9. Februar 2017
Уклањање тумора трајало 30 минута
 
Kada je jedna britanska porodica uočila izbočinu na peraju svoje 20-godišnje zlatne ribice, ubrzo je posjetila poznatog veterinara dr Faja Betela, koji je ustanovio da je riječ o tumoru.
 
Tokom 30 minuta, koliko je trajala operacija u veterinarskom centru „Tol Barn“ u Norfoku u Engleskoj, život zlatne ribice je spasen. Ipak, pretrpeo je kućni budžet – porodica je za operaciju ribice Boba morala da izdvoji 230.000 evra.
 
„Opcije su bile samo operacija ili uspavljivanje. Bob je sada u odličnom stanju. Stariji je od njihove djece i smatraju ga članom porodice“, kaže veterinar.

Tokom operacije, korišćen je minijaturni monitor koji prati rad srca. Veterinar je Bobu davao anestetike, a samu operaciju sproveo je mikrohirurškom opremom.

 
Боб након операције

„Prilično je komplikovano, jer je sve tako malo. Ovo je bila najstarija riba koju smo operisali… Bob je sada kod kuće i uživa u pravilnom plivanju, prvi put nakon više nedelja“, zaključuje dr Betel.

Zlatne ribice se najčešće drže u staklenim ili plastičnim kuglama, bez odgovarajućeg pročišćivača vode ili vazdušne pumpe, iako im je to najviše potrebno, s obzirom na njihov brz metabolizam i potrebu za velikom količinom kiseonika u vodi.

Posljedica takvog čuvanja je skraćen životni vek – zlatne ribice u zatvoreništvu žive od šest do osam godina, što je kratko u poređenju sa primjercima koji, u normalnim životnim uslovima, mogu da žive i do pedeset godina.

 
(rts.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles