Zabrinutost IRGK- KBSA u vezi moguće promjene kursa MKTJ

0
9

BIH, Amerika – Nakon što se danski sudac na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoaslaviju (MKSJ), Frederik Harhoff, javnim pismom osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, u ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, izražavamo duboku zabrinutost oko moguće promjene kursa u Internacionalnom krivičnom tribunalu za područje bivše Jugoslavije. Ovaj zabrinjavajuci trend može imati nesagledive posljedice za istinu i pravdu u svijetu, za mir i toleranciju, za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Umjesto da Internacionlani krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije svojim odlukama doprinosti istini i pravdi, a time i miru, oprostu, suživotu u svijetu, isti u zadnje vrijeme provodi političke odluke i tako politički utiče na internacionalno pravo.

Žrtve i svjedoke agresije i genocida u Bosni i Hercegovini posebno zabrinjava potencijalno kršenje MKSJ Statuta od strane njegovog predsjednika Teodora Merona. Podsjećamo da suci moraju biti potpuno neovisni prilikom donošenja svojih odluka. Po pisanju suca Frederika Harhoffa, Teodor Meron je vršio pritisak na druge suce da osigura većinu glasova u petočlanom Žalbenom vijeću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača, kao i u slučaju Momčila Perišića. Teodor Meron je kršio svoje profesionalne obaveze i Statut MKSJ jer nije poštovao nezavisnost drugih sudaca.

Pozivamo Predsjedništvo, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatraži istragu u vezi mogućeg kršenja profesionalne obaveze i Statuta od strane predsjednika MKSJ Teodora Merona. Istovremeno pozivamo predsjednika Sjedinjenih Američkih država i Premijera Kanade, te nevladin međuanrodni sektor, posebno onaj koji je registriran kod Ujedinjenih naroda i koji prima određenu kotizaciju da dignu svoj glas protiv pravosudne korupcije unutar MKSJ.

Na kraju izjava danskog sudije Frederik Harhoff u MKSJ-u da su njegove kolege donijele oslobađajuće presude pod političkim pritiscima je poraz za istinu i pravdu, ali i razlog više kako Bosna i Hercegovina ne bi trebala odustati od tužbi protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i genocid kako bi žrtve barem odštetom dobile satisfakciju za pretrpljenu bol.

Emir Ramić
Direktor Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa bošnjaka Sjeverne Amerike

(B.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.