Zapošljavanje mladih u Užicu i etno turizam u Priboju – prva lokalna partnerstva u Srbiji

0
4

Priboj – Predstavnici lokalnih vlasti, NVO i preduzetnika Užica i Priboja, će 5. i 6. juna 2012. godine potpisati Sporazume o osnivanju lokalnih partnerstava, kako bi zajedno radili na otvaranju Centra za zapošljavanje i preduzetništvo mladih u Užicu i razvoju etno-turizma u Priboju.

Ovakva inicijativa i povezivanje tri različita sektora se po prvi put dešava u Srbiji. Privatni, javni i civilni sektor na različite načine sarađuju širom Srbije ali će potpisivanjem Sporazuma o lokalnom partnerstvu po prvi put biti deo jedinstvene platforme koja će zajedničkim snagama raditi na nekoj temi.

Čista i netaknuta priroda, ljepote pribojskih sela i lekovitost Pribojske banje predstavljaju veliki potencijal za ekonomski razvoj ovog kraja. Međutim ovi resursi se ne koriste u dovoljnoj mjeri a mogli bi da postanu zamajac socio-ekonomskog razvoja cijelog kraja. Kako bi na najefikasniji način pokrenuli ovu granu turizma, predstavnici pribojskih lokalnih vlasti, NVO i preduzetnici će 5. juna potpisati Sporazum o osnivanju prvog lokalnog partnerstva u Srbiji.

Ista stvar će se 6. juna desiti i u Užicu gdje su predstavnici ova tri sektora pokrenuli inicijativu za otvaranje Centra za zapošljavanje i preduzetništvo mladih grada Užica. Ovde će svi zainteresovani nezaposleni mladi ljudi Užica imati prilike da steknu nova znanja, iskustva i prakse koje su im potrebne za nalaženje i pokretanje sopstvenog posla.

Lokalno partnerstvo kao saradnja privatnog, javnog i civilnog sektora je evropski model koji pruža mogućnost široj društvenoj zajednici da se uključi i utiče na rešavanje brojnih problema na lokalnom nivou. Ovaj model je u EU dao odlične rezultate u pospešivanju socio-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica a sada će po prvi put biti praktično primenjivan u Srbiji.

Zato pozivamo sve zainteresovane da nam se 5. juna pridruže u Skupštini općine Priboj od 12:30 a 6. juna u Skupštini grada Užica od 11:00h i prisustvuju osnivanju prvih lokalnih partnerstava u Srbiji.

Lokalna partnerstva u Užicu, Priboju, Leskovcu, Pirotu i Babušnici pokrenuta su u okviru projekta “Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva” kog sprovode Građanske inicijative u partnerstvu sa Centrom nevladinih organizacija Slovenije (CNVOS) i Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS). Projekat finansira Evropska unija kroz Program podrške civilnom sektoru, a realizuje GOPA Consultants.

Više o lokalnom partnerstvu, primerima dobre prakse i aktivnostima pogledajte na: http://lokalnapartnerstvasr.blog.com/

Izvor: Naslovi.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.