3. Septembar 2019

ZAŠTITA KULTURE BOŠNJAKA: „PIRINČE – INSTRUMENT KOJI NESTAJE“

Bošnjaci naseljeni u pešterskom kraju smatrali su da je zvuk iz svirale pirinča došao iz dženeta.

Sutra će u Domu kulture, u okviru programa namenjenih zaštiti kulturne baštine Bošnjaka, biti održan program pod nazivom „Pirinče – instrument koji nestaje“ u cilju popularizacije ovog drevnog instrumenta i sviranja na njemu. Planirano je da publici kroz dokumentarni film i mali koncert, bude predstavljen ovaj redak instrument koje je polako nestaje iz tradicije Bošnjaka pešterskog kraja.

Pirinče je mesingani instrument, vrsta svirale sa šest rupica na jednakoj udaljenosti i prstenovima na krajevima,što druge svirale često nemaju. Interesantan je po načinu sviranja jer narodni svirači ne uzimaju vazduh na usta nego na nos, tako su u stanju da satima sviraju bez prestanka. Bošnjaci naseljeni u pešterskom kraju i prema Kosovu, smatrali su da je zvuk iz pirinča došao iz dženeta.

Prema rečima Ibrahima Aličkovića, urednika za programe bošnjačke nacionalne manjine u Domu kulture, biće to prilika da posetiocima bude predstavljen i istoimeni projekat Kulturno-umetničkog društva mladih Novog Pazara. On se upravo odnosi na zaštitu instrumenta pirinče kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa Bošnjaka koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Sastojao se iz više aktivnosti od kojih posebno mesto zauzelo dokumentovanje ovog retkog instrumenta, dok su se ostale aktivnosti odnosile na obuku za izradu instrumenta pirinča, a potom i sviranja na njemu. Ukupno 25 polaznika od 16 do 60 godina obučeno da ovlada držanjem instrumenta, položajem usana pri sviranju, proizvođenjem zvuka, tehnikom disanja i sviranjem jednostavnih melodija.

Na kraju projekta štampana je brošura pod nazivom “Pirinče – instrument koji nestaje” koju će posetioci moći da dobiju po završetku projekcije filma i mini koncerta po melodijskim obrascima narodnih svirača.

Program počinje u 19 časova u maloj Sali Doma kulture.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles