Za pola godine neće biti penzija

0
0
Sjeverni Sandžak – Novac za isplatu penzija ovim bi se tempom mogao istrošiti za pola godine, upozoravaju iz Radne grupe za reformu Penzijskog fonda Srbije.

A, koliko je kasa plitka, ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara!

To znači da su po jednom osiguraniku naplaćeni doprinosi u iznosu od 42.818 dinara za godinu dana (obračunato na najnižu osnovicu) dok je po jednom penzioneru isplaćeno minimalno 100.697 dinara godišnje.

Kada se uzme u obzir da Fond ima skoro dva miliona osiguranika i 1,6 miliona penzionera, jasno se može zaključiti koliki su gubici. Iz tog je razloga Radna grupa poslala Vladi ”pismo o namjerama” u kojem najavljuje korake kojima će se pozabaviti u narednom periodu.

“I Evropska unija i MMF traže ‘dublju’ reformu, a ona nije partijsko već prvorazredno državno pitanje. A da penzije ne postanu socijalna kategorija, moguće je postići samo ako Fond dobije status investicionog i garancijskog fonda sa jasno definisanom imovinom”, objašnjava Slavenko Grgurević, predsjedavajući Radne grupe.

Popis imovine kojom bi Fond mogao samostalno da raspolaže i tako zarađuje novac, umjesto da to u njegovo ime čini Vlada, samo je jedan od reformskih koraka. Radna grupa predložila je Vladi i da se konačno uvede disciplina u plaćanje doprinosa, jer su trenutno dugovi prebacili 233 milijarde dinara.

Među zahtjevima je i da se pravo na novčanu naknadu za tuđu njegu i pomoć, kao i za tjelesno oštećenje, prebaci u sistem socijalne zaštite jer je samo u ime ovih naknada u 2010. Fond isplatio 15,5 milijardi dinara. A kao reformski korak predloženo je i izmeštanje obaveze finansiranja zdravstvene zaštite penzionera sa Fonda na budžet Republike.

Iz stope doprinosa PIO pokriva se i zdravstveno osiguranje penzionera od 12,3 odsto na neto isplaćene zarade, objašnjavaju u Radnoj grupi i navode da su ovi transferi Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje 1995. bili 8,3 odsto, a u 2011. su dostigli 10,4 odsto, odnosno čak 48,3 milijarde dinara!

Izvor: Sandzak-X.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.