Zaposleni master student ipak na budžetu

0
106

Novi Pazar – Zaposleni master studenti sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru ipak će se školovati na budžetu, prema odluci koju je pre nekoliko dana doneo rektor ove visokoobrazovne ustanove Ćemal Dolićanin.

Kako je radio Sto plus ranije izveštavao nekoliko master studenata nedavno je negodovalo jer su smatrali da ovaj univerzitet nije do kraja postupio po ulovima konkursa koji je bio raspisan početkom oktobra za ovu školsku godinu.

Studenti tvrde da univerzitet u konkursu nije naveo da će master studenti koji su u radnom odnosu sami plaćati školovanje, bez obzira na rezultate prijemnog ispita.

Oni su se žalili Ministarstvu prosvjete, gdje su podnijeli svu dokumentaciju koja potvrdjuje njihove tvrdnje da su prema rezultatima konačne rang liste ušli u one student koji će se školovati na budžetu, a ne samofinansirajući kako su to od njih tražili sa univerziteta, jer su u radnom odnosu.

Teo Taraniš, jedan od ovih studenata, koji je na rang listi za master studije ekonomije bio prvi, kaže da su se oni nakon što su na univerzitetu odbili njihove žalbe, obratili našem radiju i Minitarstvu prosvjete.

„Željeli smo da čujemo mišljenje sa više instance o tome kako je sproveden konkurs za master studije i da li je odluka univerziteta da zaposleni studenti sami plaćaju školarinu opravdana. Još uvijek nismo dobili odgovor od ministarstva, ali su nas prije nekoliko dana zvali sa univerziteta i saopštili nam da ćemo se odlukom rektora Dolićanina školovati o trošku budžeta. Ovo je prilika da mu se zahvalimo jer se zauzeo za rješavanje našeg problema, ali i vašem radiju koji je izveštavajući o ovome ukazao nadležnima na nepravdu. Na ovaj način je zadovoljena pravda, ali i naši interesi, a ovo je i prilika da ohrabrimo studente da traže svoja prava jer uvijek ima načina da se nadje kompromisno rešenje za sve interesne strane“, kažeTaraniš.

Na Državnom univerzitetu radiju Sto plus su potvrdili ovu informaciju.

Portparol univerzitata Biljana Dumić kaže da je rektor odobrio zahtjev studenata o oslobadjaju školarine, jer je imao u vidu dobre rezultate koje su oni ostvarili na prijemnom ispitu.

„Rektor je tu odluku doneo imajući u vidu i činjenicu da su master studenti izuzetno potrebni ovom regionu, ali i cijeloj Srbiji“, rekla je Dumićeva.

Master studije u Novom Pazaru upisala su 102 studenta, od kojih će se njih 60 školovati na budžetu, a 42 će plaćati, iako je na 13 studijskih programa bilo mjesta za 230 studenata.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.