Zajedno na rješavanju pitanja Bošnjaka

1
6

Kosovo -Čelnici NDS-a i SDA su, u Peći, 5. decembra, održali zajednički sastanak, na kojem je, kako je istaknuto u saopštenju za javnost, postignut dogovor o zajedničkom angažmanu za pitanja od opšteg interesa za bošnjačku zajednicu na Kosovu.

U cjelosti prenosimo Zajedničko saopštenje za javnost, kojeg su potpisali predsjednica NDS-a Emilija Redžepi i predsjednik SDA Numan Balić.

NOVA DEMOKRATSKA STRANKA – NDS
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE-SDA

Zajedničko saopštenje za javnost

Ovim putem obavještavamo bošnjačku i širu kosovsku javnost da su se u Peći sinoć sastali predsjednik SDA dr Numan Balic i predsjednica NDS i poslanik u Parlamentu Kosova Emilija Redžepi i postigli dogovor zajedničkom zalaganju za najvažnija pitanja od opšteg interesa za bošnjačku zajednicu Kosova.
Na sastanku su uzeli učešće Safet Zoranić, dogradonačelnik i član Glavnog odbora ujedinjene SDA, Fahrudin  Međedović, zamjenik predsjednika Skupštine, Ahmet Sijarić, član Glavnog odbora SDA, dr Refik Šaćiri, zamjenik Ministra za evropske integracije i Šemo Odović, predsjednik Izvršnog odbora NDS i glavni savjetnik potpredsjednika Vlade Kosova. Poslije iscrpnog prijateljskog razgovora postignuti su sljedeći dogovori:

1. NDS i SDA će uložiti zajednički napor za ostvarivanjem legitimnih zahtjeva za dobijanjem opština Rečane, Vitomirica i Gora, ponovnim aktueliziranjem ovoga pitanja, razgovorima i posjetama predsjedniku Vlade, Ministarstvima za lokalnu samoupravu i javnu administraciju, te zajedničkog poziva svim ostalim političkim subjektima Bošnjaka da se pridruže ovom najvažnijem projektu za opstanak Bošnjaka Kosova. Poziv upućujemo i čelnicima koalicije Vakat, da se najprije ograde od djelovanja njihovih predstavnika Idrizja, Muratija i Beškovića, protiv dobijanja opština Vitomirica i Gora, te dvoličnog zalaganja za opštinu Rečane, i da pristupe zajedničkoj akciji SDA i NDS, koja ima podršku većine Bošnjaka.

2. SDA i NDS će se najenergičnije založiti za rješavanje svih nedostataka u visokoškolskom obrazovanju, sa ciljem otvaranja Katedre za bosanski jezik i otvaranje nastave na bosanskom jeziku na najvažnijim fakultetima na Kosovu. Ujedno najavljujemo da ćemo se snažno oduprijeti politizaciji Fakulteta za Edukaciju u Prizrenu, tokom koje je zbog grubog miješanja poluobrazovanih ljudi sa sumnjivim diplomama poput Idrizija i njegovog klana iz koalicije Vakat, u dugom vremenskom periodu vršen pritisak na najeminentnijeg profesora, predavača prof. dr Mehmeda Metu, koji je bio prisiljen da napusti ovaj fakultet.
Posljednjim saopštenjem koalicije Vakat, uperenim protiv prof. Mete i napadom na BKZ, napadajući pri tom sve institucije koje proizilaze iz BKZ prevršili su svaku mjeru svrstavajući se u protivnike panbošnjacke ideje i bilo kakve ideje o jedinstvu bošnjačkog korpusa.

3. Zajedničkom saradnjom NDS i SDA, pozivanjem i razgovorima sa ostalim subjektima Bošnjaka, učinićemo da se riješe pitanja ulaganja u bošnjačke sredine, zapošljavanje, popravljanje položaja mladih i sva preostala pitanja od važnosti za dostojanstven život Bošnjaka na Kosovu.

Predsjednik NDS                                                                                         Predsjednik SDA Kosova
Emilija Redžepi                                                                                            dr Numan Balić

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.