i okolnosti  (i one koje Vam, možda, ne idu u prilog) i donijeti svoj sud o tome da li su vaša prava prekršena nečijim nesavesnim ili pogrešnim radom.Osim nekorektnosti u primjeni propisa države Zaštinik građana će s posebnom pažnjom ispitati i da li zaposleni u upravi pri ophođenju prema građanima poštuju pravila ponašanja koja karakterišu dobru upravu: poštovanje dostojanstva stranke etičnost, savesnost, stručnost, nepristrasnost i delotvornost.

Ukoliko smatrate da su Vam prava uskraćena Zaštitniku građana možete se obratiti pismenim ili usmenim podnošenjem pritužbe Službi Zaštitnika građana. Da bi Zaštinik uzeo pritužbu u razmatranje ona, po pravilu, ne smije biti anonimna. U proceduri postupanja po pritužbi Zaštinik građana pažljivo razmatra sve pribavljene dokaze i činjenice na osnovu kojih i utvrđuje opravdanost pritužbe. Ako u posebnom postupku utvrdi da je u radu organa uprave u konkretnom slučaju, po pritužbi građana, bilo ili ima propusta on će upozoriti nadležne organe i zatražiti od njih da propust isprave. Ukoliko organi uprave ne postupe po preporuci, Zaštinik građana prema odgovornima da preduzme mjere: obavesti javnost, Skupštinu i Vladu,preporuči utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca organa uprave.

Pored pritužbi građana, Zaštitnik može i po sopstvenoj incijativi da ispituje slučajeve kršenja prava građana  Savjetima i davanjem mišljenja Zaštinik djeluje preventivno na sprečavanju slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda i unaprđenju rada uprave. Građanima koji imaju pritužbe na rad Narodne skupštine, predsjednika Republike Srbije, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava Zaštinik građana ne može izaći u susret. Prema Ustavu i zakonu, Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad ovih organa. Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad: Predsjednika Republike, Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine, Ustavnog suda, Sudova i javnih tužilaštava. Budući da nije nadležan da kontroliše rad navedenih organa, Zaštitnik građana nije  u mogućnosti da postupa po vašim pritužbama koje se odnose na njihov rad. Zaštitnik građana (ombudsman) može, po Vašoj pritužbi ili po sopstvenoj incijativi, ispitati da li je neki organ uprave prema Vama postupao korektno (zakonito i pravilno) kada je primenjujući propise Republike Srbije odlučivao o Vašim pravima, obavezama ili na zakonu zasnovanim interesima, ili uticao na njih. Ako utvrdi propust, odnosno nepravilnost, ombudsman će zahtijevati da se greška ispravi i predložiti način za to. Zaštitnik će reagovati i ako su Vama, grupi kojoj po nečemu pripadate ili svim građanima ugrožena ili mogu biti ugrožena ljudske ili manjinske slobode i prava predviđena Ustavom i obavezujućim međunarodnim dokumentima.  Posebnu zaštitu ombudsmana uživaju djeca, osobe sa invaliditetom, lica lišena slobode, žene (u ostvarivanju principa ravnopravnosti polova) i pripadnici nacionalnih manjina u ostvarivanju dodatnih individualnih i kolektivnih prava. Od kontrole Zaštitnika građana izuzeti su Narodna skupština, predsjednik Republike Srbije, Vlada, Ustavni sud, sudovi i javna tužilaštva.

Izvor: Sandžak.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.