Za uređenje Bijelog Polja skoro 62 miliona

0
9

U lokalnu infrastrukturu biće uloženo ukupno 23,8 miliona eura

Programom uređenja prostora naredne godinu u bjelopoljskoj opštini će biti uloženo 61.772.500 eura, prezentovano je na javnoj raspravi povodom nacrta tog dokumenta.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić podjsetila je da je opštinski budžet planiran u iznosu od 15,5 miliona eura, što je u odnosu na ovu godinu manje za oko 300 hiljada eura.

„Tekući budžet planiramo u iznosu od 11,3 miliona, a kapitalni u iznosu od 4,1 milion eura. Najveći dio  sredstava biće opredijeljen iz Uprave javnih radova, 27,3 miliona, i Uprave za saobraćaj, 14,5 miliona eura. Iz kapitalnog budžeta Opštine za projekte će biti utrošeno 3,6 miliona eura, a iz operativnog milion. Za projekte koje finansira CEDIS izdvaja se oko dva miliona, pet miliona od donacija Svjetske banke i dva od drugih donacija“, kazala je Nuhodžić.

Ona je navela da će za izradu tehničke dokumentacije biti utrošeno 451 hiljada eura i to za projekte za izgradnju stambenih objekata RAE populacije u Nedakusima, šetališta od Vatrogasne do Doma zdravlja sa izgradnjom kolektora, uređenje izletišta u Bistrici, trotoara u Tomaševu, izgradnju saobraćajnice od priključka na magistralni put M21 u naselju Ribnik, rekonstrukciju glavne ulice u Nedakusima, kao i regulaciju atmosferskih voda u tom naselju, ugradnju lifta u zgradi Opštine za osobe sa invaliditetom, vodovod Bijedići, javnog toaleta u gradskoj zoni, cjevovod sa izvorišta Bistrice do nove hlorne stanice u Ravnoj rijeci, rekonstrukciju Lješničke ulice, sekundarnu kanalizacionu mrežu za izgradnju sportsko-rekreativnog centra sa izgradnjom bazena i drugih pratećih sadržaja kod Doma zdravlja, regulaciju atmosferskih voda kod nadvožnjaka u Rakonjama i drugi projekti…

Za izgradnju objekata od posebnog značaja biće utrošeno 32 miliona eura, od toga čega se preko Uprave za saobraćaj finansiraju početak radova na rekonstrukciji magistralnog puta M21, dionica Barski most-Voli (pet miliona eura), početak radova na rekonstrukciji magistralnog puta M2 Ribarevine-Poda (5,5 miliona), nastavak radova na rekostrukciji magistralnog puta dionica Rakonje – Ribarevine (4,4 miliona), izgradnja saobraćajnice od priključka na magistralni put M21 u naselju Ribnik, kroz naselje Pripčići, sa izgradnjom priključka na magistralni put M2 u mjestu Ribarevine (dva miliona), kao i početak radova na rekonstrukciji Željezničke stanice (2,5 miliona).

Uprava javnih radova finansiraće nastavak radova na rekonstrukciji mostova na regionalnom putu R10, nastavak radova na valorizaciji planine Bjelasice i u valorizaciju Đalovića pećine. Pola miliona će biti uloženo u izgradnju OŠ “Dušan Korać” a 200 hiljada za fiskulturnu salu u O.Š. “Pavle Žižić”. Za igradnju glavnog cjevovoda od izvorišta Bistrice do nove hlorne stanice Uprava  će utrošiti 1,2 miliona eura.

U toj opštini počeće rekonstrukcija željezničkih  stajališta u Ravnoj rijeci i Lješnici 200 hiljada. Za izgradnju postrojenja otpadnih voda, ukupne vrijednosti 5,6 miliona, u narednoj godini će biti uloženo milion eura.

Očekuje se  i izgradnja sanitarne deponije “Čelinska Kosa”, za šta će biti potrošeno 2,4 miliona eura, a za regulacija rijeke Lim u gradskoj zoni – izgradnja obaloutvrda ukupna vrijednost investicije biće četiri miliona eura.

Pomoću Ministarstva prosvjete biže biće rekonstruisana fiskulturna sala srednje Stručne škole, gradiće se i osnovna škola u Pripčićima i početi izgradnja jaslica i vrtića u naselju Gornji grad.

U lokalnu infrastrukturu biće uloženo ukupno 23,8 miliona eura.

Za hidroenergetske objekte planirano je 1, 9 miliona eura, dok 1,1 milion eura ide na  vodovode (izgradnja vodovoda Obrov, Babića brijeg, Bistrica, te nastavak izgradnje Zminac, Dobrakovo, Pavino polje, od čega se najviše ulaže u vodovod Zaton, 600 hiljada eura).

Srednjoškolke Šejla Smakić i Hana Zoronjić iz kluba mladih NVO „Euromost“ predložile su da Opština više sredstava opredijeli za programe ostanka mladih na sjeveru i njihovog zapošljavanja, dok je Zdravko Janjušević iz NVO “Bjelopoljski demokratski centar”, pored tih problema ukazao na činjenicu da se orgromna sredstva troše na zarade zaposlenih u javnim službama, pogotovo na rukovodećim mjestima.

On je predložio povećanje socijalnih davanja, izdvajanja za komunalnu infrastrukturu i saobraćajnu singralizaciju, kao i veće ulaganje u projekte iz oblasti zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.