6. April 2011

Sandžak PRESS – Gospodo muslimani,

Vi sa malim „i“ velikim „M“, vi Crnogorci muslimanske vjeroispovijesti sa malim „m“ i velikim „C“.

Recite slobodno, da svi znamo. Pa ovo je slobodna zemlja, slobodnih ljudi. Samo se vi izjasnite, olakšat ćete svima posao. Koliko vam je još primjera potrebno? Oni ce znati još koliko treba da nas pobiju, deportiraju ili namjeste slične slučajnosti, a mi ćemo unaprijed znati još koliko nas žrtve očekuje da bi ste se vi pameti dozvali.

No znajte, postoji jedna mala sitnica, kad nas te slučajnosti budu snalazile, vjerujte mi neće nas niko pitati jesmo li mi muslimani sa velikim „M“, Crnogorci-muslimani ili Bošnjaci. Ne nadajte se privilegiji. Bit će im dovoljno to sto pripadamo islamskoj vjeroispovijesti, drugu razliku neće tražiti.

A sramota je sto takvi ljudi zemljom hodaju. Eh da je volja njena, i ona bi se otvorila da ih proguta, kao sto i vi svakog dana knedlu gutate skrivajući istinu od sebe samih. Pa čega se bojite? Poniženja? Smrti? Zar postoji ista sto je gore od ne priznavanja sebe samih, od gubljenja dostojanstva ljudskog u strahu da ce nas neko nazvati pravim imenom? A eto vam primjera, bas u onim kojima nepravda je učinjena, pa pogledajte. Život izgubiše, ali sebe sačuvaše. I poslije toliko godina, zna se i zna ce se, ko i zašto nestade.

A možda bi najbolje bilo, da nikad nismo ni saznali. Danas to u Crnoj Gori i onako nije dobro znati. Jer sto vise znate, manje ste sretni, a vise svjesni koliko vas vrijeđaju I povrjedjuju. Zar danas pored svega ostalog, da se morate i sa tim nositi. Istina, lakše se predati. Trpjeti, šutjeti i umirati, onda i onako kako to njima odgovara.

Pa zar je moguće braco draga da dotle smo stigli? Ovakve se prilike vjekovima čekaju. A nama još uvijek, od naših ljudi, prijeti opasnost preslikavanja još jedne genracije koja ce šutjeti. Javite se molim vas, i onim sestrama i majkama, sto nesretne dan dočekaše da ovakvu vijest čuju. Utješite njih da ce doći bolje vrijeme, u kom ce pravda sama sebi mjesto naciniti. Pretrpite njihov pogled pun bola i prezira, i znat ćemo da ste od čelika skrojeni.

A evo vam uskoro i prilika da s ponosom istaknete na popisu ko ste, kojoj vjeri pripadate i kojim jezikom govorite. Samo razmislite da li je taj vas potpis i ovjera da ste saglasni s onim sto danas bijaše.

Autor: Sara Fetić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles