Za Župu i Podgor 270 hiljada eura

0
15

Kosovo – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja sastali su se juče u Rečanu sa poljoprivrednicima i farmerima iz Župe i Podgore kako bi ih informisali o grantovima i subvencijama ministarstva za ovu godinu.

Skup je organizovan na inicijativu zastupnika Rasima Demirija koji je ujedno i član parlamentarne komisije za poljoprivredu.

Skupu zbog iznenadnih obaveza nije prisustvovao najavljeni ministar poljoprivrede Blerand Stavileci. Ministarstvo su predstavljali visoki funkcioneri za investicije farmera Arban Hoxha i Nusreta Doda-Gashi, a u svojstvu domaćina su, pored Demirija, bili i zastupnica Duda Balje i zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami.
Povod za ovaj informativni skup, na kome je prisustvao veliki broj ovdašnjih farmera i poljoprivrednika, su povoljni grantovi ministarstva i subvencije sa ciljem povećanja proizvodnje i i izvoza, s obzirom da ovi krajevi imaju idealne uslove za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.
Rok za konkurisanja za grantove je zbog velikog interesovanja produžen do 14. aprila.
Ministar poljoprivrede Stavileci je prilikom nedavne posjete  delegacije župskih farmera i malinara dao čvrste garancije da će ih podržati u njihovim naporima da održe i povećaju proizvodnju i da  opštine Prizren, Peć i Mitrovica imaju prioritet u dodjeli grantova. Njegovi zamjenici su na skupu istakli da će Ministarstvo analizirati sve zahtjeve i da će svima onima koji ispunjavaju kriterijume obezbjediti ovogodišnje subvencije. Oni su u veoma živoj i na momente iscrpnoj diskusiji saslušali razna mišljenja i ponuđene ideje i obećali da će informirati ministra Stavilecija kako bi se ubrzao proces pomoći pri realizaciji mnogih projekata  koji se tiču poljoprivrede, stočarstva, malinarstva, pčelarstva…
“Ministarstvo ima određeni budžet ali smo od stranih donatora uspjeli obezbjediti još oko 4,7 miliona eura. Od početka godine počeli smo sa radom na  registraciji poljoprivrednika i farmera. Kada 2015., kako se planira, bude završen registar i utvrdi činjenično stanje poljoprivrednog zemljista na čitavom Kosovu, tada ćemo preciznije znati kako da na osnovu površine obradivog zemljišta odredimo subvencije”, rekao je, između ostalog, Arban Hoxha.
On je za naš portal rekao da razumije da ovdašnji poljoprivrednici i farmeri imaju mnogo poteškoća u obavljanju svog posla jer je poljoprivreda na Kosovu tek posljednjih godinama dobila ulogu koju treba imati u boljem životu seljaka i boljem životu čitave države.
“Vaša regija ima svoje posebnosti koje treba uzeti u obzir i nema diskriminacije ni u kom smislu. Ministarstvo koje predstavljamo želi pomoći poljoprivrednicima u bilo kojem dijelu Kosova”, rekao je Hoxha.
Grantovi Ministarstva su bespovratni ali se trebaju ispuniti posebni uslovi. Kada se ispune svi kriterijumi za dodjelu granta, Ministarstvo učestvuje sa 65 posto od ukupne investicije a ostalo je učešće onog koji konkuriše, farmer, malinar, pčelar…
Programom za 2013. godinu Ministarstvo je za ovaj region izdvojilo sredstva u visini od 270 hiljada eura. Zbog velikog interesovanja farmera i poljoprivrednika na Kosovu rok je produžen do 14. aprila, dok je za industriju prerade hrane rok za konkurisanje 30. april.
“Veliki odaziv prisutnih govori o zainteresiranosti za ponuđene grantova za razvoj poljoprivrede našeg kraja”, kaže diplomirani agronom Seit Abazi objašnjavajući da se zbog loše ekonomske situacija i visoke nezaposlenost ljudi okrenuli poljoprivredi a kroz ponuđene grantova i subvencije vide značajnu pomoć, jer ovaj region ima veoma povoljne uslove za razvoj i poljoprivrede a i turizma.
“Međutim taj potencijal je nedovoljno iskorišćen i ovakvi sastanci bi trebalo biti češći da bi se stanje popravilo na terenu. Naši poljoprivrednici su vrijedni i radni, tako da je bilo kakva pomoć države dobro došla”, rekao je Abazi.
Na kraju je zatvarajući skup Rasim Demiri, izvinivši se prisutnima zbog nedolaska najavljenog ministra Stavilecija, iznio konstataciju sa kojom su bili saglasni svi prisutni poljoprivrednici i farmeri.
“Svi mi koji ovdje živimo znamo potencijale i prirodne resurse  ovih krajeva. Ministarstvo je iz svog budžeta, koji ove godine iznosi 27 miliona eura, izdvojilo za ovdašnje poljoprivrednike i farmere samo jedan posto, tj. 270 hiljada. Svakako da ćemo se svi mi zadovoljiti i tim finansijskim sredstvima i vašoj pomoći”, istakao je Demiri, izrazivši nadu da će ministarstvo ubuduće prepoznati prave potencijale ovog kraja i putem većih sredstava za nepovratne grantove i subvencije značajno pomoći održavanju i povećanju proizvodnje, a i ohrabriti i druge da se bave poljoprivredom i stočarstvom.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.