Zahvaljujući UNINP-u uspješno djelamo u zagušljivom prostoru egzistencije

1
3
 
sacirovic-silma

“Ja sam se prihvatio da vam namestim  glavu kako treba.”  T.  Man
 
Sve prisutnija konotacija moći kojom se žele predstaviti pojedinci kojima je poverena određena funkcija u mojoj državi, asocira me na riječi koje nekada izgovori T. Man. 
 
Da li je to u fazi nastanka neki novi oblik njihove demokratije? 

Ili je već, uveliko, zastupljen ali su im potrebne godine da nas uvere u veličinu i značaj iste? 
 
Živjeti u skladu s svojom suštinskom formulom, s svojim najdubljim ubeđenjem, živjeti slobodno i tolerantno, isključuje svaki vid superiornosti. 

Izgubit će slobodu onaj ko dozvoli da riječi Istine izgube svoje značenje. 

Riječi mogu biti u službi istine i u službi laži, pa se njima i jedna i druga mogu podjednako uspešno izraziti i primjeniti. Riječi mogu biti u službi očuvanja poretka ili rušenja poretka. Njima se nešto može učiniti jasnim i razumljivim, ali i nejasnim i nerazumljivim. 

Primjećujemo da pojedinci što više govore, manje misle. Zatvaraju se u svoj tendenciozno ideološki govor i jezik, a sve to je znak njihovog zaostajanja i neosetljivosti za drugačije sadržaje i iskustva. 

Krhotine tuđih riječi pretvaraju u svoje misli, a sve to je nešto što je upotrebljeno, i slobodno mogu reći, zloupotrebljeno, i od duge upotrebe izlizano. 
 
Ono što su nam stariji govorili pretvaralo se u nadu da će naići pokoljenja koja će u svom rječniku izbaciti njihove riječi i značenja, i stvoriti jezik bliži životu, bliži Istini! 
 
Osnivanjem Internacionalnog univerziteta, darovali su nam jedan sistem koji nam pomaže da delamo, u naizgled,  sve zagušljivijem prostoru u kom egzistiramo. 
 
Taj dar učinili su našom osnovnom akreditacijom koja nam neće dozvoliti da budemo žrtve pojedinaca koji ne ranjavaju naše tijelo, već pokušavaju raniti našu svijest.
 
 
Autor: Šaćirović Silma

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Овај, стварно би било арам угасити Универзитет и распустити ваке муминке ко јабуке, неби малдим професорима и експресним новопеченим докторима бушњачких наука било лако да то преболе 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.