Za kvalitetnije obavljanje poslova

0
2

Bijelo Polje – U Nacrtu Zakona o komunalnoj policiji predviđeno je kvalitetnije i efikasnije obavljanje poslova ovog organa, zaključak je okruglog stola povodom Nacrta Zakona o komunalnoj policiji u Bijelom Polju, na kojem su prisustvovali predstavnici općina sa sjevera Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović ističe da je osnovna namjera ovog Nacrta da se poboljša rad komunalne policije, normira Zakon i da se riješe dileme između komunalne policije i inspekcijskih organa.

– Međutim, ne treba očekivati čudo od novog zakona, ali treba očekivati njegovu dosledniju primjenu, korektnije i angažovanije ponašanje komunalnih policajaca koji će u tom smislu donijeti i značajnu prednost i efikasnost lokalnih samouprava, kazao je Brajović. Predsjednik Općine Bijelo Polje Aleksandar Žurić ističe da je Zakon o komunalnoj policiji jedan od najvažnijih akata od interesa za lokalne samouprave i ostvarivanje njihovih osnovnih funkcija.

– Dosadašnja rješenja i zakoni o lokalnoj samoupravi koja se odnose na službu komunalne policije pokazala su se nedovoljnim i nepreciznim, što je imalo za posljedicu nedoumice u primjeni više materijalnih propisa koji tretiraju inspekcijski nadzor postupanja službenika komunalne policije. Ovo su i bili razlozi koji su opredijelili Zajednicu općina Crne Gore da u međuvremenu pripremi brošuru „Komunalna policija u mojoj općini“, koja je na jednom mjestu obuhvatila sve propise koje u svom radu primjenjuje ova služba i na taj način pomogla lokalnim samoupravama i službenicima komunalne policije da jednostavnije postupaju do donošenja ovoga zakona. Naš postavljeni cilj u prilagođavanja postavljenim zadacima Evropske unije fokusiran je na oblast reforme komunalne uprave kao osnovnog stuba demokratskih promjena, rekao je Žurić ističući da kroz ovaj dokument treba da se doprinese uspostavljanju transparentne, funkcionalne uprave na centralnom i lokalnom nivou koja je orijentisana prema postulatima pravne države i koja je bliska građanima i njihovoj funkciji.

Organizator javne rasprave u Bijelom Polju je Zajednica općina Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i Općina Bijelo Polje.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.