Zajedničko Saopćenje povodom dogovora iz Brisela

0
9
BIH – Dogovoreni prijedlog ustavnih promjena kojeg je najnovija “šestorka” objavila u Briselu, u petak 22. marta 2013. godine, ponovo je usmjeren protiv interesa države Bosne i Hercegovine i njezinih naroda i građana, još jednim pokušajem nacionalističkog cijepanja jedinstvenog državnog i društvenog bosanskohercegovačkog tkiva.
Najnoviji „dogovor“ nastavlja s potkopavanjem države Bosne i Hercegovine i predstavlja očit nastavak agresije u mirnodopskim uslovima, drugim metodama i sredstvima.
Umjesto sprovedbe presude Sejdić-Finci, ovaj dogovor je dovodi u njenu suprotnost.
Podsjećamo da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena klasična oružana agresija pred očima internacionalne zajednice, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječnosti. Na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine i gradovima u opsadi nad Bošnjacima izvršen zločin genocida, a poslije rata uspostavljen entitet koji je rezultat ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata Srbije i Crne Gore njihovih rukovodstava i brojnih rukovodilaca političkog, vojnog, policijskog i upravnog vrha, te njihovih kolaboracionista i plaćenika u Bosni i Hercegovini na kraju dvadesetog stoljeća.
Namjera tog zločinačkog čina, utemeljena na srpskom velikodržavnom projektu, imala je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te istrebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku skupinu. Antibosanske snage ni danas nisu odustale od militarnih i destruirajućih projekata protiv države Bosne i Hercegovine, štaviše, otvoreno i bez skrivanja iskazuju svoje namjere i pokušavaju ih ostvariti.
Iz agresije i genocida je izvučen jasan zaključak. Opstanak Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države je prioritetni državni (nacionalni) i narodni interes Bošnjaka i svih probosanskih snaga. Bez jedinstvene države Bosne i Hercegovine i državnih institucija nema Bošnjaka kao državotvornog, narodnog i političkog faktora.
Dogovoreni prijedlog ustavnih promjena ide u korist onima koji žele nastaviti udruženi zločinački poduhvat uništenja države Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana, posebno Bošnjaka, agresijom i genocidom ciljane narodne skupine. Na isti se ne smije pristati.
Zato američki i kanadski Bošnjaci smatraju da je navedeni dogovoreni prijedlog ustavnih promjena nastavak nasilja nad državom Bosnom i Hercegovinom i posebno nad bošnjačkim narodom.
U ime sjevernoameričkih Bošnjaka pozivamo bosanskohercegovačke patriote da se udruže u akciji jačanja jedinstvene, suverene, demokratske, prosperitetne države Bosne i Hercegovine i otvorenog, slobodnog i građanskog društva.
Upozoravamo bosanskohercegovački politički establišment da prestane raditi protiv interesa sopstvene države. Na kraju pozivamo sve istinske bosanskohercegovačke patriote, članove Palrmanetarne Skupštine Bosne i Hercegovine da odbace tzv. “Briselski sporazum” kao novi Ustav Bosne i Hercegovine.
Tako će sačuvati državu Bosnu i Hercegovinu i dati šansu svim njenim narodima i građanima, posebno mladima da samo kreiraju budućnost svoje države i zemlje neovisno od nacionalističkih i šovinističkih mračnjaka koji će završiti na smetljištu povijesti.
Organizacije potpisnici saopćenja:
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu
Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu
Bosanki američki insitut za genocid i edukaciju
Bošnjačka kulturna zajednice Preporod, Sarajevo

(SBK)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.