Za udruženja građana 1,8 miliona

0
14

stalna_konferencijaNova Varoš – Opština Nova Varoš, sredstvima od oko 1,8 miliona dinara, podržat će projekte, programe i aktivnosti osam udruženja građana koja djeluju na području zlatarskog kraja. Ona su na javnom pozivu kandidovale deset predloga projekata iz oblasti socijalne zaštite, kulture, preduzetništva, humanitarnog i manifestacionog rada i aktivnosti, kao i poljoprivrede.

Na javni poziv gradske uprave stiglo je 20 prijava predloga projekata 18 udruženja. Osim 13 registrovanih sa sedištem u Novoj Varoši, na konkurs se prijavilo i pet udruženja regionalnog karaktera. Komisija za raspodelu budžetskih sredstava za dotacije udruženjima građana, nakon razmatranja prijava, ocenila je da formalne uslove javnog poziva ispunilo svega osam udruženja. To su : Udruženje pčelara „Zlatarka“, Udruženje ljubitelja sportskog ribolova „Zlatarski šaran“, Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika, Udruženje „Stari zanati za novo doba“, Udruženje „Zlatarsko sunce“, Udruženje penzionera, Humanitarna organizacija „Stara Raška“ i Podružnica Saveza slepih u Novoj Varoši.

Najviše bodova osvojio je projekat „Pčelarstvo – ekološka budućnost“ Udruženja pčelara, koje će za njegovu realizaciju dobiti finansijsku podršku opštine od 895.000 dinara. Za svoje aktivnosti i plan rada tokom ove godine, a na osnovu dobro ocenjene projektne dokumentacije, Udruženje penzionera dobiće 420.000 dinara. Kao kvalitetan je ocenjen i projekat „Zajedno možemo više“ udruženja „Stari zanati za novo doba“, koji će lokalna samouprava pomoći sa 150.000 dinara. Sredstva u iznosu od oko 84.000 dinara biće opredeljena Udruženju ljubitelja sportskog ribolova „Zlatarski šaran“, koje je kandidovalo projekat „Šaranski kup Popović Rade pekar“. Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika dobiće podršku opštine za realizaciju tri projekta i to 60.000 dinara za „Četvrti veliki Sabor tradicionalnog pevanja izvika“, 30.000 za projekat „Promocija tradicionalnog pevanja izvika na manifestacijama kulturnog stvaralaštva“ i 10.000 za projekat „Istraživanje o tradicionalnom pevanju izvika“. Lokalna samouprava sa po 50.000 dinara podržaće i programe i aktivnosti Udruženja „Zlatarsko sunce“ ( projekat „Život bez nasilja“), Savez slepih i slabovidih – podružnicu u Novoj Varoši („Za kvalitetniji i bolji život slepih) , kao i program rada i aktivnosti Humanitarne organizacije „Stara Raška“, koje će se sprovoditi na području zlatarskog kraja.

Opštinska uprava je ovih dana raspisala i drugi krug konkursa, sa ciljem da pruži još jednu šansu udruženjima koja su na prvom javnom pozivu dostavila nekompletnu i nepotpunu dokumentaciju . Za podršku civilnom sektoru i unapređenju građanske inicijative i aktivizma, lokalna samouprava planirala je da tokom 2014. godine opredeli ukupno 6,5 miliona dinara – pet za poljoprivredna i milion i po za ostala udruženja građana, te u gradskoj upravi podsećaju da je za ove namene ostalo neutrošeno još oko 4,7 miliona dinara.

(danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.