Za samo godinu imaju već 40.000 članova

1
20

Holandija – Mirsada Kuburovića, 36-godišnjeg uspješnog preduzetnika sreo sam u Amsterdamu. Mirsu, kako ga prijatelji zovu, znaju mnogi, koji su u Bosni ili Sandžaku morali napustiti svoj kućni prag u potrazi za egzistencijom.

Rođen sam u Sjenici, u Sandžaku. U Holandiju sam došao s porodicom 2000. godine. Kao i svaki pošteni Bošnjak, bio sam u sukobu s režimom Slobodana Miloševića. činio je sve da nam zagorča život u Sandžaku i našoj matici, Bosni i Hercegovini – kaže Kuburović.

Bolji uvjeti

Mirsad je i previše skroman da bi pričao o onome što on s brojnim zemljacima radi u Holandiji i širom Evrope da se što prije zaborave traume srbijanske diktature. U dijaspori znaju i cijene njegovo maksimalno angažiranje na obezbjeđenju boljih uvjeta za Bošnjake iz Sandžaka i BiH.

Na temeljima bošnjačkog oslobodilačkog pokreta osnovali smo Bošnjačku demokratsku zajednicu. Ona je rođena da bi ostvarivanjem političkih ciljeva na demokratski način zastupala interese Bošnjaka Sandžaka, države Srbije i sandžačke dijaspore. Njen osnovni zadatak je očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka, njegovanjekulture, tradicije i bosanskog jezika.

BDZ se zalaže za povrat autonomije Sandžaka, koja je ukinuta Berlinskim kongresom, kao prekogranične evropske regije uz uvažavanje teritorijalnog suvereniteta Srbije i Crne Gore i raditće na uspostavljanju specijalnih veza Sandžaka s BiH – govori Kuburović, koordinator ogranka BDZ za zapadnu Evropu.

Mojoj životnoj saputnici Ildizi dugujem zahvalnost za podršku koju mi pruža u ovoj našoj borbi za sveopšte dobro bošnjačkog naroda. Posebnu radost mi pričinjavaju kćerka Berina i sin Dženis. Kada se najviše umorim, za mene je prava relaksacija doći kući svojoj djeci i supruzi. Za mene su porodica i domovina dvije najveće ljubavi. Za njih bih učinio sve.

Mirsad Kuburović, s ponosom ističe da za samo godinu, od kada je osnovana BDZ za zapadnu Evropu, ima četrdeset hiljada članova i simpatizera, a svaki dan se broj povećava. To je najbolja potvrda opravdanosti osnivanja BZD za zapadnu Evropu.

Najbolji kontakt

Posebno mi je zadovoljstvo što je ovo razgovor za inozemno izdanje „Dnevnog avaza“, naše novine. Ona je naša potpora i najbolji kontakt s domovinom. BDZ i ovom prilikom poziva sva udruženja sa sandžačkim i bošnjačkim predznakom na saradnju i da zajednički radimo na očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka, ma od kuda oni dolazili i gdje se nalazili – dodaje naš sagovornik.

BDZ za zapadnu Evropu, u saradnji s mnogim našim udruženjima, organizirala je mnoge manifestacije i obilježavala događaje vezane za historiju Sandžaka i BiH.

Tu je na prvom mjestu sjećanje na strašni genocid u Srebrenici. To se nikada ne smije zaboraviti, kažu u BDZ.

(Sandžak-X)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.